0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jól indult a felkészülés, de halasztják a vb-t

Hét év után van újra felnőtt csapat a világbajnokságra; öt elkötelezett, szorgalmas lovassal és hat nagyszerű lóval készülhet Magyarország. Ennek kapcsán beszélgettem a válogatott szövetségi kapitányával és három válogatott-taggal a felkészülésükről, lovaikról, esélyekről.

Az élet azonban közbeszólt, mire e sorokat leírtam, megérkezett a sajnálatos hír az FEI döntéséről: az októberre, Veronába tervezett világbajnokság lefújva; új helyszín egyelőre nincs kijelölve, a nemzetközi szövetség legkésőbb 2023. április 30-ig megtartja a bajnokságot. Egyelőre mindenki reménykedik, hogy olyan helyszínre esik a választás, ahol vállalható lesz a rajthoz állás.

Fekete Róbert szövetségi kapitány

„A közös munka, azaz egy edzőtábor idén nem jött össze, ugyanis csak nem sokkal ezelőtt kért fel a szakág, hogy vállaljam el újra a szövetségi kapitányi tisztséget, amit szívesen tettem, de az idő rövidsége miatt nem láttam értelmét kapkodva bármit is összehozni – kezdte a szövetségi kapitány. Ezért talán vakrepülés lesz ez a vb, és most inkább az egyéni, mint a csapatversenyzés lesz a meghatározó, de jól ismerem a lovasokat, figyelemmel kísértem a lovaikat, a kvalifikációjukat, és tudom, hogy mindegyikükben van elég kurázsi, a lovaik is jók”, mondta, elismerve, hogy a mostani csapatban több a „kezdő”.

A lovasoknál hárman, Marcsó Zsófi, Mihók Orchidea, Gosztolai Zsanett, a lovaknál pedig négyen először vesznek részt négycsillagos versenyen, de látható az eredmény, vagyis van utánpótlás.

Két lovasunknak pedig, Fekete Patríciának és Szösz Letíciának komoly nemzetközi tapasztalata van, ők igen sokat segíthetnek, rájuk mindenképpen számít a szövetségi kapitány az újak segítésében. „Az biztosra vehető, hogy nem fogunk feltartott kézzel odaállni a starthoz, segíteni fogjuk egymást a versenyen, és remélem, a szerencse is velünk lesz, ami a lovasversenyek elengedhetetlen része”, fogalmazott.

Szösz Letícia

„Annak ellenére, hogy az utóbbi három-négy évben Koheilan Szilaj nevű lovammal jogosult voltam a felnőtt bajnokságokon való részvételre, az idei szezonban fogok először a felnőttek között versenyezni. Ennek első számú oka az, hogy ez év februárjában töltöttem be a 22. életévemet, ami a fiatal lovas korosztálytól való búcsút jelentette.

Nagy hátrányt jelent esetemben, hogy huszonegynéhány kilogramm felrakásával tudom elérni az előírt 75 kg-os minimumsúlyt, ezért is késleltettem a dolgot, amennyire csak lehetett”, osztotta meg velünk a fiatal távlovas versenyző.

A táv 120 helyett itt már 160 kilométer lesz, ez is plusz kihívást jelent, de mint elmondta, izgatottan várják, és próbálja majd a legjobbakat kihozni magából mind a ló-lovas páros, mind a segítőcsapat. „Szerencsére tapasztaltunk már sokat, mégis rengeteg kérdőjel van bennem az első felnőtt világbajnokságom előtt állva”, mondja Letícia. Ami a felkészülésüket illeti, mivel a minősülésük az előző évekből megvolt, nem is indultak nemzetközi versenyen. „Az otthoni edzés mellett még egy számomra új pályán, Zágrábban fogom Szilajt lovagolni, ami a vb előtt egy hónapra van kalkulálva”, mondta Letícia, aki tavaly a szlovákiai Somorját vetette be a junior világbajnokság előtt egy felkészítő- és tesztversenyként, idén viszont szívesen lovagolna más versenyhelyszínen, így esett a választása erre a horvát helyszínre. „Az élet úgy hozta, hogy végre, 2015 után hazánk ismét tud kiállítani magyar csapatot, remélem, mindannyian sikeresen tudunk szerepelni és a csapateredményünkre mindenki büszke lesz”, mondta, elismerve, hogy nagyon erős a mezőny idén a startlista alapján, sok ország tud kiállítani csapatot. Viszont úgy véli, hogy ezzel együtt van esélyük a jó szereplésre.

Fekete Patrícia

A rutinos versenyző 14 éves kora óta távlovagol, több junior és felnőtt Európa- és világbajnokságon vett már részt. A 2022-es világbajnokságra tavaly Gazal XXII-4 (Zizi), idén pedig Gazal Borbála nevű lovával sikerült minősülnie.

Mint mondja, Zizinek ez lenne az első világversenye, de már rendelkezik komoly nemzetközi tapasztalattal. Bori régi motoros, rengeteg nemzetközi verseny, közte Eb, vb van már a patájában.

