0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Átalakul a termesztés

Egy nehéz petúnia- és muskátliszezon után nagy kihívás fajtabemutatót tartani, különösen, ha a szakmai rendezvény napján az időjárás sem alakul szerencsésen. A Szirom Kft. nyári, kétnapos eseménye a 40° C-os kánikula ellenére sikerrel zárult, a kertészek nyitottan fogadtak minden új ötletet és termesztéstechnológiai tanácsot a sok bizonytalanságot rejtő 2023-as tavaszi szezonra vonatkozóan.

A dísznövény-szaporítóanyagok nagykereskedelmére szakosodott Szirom Kft. a holland Florensis nemesítőház és szaporítóanyag-nevelő vállalat kizárólagos magyarországi képviselője. A győri telephelyükön megrendezett bemutató első napján szlovák partnereiket, a második napon a magyar kertészeket látták vendégül. A ta­vaszi „muskátlisokk” éreztette a hatását a bemutatón, csakúgy, mint az ener­giaválság miatt begyűrűző rendkívüli helyzet, fogalmazott Varga Balázs, a Szirom Kft. ügyvezetője a rendezvény után.

Mint mondta, az Európa-szerte kirívóan rossz tavaszi muskátliidénynek több oka is volt.

Április, az eladás szempontjából a legfontosabb hónap időjárása nem kedvezett a virágnak, miközben az orosz és ukrán piacokra termelt árumennyiség bent ragadása nagyobb versenyt, és így nyomott árakat idézett elő. Másrészt az elmúlt évekre jellemző túltermelés is éreztette hatását, a kertészek nagy része idén jellemzően 20-25%-kal több árut termelt, mint négy éve. Ezek következtében olyan nyugat-európai kertészetről is tudni, amely a muskátlikészlete 30%-át kényszerült kidobni.

Visszafogják a rendeléseket

A tavaszi idényt követő borúlátó hangulatot az energiaválság és az ennek kapcsán felmerülő rengeteg bizonytalanság csak tetézi. Varga Balázs kiemelte, hogy ebben a kihívásokkal teli időszakban a Florensis, így a Szirom Kft. is az újszerű megoldásokra és azokra a kevésbé energiaigényes kultúrákra összpontosít, amelyek kevesebb költséggel, hűvösebb körülmények között is sikeresen fenntarthatók. Várható volt, és a muskátliszaporítóanyag-megrendeléseken már látható is, hogy visszafogottan terveznek a kertészek, különösen, akik önkormányzatoknak, hoteleknek, éttermeknek szállítottak, a vendéglátóhelyek sorsa ugyanis bizonytalan.

Az ágazat hatalmas kihívás előtt áll, Varga Balázs azonban úgy gondolja, hogy fennmarad a fogyasztói kereslet, viszont részleges áruhiány is előfordulhat, melynek mértékét az infláció fogja meghatározni.

A jelenlegi helyzet nagy tanulsága, hogy tisztán gázalapú fűtéssel nem, vagy csak nagyon megfontoltan lehet kertészkedni a jövőben. Szinte bizonyos, hogy átalakul a termesztés, ők pedig ebben az átalakulásban is számos ötlettel igyekeznek a kertészek segítségére lenni.

Különböző stratégiák

A Flora Hungaria nagybani piacon rendezett szaporítóanyag-bemutató idején is rengeteg kérdést tettek föl a termesztők azzal kapcsolatban, vajon milyen választ adhatnak az energiaválságra. Noha kérdésből még mindig sok van, a tendenciák kezdenek körvonalazódni a szaporítóanyag-megrendeléseken keresztül. Varga Balázs szerint van igény az egynyári és balkonnövényekre, de hogy milyen lesz a lakosság vásárlóereje a tavaszi termékekre, az megjósolhatatlan. A költségek kezelésére mindenki más stratégiát dolgoz ki. Kevesebb gondjuk van azoknak, akik termálvízzel fűtenek, és azoknak is, akiknek még nem járt le a korábbi gázszerződésük. Mások kultúraváltáson, illetve a ter­mesztés későbbi indításában gondolkodnak, a saját szaporítások, sima dugványok gyökereztetése helyett gyökeres dugványt vagy fejlettebb palántát vásárolnak.

