0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hogy kapcsolódik a tök Halloween-hez?

A legtöbb embernek a Halloween hallatán egy amerikai eredetű ünnep jut eszébe, pedig a keltáktól ered. A hiedelmek alapján ezen az estén az élők és holtak világa közötti határ elmosódik, így a halottak szellemei visszatérnek kísérteni a Földre.

A Halloween a samhain nevű ünnepélyből gyökerezik, melyet a brit szigeteken és a mai Franciaország északi részén élt pogány népek a kelta újév, november 1-je előestéjén, vagyis október 31-én tartottak. Miért gondoljuk amerikai eredetűnek?

Erre is van magyarázat: az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki oda Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. És ezek a szokások onnan indultak világhódító útjukra.

A töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint élt egy Jack O’Lantern nevű részeges kovács. Egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög, aki elhívta a pokolba, ám előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele menni, ezért furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől félt az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megijedt a kereszttől és nem is tudott lemászni, kénytelen volt a fa ágán lógni. Az ördög addig-addig egyezkedett a kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe elintézi, hogy Jack ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor elengedte az ördögöt.

Azonban, amikor Jack meghalt, lelke bennrekedt a menny és a pokol között: a mennybe nem engedték be, mivel élete során bűnös módon élt, de az ördög sem engedte be a pokolba a régi csínye miatt.

Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élőkhöz. Végül az ördög megszánta és egy örökké világító fadarabot dobott neki. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak. Mivel takarmányrépához nehezebb hozzájutni, és a tök látványosabb és könnyebben faragható, így lett a répából idővel tök… Ezen az estén a hiedelmek szerint tilos hosszú útnak indulni. Aki mégis erre kényszerült, a töklámpással védte magát az ártó, bajt hozó kísértetektől.

Kulturális keveredések

Az egymást követő Halloween, mindenszentek és halottak napja ünnepek a hozzájuk kapcsolódó kulturális és vallási különbségek, népszokások sok helyen keveredtek. Ez alapvetően egy természetes folyamat, ám az ilyen esetek keltenek némi kulturális feszültséget.
Halloween-t okkult eredetűnek tartják, ezért a keresztény közvéleményben általában kritikával illetik ezt az ünnepet.

Régebben hazánkban azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezték. A halottakat tisztelet és félelem övezte, tehát el kellett őket látni a neki járó dolgokkal, de visszajárásukat meg kellett akadályozni.

A Valentin nap és a Halloween hazánkban még nem olyan régi hagyomány, egyesek szerint ezeket a kereskedők honosították meg, hogy ezekben az időszakokban is legyen okuk az embereknek e plusz ünnepek kapcsán is vásárolgatni…

Hazánkban a boszorkányok és fekete macskájuk volt a menő

Sok babona és hiedelem kapcsolódik a szellemvilághoz. Hazánkban is számos babona maradt fenn, de nálunk a szellemek helyett a boszorkányok és macskáik voltak inkább a fókuszban…
A fekete macskák gyakran a boszorkányok familiárisai. Ha átmegy előttünk egy az úton, biztos boszorkány van a közelben. Aki pedig fekete macskát bánt, az 7 évig szerencsétlen leszel. Azt is tudni vélték korábban, hogy ha az ablak alatt sír egy fekete macska, akkor a közelben haláleset várható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu