Back to top

A jó gyep biztonsággal hasznosítható

A 2023-tól induló Közös Agrárpolitikában megszűnik az AKG, helyébe pedig az agro-ökológiai alapprogram lép. A II. pilléres támogatások között számos agrár-környezetvédelmi beruházást, programot támogatnak majd – ezek egy része a legelők hasznosítását segíti.

Erről is szó volt a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai tanácskozásán. A konferencia egyébként szokásosan a bonyhádi Tarka Marhafesztivál nyitóprogramja volt.

Fotó: mmg archív

A szarvasmarhatartókat érinti majd az úgynevezett agro-ökológiai célú, nem termelő beruházások támogatása is, amelyben egyebek mellett a vízgazdálkodási, vízmegőrzési beruházások, például az árkok létesítése vagy tisztítása lesz támogatható. Ez hasznos lehet a magyartarkásoknak is – kombinálva a gyepek javításával, felújításával. Utóbbi módszereit Bajnok Márta, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattenyésztés-tudományi Intézetének egyetemi docense mutatta be a tanácskozáson.

Alapvetésként elmondta, hogy

hazánkban 80 százalékban úgynevezett természetes gyepek találhatók, gyepeink 20 százaléka pedig hasznosítatlan. Ennek oka a kevés állat, ami miatt ezek a gyepek leromlottak, gyomosak, elbokrosodottak.

Az átlagos szénatermés hazánkban 2,5 t/ha, a gyepek átlagos állateltartó képessége 0,2-0,6 nagyállategység. Lehetőség és feladat is van tehát bőven, növelhető az állatlétszám és a gyepek állateltartó képessége is.

Miután a gazda meghozta hosszú távú döntéseit, hogy a gyepet kaszálóként vagy legelőként használja (ha utóbbi mellett dönt, akkor milyen állatot akar legeltetni), a gyepet ennek megfelelően kell majd gondozni, aminek alapja a növényállomány összetételének és állapotának felmérése. Ha az jó, akkor mindössze a fenntartására kell törekedni, ha közepes állapotú a gyep, akkor mérsékelt beavatkozással, míg a rossz állapotú gyepet erőteljes beavatkozással kell javítani.

A gyepjavítás során a gyomokat kell kiirtani, illetve szabályozni a meglétüket, meg kell oldani a gyep tápanyagellátását, a terület vízszabályozását, s mindezt a hasznosítási módnak megfelelően!

Amennyiben a gyep közepes állapotú, a beavatkozások mind azt szolgálják, hogy a gyomok, illetve özönfajok kiszoruljanak, a fűfélék elterjedjenek és megerősödjenek a területen. A gyep nitrogén- és vízellátását a növényállomány igényeinek megfelelően kell biztosítani! Időben el kell végezni a gyep mechanikai ápolását és megfelelően kell azt hasznosítani is! A legeltetés is a gyepgondozás része: az állatokat úgy kell kihajtani, hogy a megfelelő időben legeljék le a gyepet, így az nem gyomosodik. Kerülendő mind az alul-, mind a túllegeltetés, időben kell kaszálni, és a legeltetést és a kaszálást váltogatni is kell! A szakember a gyep megkímélése és hozamának javítása érdekében szakaszos legeltetést javasolt, a mai gyakorlatnál kisebb méretű szakaszokkal.

A gyepszellőztetés akár árthat is a legelőnek
A gyepszellőztetés akár árthat is a legelőnek

A rossz állapotú gyepet viszont fel kell újítani. Ha lehet, felülvetéssel, ha pedig ez nem elegendő, a régi gyepet fel kell törni és újat telepíteni. Ennek ideális ideje szeptember vagy március vége. A szakember kiemelte, hogy

aprómorzsás, ülepedett, a jó gazda gondosságával művelt magágyba két henger közé vessék a gazdálkodók az apró magvakat, a keveréket pedig a fajok vízigénye, a hasznosítási mód és a legeltetni kívánt állatfajok, -fajták alapján állítsák össze!

Bajnok Márta is tagja annak a munkacsoportnak, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége hívott életre a magyarországi gyepek állapotának felmérésére – így röviden erről a projektről is beszélt. Tavasszal a gazdálkodók önkéntesen kitölthettek egy kérdőívet a saját gyepterületeikkel kapcsolatosan. Ezt köve­tően a munkacsoport helyszíni gyepfelméréseket végzett, bár az aszály miatt sok helyen nem volt mit felmérni. Ezzel párhuzamosan zajlik az adatok digitális adatbázisban való rögzítése és kiértékelése, az ősz folyamán pedig valamennyi önkéntes résztvevő a saját gyepeire vonatkozó ajánlásokat kap majd a szakemberektől.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Ha látja az ember, hogy valami működik, lehet továbblépni

Rácz Károlyék jáki majorsága hivatalosan is mintagazdaságnak minősül, ahová mezőgazdasági szakiskolai csoportok és a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói járnak gyakorlati ismereteket szerezni. Van is mit tanulniuk, hiszen mindhárom tulajdonos agrármérnökként végzett.

A nem állami laboratóriumok éves tevékenységének bevallási határidejéig már csak pár nap van hátra

Január 31-e a végső időpont a nem állami laboratóriumok számára, hogy beküldjék az éves tevékenységükről szóló jelentésüket a Nébih részére. Mindez egyaránt vonatkozik az üzemi-, illetve a szolgáltató laboratóriumokra is.

Munka- és hobbilónak, sőt hippoterápiára is alkalmas

A Vas megyei Répcelakon élő Pap György gyerekkorában a téesz igáslovai mellett szívta magába a lovak szeretetét. 1986 óta tart saját lovakat; kezdetben magyar hidegvérű fajtát tenyésztett, az utóbbi öt évben váltott át a muraközire.

Válaszok az éghajlatváltozásra

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség decemberi konferenciáján a klímaváltozás kihívásait, a közcélú zöldfelületek kialakításának lehetőségeit és növényalkalmazási kérdéseit részletezték. A rendezvényen kiemelten szóltak az épületek energiahatékonyságát növelő, a csapadékvíz elvezetésében kulcsszerepet játszó zöldtetőkről, zöldhomlokzatokról, a szárazságtűrő fűfajokról, valamint a közterületeken gondot okozó károsítókról.