Back to top

Amikor a cukorrépa aranyat ér

Cukorrépa betakarítás közben bukkant ritka ősi kincsre egy cseh gazda.

Egy fém tárgyat fedezett fel a cukorrépa halomban a csehországi Opava-Kateřinkyben egy gazda, amikor megtörölgette és kiegyenesítette a betakarítógép által kissé összegyűrt fémdarabot, kiderült, hogy aranyból van, és míves díszítés található rajta.

Fotó: mubr.cz
Az egyedülálló lelet története a múlt hónap közepén kezdődött, amikor Jiří Juchelka, a Sziléziai Múzeum régészeti osztályvezetőjének megcsörrent a telefonja.

- Éppen a terepen voltam, amikor egy ismeretlen személy felhívott, hogy érdekes leletet talált egy mezőn. Elmondta, hogy egy cukorrépában egy fényes tárgyat látott, amelyet megtisztított és kiegyenesített. Megegyeztünk, hogy lefényképezi, és elküldi nekem postán - mesélte Juchelka.

Amikor a régész megnézte a képeket, azonnal világossá vált számára, hogy ez egy egyedülálló felfedezés. Találkozót beszélt meg a gazdával, és a múzeum munkatársaival együtt spektrum analizátorral vizsgálta meg a ritka ékszert.

Kiderült, a cukorrépával együtt egy diadém került a felszínre, amely az ősi időkből származik, és olyan rendkívüli lelet, amely páratlan Morvaországban és Sziléziában. Közép-Európában csak néhány hasonló tárgy található.

- Az ötvözet összetétele több mint 84 százalékban arany, kevesebb mint 15 százalékban ezüst, valamint réz és más nyomelemeket tartalmaz. Ez összhangban van a történelem előtti időkből származó aranytárgyakkal és fémekkel - mondta.

Az olmützi Palacký Egyetem szakértői is megvizsgálták, és

megállapították a díszítéséről, hogy a középső és korai bronzkor fordulójára, a Kr. e. 1400 és 800 közötti időszakra utal.

-A megtaláló névtelen akar maradni, amit tiszteletben tartunk. Szeretném megköszönni neki, hogy őszinte volt és átadta a leletet. Nagyon kevés ilyen becsületes megtaláló van, vélekedett a régész.

A diadém, vagyis az egykor a fejen viselt ékszer a Bruntáli Múzeum gyűjteményébe került.

Forrás: 
idnes.cz

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell

Sokan azt mondják, a titok a részletekben rejlik. Az Optigép Kft. legnagyobb erőssége a napraforgó és kukorica betakarító adapterek gyártása, illetve fejlesztése, több világszintű szabadalommal rendelkeznek. Az európai kontinensen, de Észak–Amerikába vagy Kelet-Európába nagyon sok terméket szállítanak, értékesítenek.

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.