0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Ijesztő hangok

A vad nemcsak a táplálkozásával, de akár taposásával is tetemes kárt okozhat a mezőgazdasági kultúrákban. Távol tartására a legbiztosabb megoldás a kerítés, de annak felépítése nagyon költséges, ezért minden termelő igyekszik annál olcsóbb, de hatékony megoldásokat találni a vadkár megelőzésére.

Hazánkban becslések szerint a mezőgazdasági és erdészeti vadkárok értéke évente több mint 2,5 milliárd forint, és ez az összeg növekszik. Ennek részben a vadállomány növekedése az oka, mert a vírushelyzet miatt kevesebb külföldi vadász érkezett az elmúlt években, így nehezebb szabályozni a vadállomány méretét, összetételét.

Sokrétű szerep

Ultrahangnak a nagyfrekvenciás hanghullámot, a 20 000 hertznél (20 kHz-nél) nagyobb frekvenciájú hangot nevezzük. Ezt az emberi fül már nem érzékeli (a 20 a legmélyebb, a 20 000 hertz a legmagasabb hang, amit az emberek képesek hallani, ám viszonylag sokaknál 12 000 hertznél van a hallhatóság felső határa). Az infrahangok pedig a számunkra szintén nem hallható, 20 hertznél alacsonyabb hangok.

Az ultrahangot az emberrel ellentétben sok állatfaj képes érzékelni, ennek köszönhető, hogy felhasználható a kertészeti termesztésben is bizonyos állatok riasztására; de néhány állat maga is képes ultrahangot kiadni, ami segíti a tájékozódásban.

A hétköznapi életben az orvosi diagnosztikából ismerheti mindenki az ultrahangot; ezen túlmenően felhasználható a visszaverődésen alapuló mélység-, valamint távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére, de ultrahanggal működnek a levegő nedvességtartalmát növelő hidegpárásító készülékek is. Az ultrahang a többi hullámhoz hasonlóan viselkedik, amikor egyik közegből a másikba lép. Az elnyelődés miatt az energiája csökken, a terjedésének iránya pedig megváltozik, megtörik vagy visszaverődik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően lehet felderíteni vele különböző sűrűségű és más fizikai tulajdonságú részeket.

Hatékony, de kíméletes

Az ultrahang vadriasztásra való alkalmazása állatbarát megoldásnak számít, hiszen az állatnak nem esik baja, csak a zavaró hanghatás miatt odébbáll. A vadriasztók többnyire 18-30 KHz tartományban lévő hangokat bocsátanak ki, de ezek véletlenszerű sorrendben váltakoznak, így az állatok nem szoknak hozzá.

A folyamatos változás bizonytalanságot és félelemérzetet kelt bennük, ezért távolodnak el minél inkább a hangforrással védett területről, ahol már nem érzékelve az ultrahangot, nincsenek állandóan menekülésre késztetve.

Az ultrahangos vadriasztó készülékekből kibocsátott hangok terjedését a fák, falak és más tereptárgyak jelentősen befolyásolják, ezért célszerű jól megtervezni az eszköz helyét. Jó megoldás az is, ha időnként áthelyezik a vadriasztót. Így a vad érzékeli, hogy a zavaró hanghatás nem a megszokott irányból vagy helyről érkezik, ami a territóriuma megváltoztatására készteti és arra, hogy még inkább eltávolodjon a zavaró hatástól. A hanghullámok terjedésének szabályai miatt az ultrahangos vadriasztó hatótávolsága nyílt terepen jóval nagyobb lehet, mint egy gyümölcsösben.

Komplex megoldások

A vad távol tartása érdekében sokszor célszerű egyszerre több módszert is bevetni. A terület körbekerítése drága, és nincs is rá mindenütt lehetőség. Ha mégis a kerítés mellett dönt valaki, fontos, hogy viszonylag mélyen legyen leásva a drótháló, különben a vaddisznók képesek kitúrni és alatta bemenni.

Ha pedig tolvajok átvágták a dróthálót, ott a vad is bejárhat a területre.

Ezért még a kerítéssel védett területeken is érdemes valami kiegészítő vadriasztó módszert alkalmazni. A kerítésnél olcsóbb megoldás a villanypásztor, ám ennek a magasságát is nagyon jól kell megválasztani, mert az őzek, szarvasok könnyen átugorják, ha nem elég magas, emellett rendszeres felügyeletet igényel az eszköz főleg akkor, ha nincs a közelben elektromos hálózat és emiatt csak akkumulátorról működtethető. Ez a rendszer is jól kiegészíthető – és ezzel hatékonyabb lesz a vadriasztás – például szaganyagok vagy ultrahangos eszköz kihelyezésével. Előbbiek hatásfoka jó, ám az időjárás, például a sok csapadék ronthat rajta.

Számos érv

Az ultrahangos vadriasztók kihelyezése nagyon egyszerű, akár csavarozással, akár kábelkötegelővel rögzíthetők egy oszlophoz. A napelemes típusok hálózatról is tölthetők, de a rajtuk elhelyezett napelemek anélkül is hosszú ideig biztosítják a működést.

A vadriasztókon található többnyire polikristályos napelemek a reggeli és esti, kevésbé intenzív fényt is tudják hasznosítani, valamint borús időben is képesek tölteni a készülék akkumulátorát, mely mínusz 20 és plusz 60 °C közötti hőmérsékleti tartományban is jól működik.

Az ultrahangos vadriasztó készülékek vízre érzékeny alkatrészeit vízálló burkolat védi, így nem teszi tönkre sem a vihar, sem a lassan olvadó hó. Az eszközök háza ütésálló, UV-ellenálló anyagból készül.

Az elvetett magok és a termés őre

Míg egyes madarak a rovarkártevők gyérítésével kifeje­zetten hasznosak a gyümölcsösökben vagy szabadföldi kertészetekben, más fajok igen nagy károkat tudnak okozni a termésérés idején. Főként a seregélyek, varjak, galambok és szarkák jelenléte nem kívánatos a gazdálkodók területein.

A klasszikus madárijesztők kora leáldozott, hiszen a madarak csak nagyon rövid ideig ijednek meg a területre kihelyezett bábutól. A nem mozgó védelmi eszközökhöz gyorsan hozzászoknak. A hanggal riasztást ugyanakkor a közelben lakók nem tolerálják. Lehetséges védekezési mód a védőhálók kifeszítése, az idomított héják röptetése, vagy a lézeres riasztás, ám ezek kifejezetten drága megoldások.

Kihelyezhetők ragadozó madarakat imitáló bábuk – sólyom, bagoly, holló – is, de ezek főleg a ház körüli madárriasztásra alkalmasak, ahol a terasz vagy a ház közvetlen környékének madárürüléktől való védelme a cél. Kapható madárriasztó ballon, is melyre több oldalról nagy szemnek látszó matricák ragaszthatók. Ennek látványa, és a ballon mozgása szintén elűzi a kisebb madarakat.

A leghatékonyabb megoldás, ha a felhasznált eszköz egy repülő ragadozó madarat mintáz, mozgásának sebessége és iránya, és időnként a helye is változik. A Scarybird madárriasztó pár perc alatt felállítható eszköz, az állvány hegyes végét a földbe kell szúrni, majd ebbe kell belehelyezni a hajlékony, 6 vagy 9 méteres teleszkópos rudat. A madárbábut a készlet részeként kapott kapcsokkal lehet rögzíteni a rúd tetején. A riasztó már igen kis, 2 km/h-s szélsebességnél is működőképes. Ennek ellenére javasolják, hogy nyílt területen az épületektől minél távolabb állítsuk föl, hogy a szél jobban mozgásba hozhassa az eszközt. Ha pedig a szélsebesség meghaladja a 45 km/h-t, vagy vihar közeleg, a madárriasztót célszerű leszerelni.

Az eszközt ott kell elhelyezni, ahol akadálytalanul lenghet rajta a bábu. Ahogy növekedik a szél ereje, a tartórúd kilengése egyre nagyobb lesz. Ajánlatos a szerkezetet hetente egy alkalommal legalább három-négy méterrel távolabbra áthelyezni az eredeti ponttól, nehogy a madarak megszokják a jelenlétét. A termelési idény végén, illetve amikor már nincs rá szükség, könnyen leszerelhető.

A Scarybirdet azoknak ajánlják, akik természetbarát módon igyekeznek védelmezni termésüket a varjak, szarkák, seregélyek, verebek, galambok, sirályok, kárókatonák, feketerigók stb. ellen. A fekete madárbábu izeg-mozog, a röpködő ragadozó madarakat utánozva elriasztja a kis kártevőket a mezőről, a gyümölcsösökből, a szőlőskertekből és a háztáji kertekből. Sok termelő elégedetten használja, a képeken Fábián Ferenc szentkirályi termelő sárgadinnye-állományát védi.

A Scarybird forgalmazója a ZFW Hortiservice Kft.

(info@hortiservice.hu; tel.: +36-30-791-4720).

A hanggenerálás szoftveresen beállított módon történik, változó időközönként más frekvenciájú és időtartamú hangot hoz létre az eszköz. Egyes típusok seregélyriasztásra is alkalmasak, ekkor a készülék hol az emberi fül által nem hallható, de a nagyvad számára riasztó ultrahangot ad ki, hol pedig, szintén véletlenszerű időközönként ragadozó madarak hangjai szólalnak meg a hangszóróból.

Az emberi hallástartomány feletti hangokat kibocsátó, ultrahangos állatriasztók hangját a madarak nem tudják érzékelni, ellenben a rágcsálók és a nagyvadfajok igen. Emiatt a madarak csak az emberek által is hallható tartományú hanggal riaszthatók. A céltól függően általában külön vásárolhatók meg és aktiválhatók az egyes riasztási módok ugyanarra a készülékre.

Ahogyan az emberek is különböző erősségűnek hallják az azonos hangerővel kibocsátott, de különböző frekvenciájú hangokat, az állatok egyéni érzékenysége is eltérő.

Ebből következően igen lényeges az eszköz optimális elhelyezése, fás területen az esetenkénti áthelyezése, sőt már kaphatók két vagy három hangszóróval felszerelt típusok is, amelyek egyszerre több irányba sugározzák a hangot. Nagyobb területre ilyet érdemes telepíteni, az egy hangszóróval rendelkező típusokat pedig érdemes úgy kihelyezni, hogy a hangszóró a vad által látogatott területrészek felé nézzen.

Forrás: Kertészet és Szőlészet