0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Burgonyát, fokhagymát vetőmagról?

Két év kihagyást követően a Bejo Zaden BV. 2022-ben szeptember végén ismét megszervezte a Nyílt Napokat, ahol a világ minden részéből érkeztek zöldségtermesztők és üzleti partnerek Warmenhuizenbe, hogy megismerkedjenek az új nemesítési eredményekkel. Az esemény nem pusztán fajtabemutató, hanem egyedülálló lehetőséget is kínál a piaci események, lehetőségek és kihívások megvitatására is.

A Rit-Sat Kft. szervezésében több magyar zöldségtermelő megismerkedhetett a holland helyzettel, ahol a fajták mellett a bemutatón látható gépek is nagy érdeklődésre tartottak számot.

Nem véletlen, hiszen a nagy múltú vállalat negyvennél több zöldségfaj, ezret meghaladó fajtáját kínálja. Ehhez még hozzátehetjük azt a negyedszázados tapasztalatot, amit a bio vetőmag nemesítés területén értek el, s melynek eredménye 35 faj, 170 fajtája.

A vetőmagot 22 országban termelik meg, hogy több mint 100 nemzethez juttassák el azt a genetikai alapot, amelynek felhasználásával sikeresek lehetnek a gazdák.

A cég munkáját világszerte 2000 dolgozó, és 15 ezer méhcsalád segíti. Ne lepődjünk meg, a cégnél büszkék a kis rovarokra, melyek nagy szerepet játszanak a nemesítésben, azon belül is a beporzásban.

Bár a Bejo-t korábban a káposztaféléiről ismerte a szakmai közönség, mára ezek háttérbe szorultak. Talán annak is köszönhető, hogy a világon már nem trendi növények, de egy biztos, hazánkban is tavaszra és őszre korlátozódik a termesztése, nyári időszakban a fogyasztók lengyel káposztához jutnak hozzá. A Bejo vetőmag eladásai inkább a hagyma és a sárgarépa irányába tolódott. Mivel náluk is kevés a munkaerő, így olyan növények váltak a termelők körében népszerűvé, melyek könnyen gépesíthetők.

Talán sokaknak furcsán hangzik, de a hagyományos Bejo fajták mellett burgonya és fokhagyma vetőmag kutatással is foglalkoznak.

Az előbbinél a kis súly, a költségtakarékos szállítás a fő szempont. Bár ma még nem dicsekedhetnek kiugró eredménnyel, hiszen magról felnevelni a burgonyát időigényes folyamat. Éppen ezért hosszabb távon előhajtatásban, palánta nevelésben gondolkodnak.

A Bejo nemesítői és kutatói több mint 15 éven át dolgoztak azon, hogy kifejlesszék a vállalat első tetraploid hibrid burgonyafajtáját, amely magról szaporítható. Az elmúlt években ezt a fajtát, az Oliver F1-et holland termelőkkel együttműködve tesztelték, közvetlenül vetőmagból termeszthető, és kiültetés után egy szezonban étkezési burgonyát terem.

Az Oliver F1 enyhén lisztes étkezési burgonya, ovális alakú, sima héjú és nagyon jó ízű.

A burgonya hibrid vetőmagból – nem pedig vegetatívan szaporított gumókból – történő előállítása, számos haszonnal jár a termelők és az értékesítési lánc többi tagja számára. A True Potato Seed (TPS) betegségmentes, ezáltal biztosítva előnyt a termesztés sikeres megkezdéséhez. Kis mérete megkönnyíti a szállítást és a tárolást. A Bejo szakemberei arra számítanak, hogy a TPS-nek aligha lesz hatása a vegetatívan szaporított gumós burgonya jól szervezett szektorára. Az így előállított burgonya vetőmag termesztésének előnyei elsősorban a viszonylag nehezen megközelíthető régiókban vannak.

Mellette izgalmas téma lehet a fokhagyma magról történő szaporítása. A legnagyobb lökést az adta, hogy a salotta vetőmag forgalmazás már néhány évtizede sikertörténet. Ugyanakkor a fokhagymánál az áttörést lassítja, hogy kisebb gerezdek és nagyobb középső rész jellemzi a növényeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu