Back to top

Talajtakarás a sorközben

Júliusban a szőlő gyomirtásának lehetőségeit értékeltük ökológiai szempontból. A gyomnövények egy részét nem szükséges rendszeresen irtani, mert védik a talajfelszínt és a szőlőre nincsenek káros hatással. A sorközbe vetett takarónövények még hasznosabbak.

Téves az a korábbi nézet, hogy minden gyomnövény káros, ami a szőlőültetvényben található. Számos megfigyelés igazolja, hogy a jól összeállított talajtakaró növényzet nemcsak a talajt védi az eróziótól, hanem a gyomnövények gyökérzete képes lazítani a talajt, a lehengerezett vagy bedolgozott szerves anyag a tápanyagháztartás számára kedvező, azon kívül bizonyos gyomnövények hasznos élő szervezetek számára élőhelyet, kiegészítő táplálékforrást nyújtanak.

Ahhoz, hogy mindezen kedvező hatásokat élvezni tudjuk, ismernünk kell a területen lévő gyomfajok előnyeit és hátrányait, hasznosságukat.

Virágaikkal sok rovarnak nyújtanak táplálékot a sorköztakaró növények
Virágaikkal sok rovarnak nyújtanak táplálékot a sorköztakaró növények
Korábbi felméréseink alapján szőlőültetvényeink leggyakoribb gyomnövénye a szép nyírt gyep képét mutató, de a kultúrnövény számára veszélyes és konkurens faj, a tarackbúza. A szőlőültetvények sorközeiben előforduló gyomok listája nagymértékben függ a technológiától, a sorközök művelésétől. Amikor a sorközökben állandó talajművelést végeznek, vagy forgatják a soraljat vagy a sorközt, felszaporodnak bizonyos magról kelő egyéves gyomfajok. Ezek megfelelő gyomszabályozással könnyen kezelhetők, veszélyt csak akkor jelentenek, ha magot hoznak. Ilyen például a kakaslábfű, a szőrös disznóparéj vagy a fehér libatop. Jelentős mennyiségben ugyancsak a művelt területeken szaporodik fel, leggyakrabban a sorok alatt az apró szulák, a gólyaorr, valamint a mezei aszat. A vegyszeres gyomirtás miatt azok a gyomnövények terjedhetnek el, amelyeknél rezisztencia alakul ki a gyomirtó szerrel szemben. Ilyen például a mezei zsurló, a talaj elsavanyodásának egyik jelzőnövénye.

A sorközi növényflóra ismertetésével együtt kell említeni a hasznos élő szervezetek felszaporításának lehetőségét is.

A hengerezett növényzet magot érlel, megújul
A hengerezett növényzet magot érlel, megújul
Megfelelő takarónövény esetén optimális élőhelyet nyújthatunk ezeknek a szervezeteknek, melyek felszaporodása csökkenti a vegyszeres kezelések számát. Nemcsak a hasznos élő szervezetek számára van pozitív hatással, hanem a talaj minőségére is, ugyanis jelentősen javul a talajélet.

A takarónövényzet megválasztásánál figyelembe kell venni az ültetvény elhelyezkedését, talajtípusát, csapadékviszonyait, és ismerni kell az eredeti gyomflóra összetételét is.

Milyen célt szolgál az optimális takarónövény?

  • Javítja a talajszerkezetet és annak porozitását intenzív gépesítés ellenére is.
  • Megakadályozza a talaj tömörödését, így jobb lesz a szőlő gyökérzetének eloszlása a talajban.
  • Kevesebb mechanikai művelést igényel a terület, így minimalizálható a tőkék és a gyökerek károsodása.
  • Csökken a tápanyag-lemosódás.
  • Télen nincs vízelfolyás, a csapadék jobban beszivárog, kevésbé ingadozik a talaj víztartalma.
  • Méhlegelő és élőhely a hasznos szervezetek számára.

Előzetes felmérések alapján akár egyedüli talajtakaróként is használható faj a pirók ujjasmuhar mint allelopátiával rendelkező, de konkurenciát nem mutató gyomnövény, vagy a termesztett szántóföldi kultúrnövény, a rozs. Ettől függetlenül azonban, ha mód nyílik rá, ne gyomnövényre alapozzuk a technológiát, inkább magkeverékekben gondolkodjunk. Az optimális keverék a következő fajokat tartalmazza: baltacim, bíborhere, komlós lucerna, fehérhere, pannon bükköny, pohánka, mézontófű, fehér mustár.

A kiválasztott fajok jól alkalmazkodtak a hazai körülményekhez, de ettől eltekintve érdemes ismerni a terület talaj- és csapadékviszonyait, a keverék ugyanis variálható az adott ültetvény igényeihez igazodva.

A komlós lucerna is az ajánlott keverék tagja
A komlós lucerna is az ajánlott keverék tagja
A vetett sorközt általában a virágzásig érintetlenül hagyjuk, majd hengerrel megroppantjuk, hogy ne nőjön bele a fürtzónába. A szár megtörésével a növények képesek magot hozni, így a következő évben tökéletesen felújulnak, újravetik magukat, vagy az évelők újrasarjadnak. Takarónövényt minden második sorba célszerű vetni, és addig fenntartani, amíg megtartja gyomelnyomó képességét.

Az így művelt sorközökben kedvező a talajállapot, a kiemelt fajok ugyanis jó talajdrénező gyökeret fejlesztenek, átjárhatóbbá teszik a talajszelvényt mind a levegő, mind a csapadékvíz számára. További eredmény, hogy a sorközi növényzet, szemben a művelt területtel, élénkebb talajéletet eredményez, valamint képes tompítani a szélsőséges klimatikus hatásokat.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.