„Zizit és Borit édesanyámmal együtt készítjük a világbajnokságra, főként hegyi pályákon, sík pályán való gyakorláshoz kicsit messzebb kell mennünk. Ezt főleg minősítőversenyeken vagy kisebb nemzetközi távokon oldjuk meg, amivel a versenykörülményekhez is szoktatjuk a lovat, az edzés mellett.”

Hat ló és öt lovas minősült az idei vb-re, ami már csapat, de közös felkészülésről nem nagyon lehet beszélni, mondja Patrícia. Mindenki más-más versenyen minősült, a lovak képességei is különbözőek, illetve közös edzőtábor megszervezésére sem volt lehetőség. Ennek tükrében valószínűleg a verseny tempójának megválasztása is egyéni lesz.

„Azonban mire ezeket a sorokat leírtam, már hivatalosan is megtudtuk, hogy a veronai vb nem kerül megrendezésre. Az első sokk után egyelőre reménykedünk, hogy az új helyszín elérhető közelségben lesz és részt tudunk venni rajta, illetve várjuk az új időpontot a lovak további edzésének szervezéséhez.”

Mihók Orchidea

Ugyancsak rutinos távlovasról van szó, Orchidea saját elmondása szerint másfél éves korában találkozott először lovakkal édesapja legelőjén, és tulajdonképpen akkor meg is pecsételődött a sorsa. Hat és fél évesen már versenyzett, ami máig legenda a távlovasok körében.

Amint az alsó korhatár engedte, azaz tizennégy évesen már nemzetközi versenyeken is indult.

„Nagyon fiatalon kezdtem a versenyzést és mindig a legjobb akartam lenni. Megtanultam győzni és veszíteni is, voltam fent és lent is. A sors és édesapám nagyszerű lovakkal segítette az utamat, és ennek köszönhetem a távlovassport iránti, máig tartó lelkesedésemet és kitartásomat.” Orchidea az év hetven százalékát a szlovákiai Somorján (Šamorín) tölti, az X-bionic Sphere-ben, amely nemcsak Közép-Európa egyik legfejlettebb lovaskomplexuma, de hivatalos olimpiai tréningközpont is. „Három évvel ezelőtt kértek fel az együttműködésre. A történethez az is hozzátartozik, hogy 2012 óta rendeznek ott távlovasversenyeket, a kezdetektől jártunk oda versenyezni és sok szép eredményt sikerült elérni. Ennek köszönhetem, hogy ma itt állhatok egy fantasztikus lovaskomplexum és lóállomány kapujában”, mondja.

A világbajnokságra a rendkívül kiegyensúlyozott és megbízható Poldival készül, egy Oroszországban született és nevelkedett, jelenleg tízéves szürke arab telivér kancával.

„A világbajnokságig vezető út kalandos volt. Poldival először 2020. január 5-én találkoztam Dubajban; szerelem volt első látásra, ám a világjárvány miatt egészen 2021 februárjáig nem tudtuk hazahozni, Dubajban ragadt. Hazaérkezése után sikeresen teljesítettünk egy 120 és egy 160 kilométeres versenyt. Mind a kettőt megerőltetés nélkül teljesítette, álomszerű volt lovagolni. Aztán egy sérülés után 2022 februárjában tudott egészségesen és újult erővel tréningbe állni, készültünk a hiányzó 140 kilométeres versenyre. Ismét balszerencsék sorozata következett, és itt is szeretném megköszönni annak a szakmai stábnak, akik mögöttem álltak es mindent megtettek azért, hogy ha az utolsó pillanatban is, de be tudjuk fejezni időben a vb-kvalifikációt. Ez sikerült, és most itt állunk egy kaotikus világbajnokság kapujában. Kérdéses, hogy hol lesz, és egyáltalán meg lesz-e tartva. Én pozitív vagyok mindig, így bízok benne, hogy a jelenlegi helyzetre is lesz megoldás”, fejezte ki reményét Mihók Orchidea.

A felkészülésünk – egészen az FEI-bejelentésig – rendben zajlott, minden a terv szerint haladt.

Csapatösszetartásról nehéz beszélni, hiszen kis ország vagyunk maréknyi távlovasversenyzővel, ezért sem véletlen, hogy hét év kellett ahhoz, hogy ismét teljes csapatot tudjunk kiállítani egy világbajnokságon. De ez óriási szó. Mindenki egyénileg készül a versenyre, a lovak jók, a lovasok eltökéltek és szorgalmasak. Én hiszek benne, hogy mindenki a legjobbat fogja magából kihozni, és így van esélyünk egy kiemelkedő eredményre. Ez az a pillanat, amikor mindenkinek félre kellene tennie a negatív dolgokat és a célra, a csapateredményre koncentrálnia. Bármi megtörténhet! Hajrá magyarok! – írtam, de mire a sor végére értem, megszületett az FEI döntése a veronai vb lefújásáról. A nemzetközi szövetség keresi az új helyszínt, és – törekedve rá, hogy a versenynaptárba már bejegyzett bajnokságokkal ne ütközzön az új időpont – legkésőbb 2023. április 30-ig megtartja a bajnokságot.

Bors Margaréta

Forrás: Pegazus