A termékszerkezet-váltásnak már vannak mutatkozó jelei, bizonyos évelőfajok, és egyes faiskolai növények is bekerülhetnek a kultúrák közé. Érezhetően megnövekedett az érdeklődés az alacsony hőigényű, ősszel ültethető évelőkultúrák iránt. Ezekből szép választékot tudnak kínálni. Egyes, a szortimentjükben megtalálható, korán értékesíthető Lewisia-, Rhodanthemum-, Saxifraga-, Scabiosa- és Lavandula-fajták fűtés nélküli növényházban, de akár szabadföldön is termeszthetők. A később indított állományokból később kerül a készáru a piacra, de a vevők hamar hozzá fognak szokni, hogy március helyett majd csak áprilisban vehetik meg kedvenc balkonnövényeiket.

Hozzátette azt is, hogy hasonló gondjaik vannak a holland kertészeknek is. Ismeretei szerint nagy hajtatófelületek maradnak üresen a téli időszakban. Vélhetően Európa-szerte a termelés visszaesésével számolnak a szakemberek.

Merényi A.

Újdonságok nyárra

Bombaként robbant a hír, hogy idén a Florensis nemesítőház új fajtája, a címlapunkon is látható Petu­nia grandiflora Bee’s Knees (fotó: Florensis) nyerte el a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. Ez a nagyvirágú petúniafajta hosszan virágzik, feltűnő, élénksárga virágai a teljes szezon alatt megtartják a színüket. Jó esőtűrő és könnyen termeszthető kisebb vagy nagyobb cserépben is.

A nagyvirágú petúniák mellett Varga Balázs a kiváló hőtűrő és nagyon széles színválasztékban kapható Calibrachoa parviflora Cabaret fajtasorozatra is felhívta a figyelmet.

A Cabaret Early típusok a Cabaret-hez hasonlóan jó genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, de annál nagyjából két héttel korábban virágoznak, míg az új Cabaret Special típus erőteljesebb, jól elágazó, ragyogó színű virágokkal és feltűnő megjelenéssel nyílik. Különböző cserépméretekben is egyöntetű növekedésű növények, a hazai nyarakat is jól viselik.

A Coleus blumei (díszcsalán) szintén jól érzi magát a klímánkon, ugyan nem a virágjával, hanem levelével díszít, viszont tökéletesen alkalmas nagyméretű kaspóba, más fajokkal társítva. Levelei nem fakulnak, késő őszig díszítenek. Az új kompakt Vulcan fajta későn virágzik, a szelet és a heves esőzést is jól viseli, a hajtásai nem hajlanak szét.

Népszerű tölcsérjázminok

A Florensis 2021-ben fölvásárolta a belga Decock szaporítóanyag-kereskedő céget, a korábban a Decock által for­galmazott sikeres Mandevilla sanderi Diamantina sorozat így a jövőben a Szirom Kft. kínálatában is megtalálható.

A Diamantina Jade az első olyan sorozat, amely akár 10,5 centiméteres cserépben, sűrűn lerakva (cserép-cserép mellett), nagy tömegben is ter­meszthető.

Gyorsan virágzik, a nyolcadik héten ültetve már májusban virágzó készárut ad, hat színben érhető el. A növények nem igényelnek támasztékot, élénk színű virágjaik közepes méretűek. A Jade XXL sorozat a Jade sorozat jó tulajdonságait nagyobb virágmérettel társítja. Újdonság az Opal sorozatból a Citrin típus, amely a Mandevilla esetében is különlegesnek számító sárga színű változat. A virágok színe nem fakul, azonban ennek a típusnak a termesztése nagy odafigyelést igényel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a klasszikus piros mellett az izgalmas színű, például sárga virágú fukszia is keresett lesz, ám a magas árhoz kiváló minőségnek kell társulnia, hangsúlyozta Varga Balázs.

