Back to top

A lemosópermetezés sikerének titka – növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Lehullott a gyümölcsfák és a szőlő lombjának fele, ez az az állapot, amikor érdemes nekilátni az őszi lemosópermetezésnek. A megfelelő szerválasztáshoz muszáj tudni, milyen károsítók élnek az ágakon, ezért először azokat kell felmérni. Az őszi lemosópermetezés nem helyettesíti a tavaszit, de javítja annak hatékonyságát, együttesen pedig a jövő évi növényvédelem sikerességét.

Október utolsó napjaiban továbbra is a kora őszi, kellemes időjárás határozta meg a Kárpát-medence mindennapjait. A nappali maximumhőmérséklet általában 15-20 °C körül alakult, éjszakánként pedig 5-10 °C-ot mérhettünk. Erős volt a reggeli harmatképződés, ami csak a déli órákra száradt fel. A sokévi átlagnál enyhébb és nyugodt időjárást afrikai eredetű meleg áramlatok határozták meg. Eső csak elvétve hullott, pedig ismét kiszáradóban van a talaj felső rétege, hiányzik a vízutánpótlás, amit elsősorban a szántóföldi növények és a zöldségfélék éreznek meg. A nappalok erőteljes rövidülése és az éjszakai lehűlés hatására a gyümölcsfák és a szőlő lombhullása már elérte, illetve meghaladta az 50%-os mértéket. Ez az az állapot, amikor érdemes nekilátni az őszi lemosópermetezésnek. Mielőtt bármit is tennénk, mérjük fel gyümölcsfáink állapotát, milyen károsítók találhatók a lombozaton, az ágakon.

Az almafa-vértetű a vattaszerű pamacsok védelmében telel át
Az almafa-vértetű a vattaszerű pamacsok védelmében telel át
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A kártevők, betegségek áttelelő szaporítóképletei ott vészelik át a hideg évszakot, és tavasszal onnan indulnak a friss fertőzések. A megsérült, beteg ágakat most vágjuk le. Néhány növény csak most, ősszel metszhető (pl. a dió), mert tavasszal nagyon korán megindul a fa nedvkeringése, és nagy lesz a vízvesztése. A leveleken jól megfigyelhető, hogy milyen fertőzések alakultak ki az év során; az ágakon, vesszőkön pedig már megtalálhatók az áttelelő szaporítóképletek. Ez alapján eldönthetjük, hogy milyen típusú készítménnyel célszerű elvégezni az őszi lemosópermetezést.

Általános lemosópermetezésre a legalkalmasabbak a rezet és ként tartalmazó készítmények, melyek jó hatásfokkal bánnak el a legtöbb kórokozóval. A pajzstetvek, atkatojások, áttelelő levéltetűtojások, almafa-vértetű, lepke-petecsomók ellen viszont már radikálisabb készítmények bevetésére van szükség.

A rezet-ként-olajat tartalmazó kombinált szerek a legalkalmasabbak erre a célra. Az egyedi hatás mellett az olajok bevonják a petéket, tojásokat, így azok megfulladnak az olajréteg alatt. Persze, ha nagyon erős fertőzést látunk a fák ágain, akkor nem árt elővenni a kaparóvasat, drótkefét, hogy gyérítsük a kártevőket, és csak ezután kezdjünk neki a lemosópermetezésnek. A lemosópermetezés lényege, hogy a bekevert permetlevet bőségesen, lemosásszerűen juttassuk a fa minden részére, a legrejtettebb zugba is, mert így fejti ki legtökéletesebb hatást. Az almafa-vértetű a vattaszerű pamacsok védelmében telel át, de lehúzódhat a fák gyökérnyaki részére, pláne, ha sarjhajtásokat is találni ott. A sarjakat távolítsuk el, és ott is mossuk le a fát.

A fán maradó gyümölcsmúmiákat minél hamarabb távolítsuk el (a képen birs mumifikálódott gyümölcse)
A fán maradó gyümölcsmúmiákat minél hamarabb távolítsuk el (a képen birs mumifikálódott gyümölcse)
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A lehullott, szaporítóanyaggal fertőzött lombozat korhadását, komposztálódását meggyorsíthatjuk nitrogéntartalmú műtrágyaoldatok kijuttatásával,

mert a nitrogén elősegíti a természetben található bontó mikroszervezetek felszaporodását. A fán maradó gyümölcsmúmiákat viszont minél hamarabb távolítsuk el, mert tovább fertőzhetnek a jövő évben. A lemosópermetezés nem helyettesíti a tavaszi lemosást, de javítja annak hatékonyságát, együttesen pedig a jövő évi növényvédelem sikerességét.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fordulékony kistraktor „nagytraktoros” érzéssel

Az ültetvényes, szűkített nyomtávú traktorszéria területén a New Holland nagy hagyományokkal és komoly múlttal rendelkezik. Elég csak a magyar szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket nézni, kiderül közkedvelt a márka.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.