0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amikor a cukorrépa aranyat ér

Cukorrépa betakarítás közben bukkant ritka ősi kincsre egy cseh gazda.

Egy fém tárgyat fedezett fel a cukorrépa halomban a csehországi Opava-Kateřinkyben egy gazda, amikor megtörölgette és kiegyenesítette a betakarítógép által kissé összegyűrt fémdarabot, kiderült, hogy aranyból van, és míves díszítés található rajta.

Az egyedülálló lelet története a múlt hónap közepén kezdődött, amikor Jiří Juchelka, a Sziléziai Múzeum régészeti osztályvezetőjének megcsörrent a telefonja.

– Éppen a terepen voltam, amikor egy ismeretlen személy felhívott, hogy érdekes leletet talált egy mezőn. Elmondta, hogy egy cukorrépában egy fényes tárgyat látott, amelyet megtisztított és kiegyenesített. Megegyeztünk, hogy lefényképezi, és elküldi nekem postán – mesélte Juchelka.

Amikor a régész megnézte a képeket, azonnal világossá vált számára, hogy ez egy egyedülálló felfedezés. Találkozót beszélt meg a gazdával, és a múzeum munkatársaival együtt spektrum analizátorral vizsgálta meg a ritka ékszert.

Kiderült, a cukorrépával együtt egy diadém került a felszínre, amely az ősi időkből származik, és olyan rendkívüli lelet, amely páratlan Morvaországban és Sziléziában. Közép-Európában csak néhány hasonló tárgy található.

– Az ötvözet összetétele több mint 84 százalékban arany, kevesebb mint 15 százalékban ezüst, valamint réz és más nyomelemeket tartalmaz. Ez összhangban van a történelem előtti időkből származó aranytárgyakkal és fémekkel – mondta.

Az olmützi Palacký Egyetem szakértői is megvizsgálták, és

megállapították a díszítéséről, hogy a középső és korai bronzkor fordulójára, a Kr. e. 1400 és 800 közötti időszakra utal.

-A megtaláló névtelen akar maradni, amit tiszteletben tartunk. Szeretném megköszönni neki, hogy őszinte volt és átadta a leletet. Nagyon kevés ilyen becsületes megtaláló van, vélekedett a régész.

A diadém, vagyis az egykor a fejen viselt ékszer a Bruntáli Múzeum gyűjteményébe került.

Forrás: idnes.cz