Kevesebb költség, több bevétel

Az átalakuló termesztés része, hogy a kertészek átállnak a fűtést igénylő virágzó cserepesekről a kevesebb energiával termelhető dísznövényekre. Erre kínálnak lehetőséget a nyáron virágzó évelők, vagy a nagyméretű cserépben nevelhető egyéves virágzók. Az egyik kiemelten fontos csoport a Florensis kínálatában az Echinacea purpurea.

A Sombrero sorozat szaporítóanyaga az in vitro technológia miatt viszonylag drága, azonban ideális nagycserepes, extra minőségű áru előállítására.

A Lakota sorozat magvetéssel szaporított egyedei a szövettenyésztéssel előállítottak tulajdonságait mutatják, extra minőségű készáru nevelhető belőlük. Három színben is elérhető, ami a hazai kertészek számára is megalapozza a termesztés sikerét. A növények egész nyáron át virágoznak.

A Rudbeckia hirta és annak a különböző új in vitro sorozatai szintén a drágább növények közé tartoznak, és bár átteleltetni nem lehet őket, annyira jól mutatnak, hogy kihagyhatatlan elemei lesznek a termesztésnek. A Rudy Mini sorozat extra gyors növekedésű egyedei akár nyolc-tíz hét alatt készáruvá nevelhetők, kompakt, növekedésűek. A Rudy és a Rudy Double sorozat nagyobb méretű, 50-60 centiméter magasra nő, mindkét sorozat alkalmas 3-5 literes konténerben extra minőségű árunak. A Salvia greggii Mirage szintén érdekes újdonság. Az új zsályafajta egész nyáron át virágzik, nagy színválaszték áll rendelkezésre, mindegyik szín igen intenzív hatású. Szára már az első évben fásodik, ezért várhatóan alkalmas lesz fűtés nélküli termesztésre. Hasonlóan nagy jövőt jósol a szakember a Gaillardia aristata magvetéssel szaporított fajtáinak, mivel ezek is egész nyáron át, dúsan virágoznak, változatos virágszínben elérhetők, termesztésük egyszerű. Áttelelnek, és hamar virágoznak.

Az új Guapa sorozat tökéletesen alkalmas nagycserepes termesztésre is.

A Geranium wallichianum Bloom Me Away folyamatosan hozza feltűnő virágait. Kompakt növekedésű, jól elágazódó, nagycserepes termesztésre alkalmas fajta, szép kék színe miatt ígéretes a hazai piacon is.

Örök sláger

A Lavandula angustifolia (angol levendula) népszerűsége töretlen, ám ter­mesztése komoly odafigyelést igényel. A legnagyobb gondot a rendszertelen öntözés miatt gyorsan kialakuló fitoftórás betegség okozza, és figyelni kell rá, hogy a növényeknek magas a kalciumigénye. A fajták közül kiemelkedik a már ismert Essence Purple, az egyik legkorábban virágzó, egyszerűen termeszthető fajta a piacon. Újdonság a Phenomenal, a nagy tömegű, nagy virágú levendulatípus Észak-Amerikában régóta igen kedvelt. A Lavici Blue az Essence Purple „kistestvére”, sötétebb színű virágokkal és ezüstösebb levelekkel. Erre a fajtára jellemző a csúcsi dominancia, ezért ajánlott kétszer, érkezéskor és virágzás előtt visszacsípni.

Szintén idei újdonság az Anna, amely a Hidcote fajtánál egy héttel korábban és egész nyáron át virágzik.

Nagyon jó minőségű készáruvá nevelhető a magvetéssel szaporítható Spear Blue.

Varga Balázs a muskátlik közül a Moon­flairt emelte ki. Ez a sötét levelű, félfutó fajtasorozat az idei rendkívül forró és aszályos nyáron is jól teljesített. Jól bokrosodik, jelenleg öt színben (Amethyst, Bur­gundy, Dark Pink, Red, White) érhető el.

Forrás: Kertészet és Szőlészet