Back to top

Iskolakertünk Gödöllőn

A Gödöllői Kertbarátkör 2018-ban az Országos Szövetség felhívását elfogadva iskolakertet létesített Gödöllőn, a Civil Ház udvarában.

Büszke termelők 2020-ban
Büszke termelők 2020-ban
Az iskolakertben munkálkodó gyerekek a Petőfi Sándor általános iskola akkori 5. c osztályának diákjai lettek Dóbiás Judit tanárnő vezetésével. A kezdet nem volt könnyű, hiszen anyagi támogatás és tárgyi eszközök nélkül el sem tudtunk indulni. Szerencsére önkormányzatunk anyagi támogatásával, több szervezet és cég felajánlásával és a kertbarátkör lelkes tagjainak, valamint nyugdíjas klubtársaink közreműködésével sikerült elkészíteni a magaságyásokat.

2019-ben indult el a termesztés, ami nagy örömmel szolgált mindannyiunk számára. Igaz, ez állandó feladatot, odafigyelést is jelentett és jelent mind a mai napig.

Figyelmet kíván a palántázás
Figyelmet kíván a palántázás
Az MTV 5 csatornája felvételt készített rólunk, így többen megismerhették munkánkat.

Az elsőként kertészkedő osztály diákjai már elballagtak, és újabb osztályok, újabb diákok és osztályfőnökök jelentkezésével folytatjuk a munkát.

A feladat nem is olyan egyszerű, ahogyan elgondoltuk, hiszen a magaságyásokban a növények termesztése azért eltér a megszokott kerti munkáktól. Állandó termőföld-utánpótlást igényelnek az ágyások, és szembesültünk azzal is, hogy a termőfelület kicsi, ami meghatározza a munkánkat. A megmaradt raklapokból virágágyásokat és eperágyást készítettünk, az idén pedig dróthálóból készült oszlopágyással növeltük a termőfelületet. Évente általában 25-féle zöldséget tudunk termelni, de van két oszlop almafánk és ribizlibokrunk is. Óriási cserepekben babot és padlizsánt is tudunk nevelni. Virágágyásainkkal a dísznövények, egynyári és évelő virágok megismertetésére törekszünk.

Diákjaink megtapasztalják a zöldségtermesztés örömeit, nehézségeit, az időjáráshoz való alkalmazkodást, és sajnos a kudarcokkal, a tönkrement növényekkel is számolnunk kell.

A kertben a kertbarátokkal dolgozó „kiskertészeket” kertbarátokká avattuk és kertbarát pólót adományoztunk számukra közös bográcsolást szerveztünk a szülőkkel, és különböző programok beiktatása (kastélylátogatás a városunkban, a műemlékek megismertetése) is az iskolakertprogram részévé vált az évek alatt. Úgy érezzük, sikerült jó kapcsolatot kialakítani a fiatal és az idősebb korosztály között.

Sokféle zöldséget és néhány gyümölcsöt, dísznövényt mutatunk be a gyerekeknek
Sokféle zöldséget és néhány gyümölcsöt, dísznövényt mutatunk be a gyerekeknek

A programot folytatjuk, és ajánlom minden kertbarát csoportnak, hogy vágjanak bele.

Sebő Györgyné

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.

Százmilliós adóhiányt jelentett egy zöldséges, körmére nézett a NAV

A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV a zöldségkereskedő ellenőrzését.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.