Back to top

Villamos energia és gabona a szántóföldről

Északkelet-Franciaországban 5500 napelem áll egy mezőgazdasági területen, ahol áramot termelnek és árnyékolják a szántóföldeket. Ez különösen aszályos időkben jelenthet segítséget.

Fotó: TSE
A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. Beszámoltunk a halastavak és öntözőcsatornákon telepített lebegő napelemekről és a kertészeti üvegházak számára kifejlesztett áttetsző szoláris üvegről, vagy a Góbi-sivatag szélén található, napelemek alatt létrehozott gojibogyó farmról.

A francia TSE napenergia-vállalat elindított egy újabb projektet, amelyben a növénytermesztők földjeiket egyszerre használják napenergia-termelésre és a hagyományos szántóföldi termesztésre. Egy Franciaország északkeleti részén, Haute-Saône-ban végzett kísérlet során a cég 5500 napelemet szerelt fel egy farmon. Ezzel a TSE azt szeretné bemutatni, hogy az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerek nagy léptékben is működhetnek a termés csökkenése nélkül.

Több mint 3 évnyi kutatás és fejlesztés után örömmel mutatjuk be első kísérleti telepünket. A TSE-nél hiszünk abban, hogy össze lehet egyeztetni a fenntartható mezőgazdaságot, a zöldenergiát, a biológiai sokféleséget és a vízkészletek megőrzését: ezt jelenti az általunk kidolgozott ambiciózus program, amelyet jelenleg 9 másik helyszínen telepítünk Franciaországban.

– hangsúlyozza Mathieu Debonnet, a TSE elnöke.

5500 napelem 2,5 MW teljesítményt termel csúcsidőben

A napelem panelek forgathatók, így követni tudják a napot. Ezzel optimalizálható az energiatermelés és szabályozható a termőföldre érkező napsugárzás mértéke. Ezen felül a rendszer védelmet is jelent a jégesők okozta károkkal szemben. A kísérletben részt vevő 5500 panel csúcsidőben akár 2,5 megawattot is termel, ami körülbelül 1350 ember számára elegendő energia.

French farmers are covering crops with solar panels to produce food and energy at the same time

 

Forrás: 
agrarheute/euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.