0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egri Bikavér iskola: időutazás a pohárban

Sokan kíváncsiak, mi is lesz a sárkánytojásból: kíváncsi gyíkocska, vagy pedig T-rex, a ragadozók királya? Különleges kóstolóra invitálták a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen a vendégek még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatták meg a 2021-es évjárat superior és grand superior Egri Bikavéreit

Sokan kíváncsiak, mi is lesz a sárkánytojásból: kíváncsi gyíkocska, vagy pedig T-rex, a ragadozók királya? Számomra a legnagyobb csoda, amikor a borász meglátja az éppen csak serdülő korba került borról, milyen potenciál rejlik benne, mit fog kihozni belőle évekkel később.

Mondhatnánk, igazi kristálygömbbe tekintés, de ennél sokkal többről van szó. Itt mutatkozik meg a szakember, a művész, akinek kezei alatt fejlődik a bor, s végső formáját az ő elképzelése szerint nyeri el.

Különleges kóstolóra invitálták a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen a vendégek még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatták meg a 2021-es évjárat superior és grand superior Egri Bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjárataival.

Izgalmas eseménynek ígérkezett a Nagy Egri Borműhely Kóstoló, amely idén az Egri Bikavér En Primeur nevet kapta. Az elnevezés abból a Franciaországban ismert gyakorlatból ered, amikor az érdeklődők komoly borokat még azok kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, hordóminta állapotukban kóstolnak. A rendezvényen az Egri Borműhely tizenegy borászatához a borvidék több pincészete is csatlakozott.

Több szempontból is vártuk a rendezvényt, hiszen egyrészt átfogó képet adott a kiemelkedőnek ígérkező 2021-es évjáratról. Emellett olyan állapotukban kóstolhattuk meg ezeket a borokat, amelyek a közönség számára szinte soha nem érhetőek el: még megjelenésük előtt!

Ami még hab a tortán, hogy a borászokkal személyesen lehetett találkozni, kikérdezni véleményüket. A helyszín is méltó hátteret biztosított, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok.

Az eseményt megnyitó beszédében Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke az ezeréves múltra, a tradíciókra, a kivételes adottságokra hívta fel a figyelmet. Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere kiemelte, nagyon sok dűlős borral találkozni, a tételeket már nem a településekről nevezik el. Sokféle talajtípus jellemzi a borvidéket. Így például a Nagy-Eged tengeri üledék, míg a többi vulkanikus eredetű. Ám az sem mindegy, mikor tört ki az a vulkán, milyen mély a talajréteg. Ezt megerősíti, hogy a településhatárok nem követik a dűlőket. Mindez nagyban befolyásolja a bor aromáját, ami itt ásványosabb, amit sokan savasnak éreznek.

„Eger legnagyobb innovációja, az eredetvédelmi rendszer”- hangsúlyozta a szakember. A tavalyi évjáratról szólva csak annyit mondott, 2021-ben csoda történt. A száraz telet – bár szerencsére volt víz a talajban – hűvös április követte, később fakadt a szőlő. Július közepén néhány hetes meleg érkezett, később hőségnapokkal kellett szembenézni, szeptemberben varázsütésre értek a szőlők.

Ennek köszönhetően 15 fok feletti alkoholok, magas savak születtek, ugyanakkor alacsony – 3,1-3,2 – pH-t mértek. Kiváló alapanyag került a borászok kezébe.

Nekünk, kóstolóknak mindenképpen tanulságos volt az esemény, igazi időutazás. A 2014, 2016, 2017-es évjáratokat kóstolva – tudván, hogy a borász ugyanaz marad – következtetni enged, mi fog készüli a bemutatott a 2021-es borból.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu