Back to top

Megérkezett a francia vörös kivi

A vörös kivi termesztésének francia úttörői, a Vergers Cancel és az Aurières Fruits megkezdte marketingkampányát. Red Passion márkájukkal kívánják fellendíteni a kivi forgalmazását.

„A kivi azon ritka termékek közé tartozott, amelyeknek csak egy színe és egy fajtája volt. Néhány éve megérkezett a sárga kivi, és itt az ideje néhány piros kivinek” – magyarázza Maxime Gil, a Vergers Cancel vezérigazgatója. A jövő héttől az enyhe piros gyümölcs ízű vörös kivi december végéig mindenhol kapható lesz Franciaországban.

Ennek a gyümölcsnek a francia termelése még csak a kezdeti szakaszban van, de az elkövetkező években növekednie kell. „Egyelőre a saját termelésből származó mennyiség csak december végéig-január elejéig tart, de nagyobb termés esetén a marketing időszak márciusig is eltarthat majd. Az idei szezonra olaszországi vörös kivivel egészítjük ki kínálatunkat, hogy meghosszabbítsuk a szezont.” Idén 150 tonnás, 5 éven belül 1500 tonnás terméssel számolnak. A Red Passion kivi az olaszországi székhelyű Kiwi Passion konzorciumhoz kapcsolódik, és 2019-ben hozták létre. A görög, spanyol, francia és olasz kivi termelőit és kiskereskedőit fogja össze.

Jean-Michel Aurières volt az első francia termelő, aki 2018-ban megkezdte a vörös kivi termelését, jelenleg 8 hektáron termesztenek. „Ez Franciaország, sőt Európa legnagyobb ültetvénye, nagyszabású és innovatív projektről van szó. Van egy második termelőnk is, aki ebben az évben szüretelt először.”

A termelést növelni tervezik, szeretnék, hogy 3 éven belül elérje az 50 hektárt az ültetvényfelület, ezáltal 5 éven belül 1000-1500 tonna vörös kivi termesztése lehetséges. Ezt a célt a Vergers Cancel és Jean-Michel Aurières által 2021-ben létrehozott Kiwi Origine vegyesvállalatnak kell elérnie, amely mintegy 200 termelőt szeretne bevonni.

Szívével és piros gyümölcsös jegyeivel a vörös kivi igazi újdonság a palettán. „Vizuálisan nézve a gyümölcs vonzó és innovatív. És az íze is teljesen más: édesebb, kevésbé savanyú, jobban olvad, és enyhén piros gyümölcs és füge íze is egészen kivételessé teszi. Pontosan ez az, ami felkeltette a figyelmünket, mert a látvány önmagában nem lett volna elég ahhoz, hogy elindítsunk egy terméket.”

Maxime Gil szerint ez a „kivételes íz” és „divatos szín” segít a gyümölcsnek előkelő helyet találni a polcokon. A piros kivi vonzza azokat a fogyasztókat, akik az édes termékeket kedvelik és nem szeretik a zöld kivi savasságát. Ez nyilvánvaló volt a kóstolókon, a fogyasztó életkorától függetlenül. ”Ugyanakkor a piros kivinek más előnyei is vannak, mivel kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint zöld társa, és az íze sem szenved csorbát, ha túl érett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.