0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Flamand szamócát ne keressen a télen

Nagy az esélye, hogy ezen a télen hiába keresik a vevők kedvenc flamand szamócájukat a boltokban, a magas energiaárak miatt ugyanis csak a megszokott mennyiség 10-20 százalékának megtermesztésére vállalkoznak az ottani üvegház-tulajdonosok.

A Hoogstraten szövetkezet igazgatója, Hans Vanderhallen úgy nyilatkozott a flamand agrárágazati és kertészeti független hírügynökségnek (vilt.be), hogy

a normál szamóca-felhozatal 10-20%-ára van mindössze kilátás,

és miután a pótmegvilágítás a magas energiaárak miatt gyakorlatilag abszolút nem jöhet szóba, februárban egyáltalán nem lesz flamand áru a boltokban. És ez valószínűleg nemcsak erre a télre, hanem a következőre is igaz lesz.

Ez így egyszerű döntésnek hangozhat, viszont egyáltalán nem az, hiszen a tervezést már sokkal előbb el kell kezdeni, a most elérhető információk birtokában kell megrendelni a következő télre szánt palántákat. Ráadásul az is nagy talány, hogy a dolgozóknak hogyan adnak munkát, utalt rá az igazgató.

Mint elmondta, az idei téli termesztés részleteiről augusztusban kellett határozniuk a kertészeteknek, amikor a csúcson volt a gáz ára.

Az akkori árak ismeretében úgy számoltak, hogy 18 euró lenne egy kiló szamóca termelői ára a téli hónapokban, és igaz ugyan, hogy most már más a gázár, akkor kellett eldönteni, hogy rendelnek-e palántát. Fix szerződés nélkül ezt óriási kockázat lett volna vállalni, ezért a szövetkezet egyeztetett a rendszeres téli vevőivel, így jött ki az az eredmény, hogy 10-20 százaléknyi árura lesz igény. A többit a mediterrán térségből veszik majd meg a kereskedők.

A szövetkezet paradicsomtermesztői sem fogják felkapcsolni a pótmegvilágítást a télen, vagyis március-április előtt flamand paradicsom sem igazán lesz, utal rá a vilt.be cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu