0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

Megérkezett a francia vörös kivi

A vörös kivi termesztésének francia úttörői, a Vergers Cancel és az Aurières Fruits megkezdte marketingkampányát. Red Passion márkájukkal kívánják fellendíteni a kivi forgalmazását.

„A kivi azon ritka termékek közé tartozott, amelyeknek csak egy színe és egy fajtája volt. Néhány éve megérkezett a sárga kivi, és itt az ideje néhány piros kivinek” – magyarázza Maxime Gil, a Vergers Cancel vezérigazgatója. A jövő héttől az enyhe piros gyümölcs ízű vörös kivi december végéig mindenhol kapható lesz Franciaországban.

Ennek a gyümölcsnek a francia termelése még csak a kezdeti szakaszban van, de az elkövetkező években növekednie kell. „Egyelőre a saját termelésből származó mennyiség csak december végéig-január elejéig tart, de nagyobb termés esetén a marketing időszak márciusig is eltarthat majd. Az idei szezonra olaszországi vörös kivivel egészítjük ki kínálatunkat, hogy meghosszabbítsuk a szezont.” Idén 150 tonnás, 5 éven belül 1500 tonnás terméssel számolnak. A Red Passion kivi az olaszországi székhelyű Kiwi Passion konzorciumhoz kapcsolódik, és 2019-ben hozták létre. A görög, spanyol, francia és olasz kivi termelőit és kiskereskedőit fogja össze.

Jean-Michel Aurières volt az első francia termelő, aki 2018-ban megkezdte a vörös kivi termelését, jelenleg 8 hektáron termesztenek. „Ez Franciaország, sőt Európa legnagyobb ültetvénye, nagyszabású és innovatív projektről van szó. Van egy második termelőnk is, aki ebben az évben szüretelt először.”

A termelést növelni tervezik, szeretnék, hogy 3 éven belül elérje az 50 hektárt az ültetvényfelület, ezáltal 5 éven belül 1000-1500 tonna vörös kivi termesztése lehetséges. Ezt a célt a Vergers Cancel és Jean-Michel Aurières által 2021-ben létrehozott Kiwi Origine vegyesvállalatnak kell elérnie, amely mintegy 200 termelőt szeretne bevonni.

Szívével és piros gyümölcsös jegyeivel a vörös kivi igazi újdonság a palettán. „Vizuálisan nézve a gyümölcs vonzó és innovatív. És az íze is teljesen más: édesebb, kevésbé savanyú, jobban olvad, és enyhén piros gyümölcs és füge íze is egészen kivételessé teszi. Pontosan ez az, ami felkeltette a figyelmünket, mert a látvány önmagában nem lett volna elég ahhoz, hogy elindítsunk egy terméket.”

Maxime Gil szerint ez a „kivételes íz” és „divatos szín” segít a gyümölcsnek előkelő helyet találni a polcokon. A piros kivi vonzza azokat a fogyasztókat, akik az édes termékeket kedvelik és nem szeretik a zöld kivi savasságát. Ez nyilvánvaló volt a kóstolókon, a fogyasztó életkorától függetlenül. ”Ugyanakkor a piros kivinek más előnyei is vannak, mivel kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint zöld társa, és az íze sem szenved csorbát, ha túl érett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu