Back to top

Csúcstechnikára épülő növénytudományi fejlesztés a Georgikonon

Több mint 902 millió forintos GINOP-pályázatból megvalósult fejlesztéseket adtak át Keszthelyen, a MATE Georgikon kampuszán. A beszerzett eszközök elsősorban a nemesítést támogatják, de a tudományos kapcsolatok erősödését is várják tőle.

Gyuricza Csaba: A közeljövőben újabb egymilliárd forintos fejlesztést adunk át Keszthelyen
Gyuricza Csaba: A közeljövőben újabb egymilliárd forintos fejlesztést adunk át Keszthelyen
Fotó: Horváth Csilla
Az idén 225 éves a Georgikon, és sok fejlesztés ért be erre az évre. Gyuricza Csaba, a Magyar agrár- és Élettudományi Egyetem rektora arra is ígéretet tett az átadón tartott köszöntőjében, hogy az egységes agráregyetem részeként a következő időszakban is fejlődni fog.

Az egyetem kampuszai speciális funkciót kapnak és hosszú távon is közreműködnek az európai szintű felsőoktatásban.

Keszthely vonzereje önmagában is nagy, ezt kihasználva lehet erősíteni a hagyományosan működő tudományterületeket. Manapság igen fontos, hogy a klímaváltozásnak ellenálló, rezisztens, a helyi ökológiai adottságok közt versenyképes fajtákat hozzunk létre, hangsúlyozta a rektor.

Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára szerint az egyetemmel közösen megfogalmazott célok jelentősek és együtt dolgoznak a megvalósításukon. Ez a fejlesztés nemcsak a kutatást szolgálja, hanem ahhoz is hozzásegíti a hallgatókat, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot szerezzenek az egyetemi éveik alatt.

A burgonyatároló átadásán Manninger Jenő, Gyuricza Csaba, Nagy Bálint, Rózsa László, Polgár Zsolt és Tóth Zoltán
A burgonyatároló átadásán Manninger Jenő, Gyuricza Csaba, Nagy Bálint, Rózsa László, Polgár Zsolt és Tóth Zoltán
Fotó: Horváth Csilla
A burgonyanemesítést szolgálja a modern, 1000 tonnás burgonyatároló, ahol konténerekben, az optimális 5 °C-on és 90%-os relatív páratartalom mellett tudják tárolni a burgonyát. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ vezetője elmondta, hogy ezzel nagyobb tárolási kapacitás áll a rendelkezésükre, mint eddig a hat különböző kis tárolójukban. Régi vágya volt ez az 1960 óta működő kutatóintézetnek. Meggyőződésük ugyanis, hogy erősödni fog a stratégiai jelentőségű élelmiszer helyzete, és ennek érdekében mindent meg is tesznek a keszthelyi kutatók. Az új tárolóban a hazai fajták szaporítóanyagát is nagyobb mennyiségben és jó minőségben tudják eltartani a vetésig.

Átadták az új klímaházat, ahol jól szabályozott szélsőséges körülmények közt lehet vizsgálni a növények reakcióit. A 902 millió forintot meghaladó beruházással az volt a cél, hogy csúcstechnikára épülő növénytudományi infrastruktúrát hozzunk létre, mondta Tóth Zoltán egyetemi docens. Összesen 46 korszerű eszközt is vásároltak, kiemelkedően fontos közülük a genomikai eszközcsomag, a komplex talajlaboratóriumi műszerek, valamint a szemes termények vizsgálatára alkalmas műszerek,

A klímakamrában minden környezeti tényezőt szabályozni lehet
A klímakamrában minden környezeti tényezőt szabályozni lehet
Fotó: Horváth Csilla
A projekt eredményeként a növénytudományokkal, növényvédelemmel, genetikával és kertészettel foglalkozó kutatók tudnak majd kísérleteket folytatni a fitotronban és minden berendezés rendelkezésre áll ahhoz, hogy a jelenségek genetikai hátterét is megtalálják. Ellenőrizni tudják a fajták stressztűrését, a kidolgozott technológiák hatékonyságát, szárazságtűrő növényeket tudnak nemesíteni. A fejlesztésekkel lehetővé válik részvételük nemzetközi projektekben, erősíthetik a hálózatosodást és korszerű eszközöket tudnak bemutatni a hallgatóknak, vagyis ez a projekt nemcsak a MATE, hanem a magyar agrárium fejlődését szolgálja, hangsúlyozta. A műszeregyüttessel genetikai és talajanalitikai vizsgálatokat tudnak végezni, akár szolgáltatás keretében is.

Végül a Keszthelyi Haladás Sportklubbal közösen felújított sportpálya átadására is sor került, ami több mint 60 millió forintból valósult meg. Manninger Jenő polgármester azt emelte ki a fejlesztés kapcsán, hogy a városnak fontos az egyetem léte, jövője, és az egyetem számára előny, hogy a Nyugat-Dunántúl központjában, Keszthelyen működik ez a kampusz. Mindent meg kell tenniük azért, hogy minél többen jelentkezzenek az egyetemre, aminek a vonzerejét többek közt a sportolási lehetőségek is növelik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

Ha látja az ember, hogy valami működik, lehet továbblépni

Rácz Károlyék jáki majorsága hivatalosan is mintagazdaságnak minősül, ahová mezőgazdasági szakiskolai csoportok és a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói járnak gyakorlati ismereteket szerezni. Van is mit tanulniuk, hiszen mindhárom tulajdonos agrármérnökként végzett.

Az inváziós jószágok a meghódított területeken új fajokká alakulhatnak

Bár azt hinnénk, hogy az evolúció egy gleccser sebességével vetekszik, azonban faji szinten ez közel sem igaz. Minden alkalommal, amikor az élőlények utódokat hoznak létre, megtörténik a természetes kiválasztódás. A napi szintű genetikai keresztezések - beleértve a mutációk kialakulását is - új generációkat hoznak létre, melyekre aztán hatni fog a szelekciós nyomás.

Februárban indul az ország első agrárdiplomáciai menedzser képzése

A nemzetközi agrárkereskedelmi együttműködések sikeréhez és további fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai képviselet. Ennek támogatása érdekében indít agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzést 2023 februárjában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az Agrárminisztériummal együttműködve.

A madárinfluenza legnagyobb vesztese a fekete hattyú lehet

Az ausztrál fekete hattyú egyedi genetikája miatt a faj sebezhető az olyan vírusos betegségekkel szemben, mint a madárinfluenza - derült ki a Queenslandi Egyetem (UQ) kutatásából.

Válaszok az éghajlatváltozásra

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség decemberi konferenciáján a klímaváltozás kihívásait, a közcélú zöldfelületek kialakításának lehetőségeit és növényalkalmazási kérdéseit részletezték. A rendezvényen kiemelten szóltak az épületek energiahatékonyságát növelő, a csapadékvíz elvezetésében kulcsszerepet játszó zöldtetőkről, zöldhomlokzatokról, a szárazságtűrő fűfajokról, valamint a közterületeken gondot okozó károsítókról.