Back to top

A két Szászi és a Kabócás

A Magyar Krónika „Egy pohár bor mellett – beszélgetés Szászi Endrével és fiával” címmel hozta el a 2018-as Kabócás Olasz rizlinget – és alkotójukat - Budapestre. A magazin szeptemberi Szent György-hegyi lapszámában körbejárja a vidék borászatait, megismerteti a termőhelyet, s betekintést nyújt a pincészetek boraiba.

„Édesapám nyomdokaiba lépve 1999-ben már önállóan termeltem szőlőt és fejtettem bort, egy évre rá már biobirtokként jegyeztek minket”- kezdte az ismertetőt id. Szászi Endre, aki a a beszélgetést koordináló Demeter Annának, a magazin munkatársának a diófákat firtató kérdésére válaszolva elmondta, fontos az árnyék, ahol a gazda megpihenhet, de a generációkat is jelképezi a hosszú életű növény. El sem tudják képzelni a pincéiket diófa nélkül, amit már helyben találtak, vagy maguk ültettek.

A szakember kiemelte,

amikor kiköltöztek a Szent György-hegyre, az volt a céljuk, ugyanúgy éljenek, mint a régi vincellérek: közel a szőlőhöz.

Szászi Endre ma is a szőlővel kel és a borral fekszik. Az első 1,8 hektárt a házuk köré telepítették, s agrármérnök felesége kijelentette: csakis biotermesztésben gondolkodhatnak. A korábban Szigligeten borboltját vezető Szászi Endre megkereste az akkor már ökológiai művelésben nevet szerzett Kovács Zoltánt, a Biovitis Bt. tulajdonosát, aki hasznos tanácsokkal, biztató szavakkal látta el. 2003-ban már aranyéremmel térhetett haza egy borversenyről, ami újabb lökést adott számára. Egyszer csak azt vette észre, hogy a környezetében dolgozó borászok is lassan átállnak biológiai termesztésre. „Nem az volt a célom, hogy drágább borokat készítsek, hanem legyen a fogyasztónak választási lehetősége”- jegyezte meg a szakember, hogy „éles” helyzetben, például a COVID idején beigazolódott az elképzelése.

Demeter Anna, ifj. és id. Szászi Endre
Demeter Anna, ifj. és id. Szászi Endre
Fotó: viniczai

„A borászati térképre a 2006-os Kabócás Olasz rizlingünk tette fel a borászatunkat, ami a Szigliget melletti Szent Antal-hegyen termett”

- hívta fel a figyelmet a marketing-kommunikáció területén őstehetség ifj. Szászi Endre. Különleges, kifli alakú terület, mediterrán hangulattal, ahol a mannakabóca húzza a nótát. Ahogyan megjegyezte, olyanok, mint a Titanic zenészei, utolsóként tűnnek el a fedélzetről, vonulnak téli pihenőre. Az első sikert egy évre rá a második követte, majd 8 éven keresztül nem szüreteltek Kabócást. Különleges terület, ahová az őszi eső és pára beáll, s nehezen távozik. Mára az erdőt kivágták, újra szőlő került a régiek helyére, így a szellő jött – ami kiszárítja az ültetvényt –, ugyanakkor a vaddisznó ment, ami sok kárt okozott a szőlőben. Ennek köszönhetően 2015-ben és 2018-ban is kiváló termést szüreteltek.

A 2018-as Kabócás
A 2018-as Kabócás
Fotó: viniczai

„Fontos, hogy a bor az évjárat lenyomata legyen”- magyarázta az édesapa hozzátéve, a sokak által emlegetett Szent György-hegyi mágia titka a bazaltban rejlik. Ma 20 hektáron gazdálkodnak Szigliget, Lesence és Szent György-hegyi birtokaikon. Hangsúlyozta, nehéz biztonsággal a piacon maradni saját ültetvények nélkül. Ez a felismerés vezette, amikor a vinotékából kiindulva szőlőt vásárolt, bort fejtett, majd jött a vendéglátás, s ehhez már szervesen kapcsolódott a szállás. Ez utóbbi nem egy panzió vagy hotel formájában öltött teste, hanem a környező kis présházakat vásárolták fel, s alakítottak ki bennük a falusi turizmus jegyeit hordó kvártélyokat.

A generációs különbségetek firtatva id. Szászi Endre elmondta, nem zavarja, ha fia nem kíséri végig a szőlőtermesztéstől a borkészítésig zajló folyamatot, hanem esetleg a kereskedelemben, a marketingben találja meg a helyét. Fia mosolyogva tromfolt rá:

apa is, anyai is főnök, a családtagok pedig a munkatársak, ami jó is, meg nem is. A válasz is gyorsan jött: a gyerekek nem az aranytojást öröklik meg, hanem a tyúkot, amit gondozni kell.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.

Kosárka József, a nagykövet, a bornagykövet

Kevesen vannak, akik ne ismerték volna a magyar bor hazai és nemzetközi szinten is elkötelezett küldöttét. Kosárka József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának. Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és tudásának átadásával, oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig. Tavaly év végén vettünk búcsút a 71 éves korában elhunyt szakembertől.

Közel ötödével csökkent a kibocsátás

A mezőgazdaság teljes termelési volumene 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé pedig 6,1 százalékkal esett vissza 2022-ben az előző évhez képest. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal december 7-i gyorstájékoztatójából.

A metszési sebek kezelése

A szőlő természetes viszonyok között sajátos, fejlődéstörténetileg kialakult életmódjának megfelelően kapaszkodva kúszó növény, lián. Ebből adódóan a természetes alakképződése célszerűtlen a termesztő ember szempontjából. Ezért alakult ki metszése, ami alatt a vesszők évenkénti visszavágását, illetve az idősebb fás részek ifjítását értjük.