Back to top

Egri Bikavér iskola: időutazás a pohárban

Sokan kíváncsiak, mi is lesz a sárkánytojásból: kíváncsi gyíkocska, vagy pedig T-rex, a ragadozók királya? Különleges kóstolóra invitálták a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen a vendégek még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatták meg a 2021-es évjárat superior és grand superior Egri Bikavéreit

Sokan kíváncsiak, mi is lesz a sárkánytojásból: kíváncsi gyíkocska, vagy pedig T-rex, a ragadozók királya? Számomra a legnagyobb csoda, amikor a borász meglátja az éppen csak serdülő korba került borról, milyen potenciál rejlik benne, mit fog kihozni belőle évekkel később.

Mondhatnánk, igazi kristálygömbbe tekintés, de ennél sokkal többről van szó. Itt mutatkozik meg a szakember, a művész, akinek kezei alatt fejlődik a bor, s végső formáját az ő elképzelése szerint nyeri el.

Különleges kóstolóra invitálták a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen a vendégek még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatták meg a 2021-es évjárat superior és grand superior Egri Bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjárataival.

Fotó: viniczai

Izgalmas eseménynek ígérkezett a Nagy Egri Borműhely Kóstoló, amely idén az Egri Bikavér En Primeur nevet kapta. Az elnevezés abból a Franciaországban ismert gyakorlatból ered, amikor az érdeklődők komoly borokat még azok kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, hordóminta állapotukban kóstolnak. A rendezvényen az Egri Borműhely tizenegy borászatához a borvidék több pincészete is csatlakozott.

Több szempontból is vártuk a rendezvényt, hiszen egyrészt átfogó képet adott a kiemelkedőnek ígérkező 2021-es évjáratról. Emellett olyan állapotukban kóstolhattuk meg ezeket a borokat, amelyek a közönség számára szinte soha nem érhetőek el: még megjelenésük előtt!

Ami még hab a tortán, hogy a borászokkal személyesen lehetett találkozni, kikérdezni véleményüket. A helyszín is méltó hátteret biztosított, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok.

Az eseményt megnyitó beszédében Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke az ezeréves múltra, a tradíciókra, a kivételes adottságokra hívta fel a figyelmet. Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere kiemelte, nagyon sok dűlős borral találkozni, a tételeket már nem a településekről nevezik el. Sokféle talajtípus jellemzi a borvidéket. Így például a Nagy-Eged tengeri üledék, míg a többi vulkanikus eredetű. Ám az sem mindegy, mikor tört ki az a vulkán, milyen mély a talajréteg. Ezt megerősíti, hogy a településhatárok nem követik a dűlőket. Mindez nagyban befolyásolja a bor aromáját, ami itt ásványosabb, amit sokan savasnak éreznek.

„Eger legnagyobb innovációja, az eredetvédelmi rendszer”- hangsúlyozta a szakember. A tavalyi évjáratról szólva csak annyit mondott, 2021-ben csoda történt. A száraz telet – bár szerencsére volt víz a talajban – hűvös április követte, később fakadt a szőlő. Július közepén néhány hetes meleg érkezett, később hőségnapokkal kellett szembenézni, szeptemberben varázsütésre értek a szőlők.

Ennek köszönhetően 15 fok feletti alkoholok, magas savak születtek, ugyanakkor alacsony – 3,1-3,2 – pH-t mértek. Kiváló alapanyag került a borászok kezébe.

Fotó: viniczai

Nekünk, kóstolóknak mindenképpen tanulságos volt az esemény, igazi időutazás. A 2014, 2016, 2017-es évjáratokat kóstolva – tudván, hogy a borász ugyanaz marad - következtetni enged, mi fog készüli a bemutatott a 2021-es borból.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.

Kosárka József, a nagykövet, a bornagykövet

Kevesen vannak, akik ne ismerték volna a magyar bor hazai és nemzetközi szinten is elkötelezett küldöttét. Kosárka József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának. Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és tudásának átadásával, oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig. Tavaly év végén vettünk búcsút a 71 éves korában elhunyt szakembertől.

Közel ötödével csökkent a kibocsátás

A mezőgazdaság teljes termelési volumene 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé pedig 6,1 százalékkal esett vissza 2022-ben az előző évhez képest. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal december 7-i gyorstájékoztatójából.

A metszési sebek kezelése

A szőlő természetes viszonyok között sajátos, fejlődéstörténetileg kialakult életmódjának megfelelően kapaszkodva kúszó növény, lián. Ebből adódóan a természetes alakképződése célszerűtlen a termesztő ember szempontjából. Ezért alakult ki metszése, ami alatt a vesszők évenkénti visszavágását, illetve az idősebb fás részek ifjítását értjük.