0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az osztrák kertészetek is leállnak

A Bécs melletti, télen jellemzően zöldséget termesztő üvegház-komplexumban október végén leállítják a termesztést a magas energiaköltségek miatt.

A Bécsi Agrárkamara ezért arra számít, hogy mintegy 10 ezer tonnával kevesebb zöldségféle kerül a téli hónapokban a helyi üzletekbe, nyilatkozta Martin Flicker alelnök a Radio Viennának adott interjújában.

A téli kultúrák ültetése általában október közepén kezdődik, a rendkívüli helyzetben azonban csak február végén indítják újra a hajtatást az üvegházakban.

Az agrárkamara tájékoztatása szerint ennek a hatásai a bécsi szupermarketekben is érezhetőek lesznek, és mivel az alsó-ausztriai kertészetek egy része is leáll a téli hónapokban, az élelmiszer-kiskereskedelem várhatóan a déli országokból származó paradicsommal, uborkával és paprikával pótolja majd a piacról hiányzó zöldségmennyiséget. Martin Flicker szerint a jövőre vonatkozó kilátások is meglehetősen borúsak. Amennyiben a gáz ára továbbra is a mostani szinten marad, a fűtött zöldséghajtatás szinte megfizethetetlenné válik.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/wien.ORF.at