Back to top

Kanadai daru a Hortobágyon!

Izgalmasan indult az elmúlt hosszú hétvége, mert dr. Sós Endre és madarász társai egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó (szürke) daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar avifaunát.

Az információ másodperceken belül felkerült a hazai madármegfigyelők belső értesítési hálózatára, így másnap már többen keresték a madarat. Ez napközben nem járt sikerrel a nappal akár 50 km sugarú körön belül szétszóródva a gyepeken, tarlókon táplálkozó, legalább 140 ezer (szürke) daru között, így az esti behúzásra a megtalálás helyén gyülekeztek a madarászok.

Nagy szerencsével így lett meg a madár, és készülhetett el ez a felvétel is.

A videón jól látszik, hogy a nagy távolság, a ködös esti szürkület, a kanadait folyamatosan eltakaró (szürke) darvak és egy pont ott legelő marhagulya miatt a megfigyelési élményt a nehézségek is színesítették. A kanadai daru mintegy fél óráig maradt a helyszínen, aztán a többi madárral együtt a máig ismeretlen éjszakázó vízre repült, és azóta sem lett meg.

Kanadai daru - új faj Magyarországon / First Sandhill Crane in Hungary, Hortobágy (2022.10.30.)

A kanadaidaru-állomány többsége Észak-Amerikában fészkel, de költ Oroszország északkeleti régiójában is. A floridai (USA) és a kubai állomány állandó, az északabbra fészkelők (az ázsiai állomány is) az USA déli- és délkeleti régiójába, illetve Mexikóba vonul telelni.

Európa északi és nyugati országaiban (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Nagy-Britannia, Spanyolország) ritka, alkalmi vendég.

Legutóbb idén szeptember 22-én figyeltek meg egy madarat Kelet-közép Finnországban, a megtaláló Jounni Riihimaki már 14 éve keresi rendszeresen a fajt - akár ugyan azt a madarat - az országban. Azt, hogy a most hozzánk látogató példány ez a finn madár-e vagy az amerikai, esetleg az ázsiai állomány másik képviselője, gyűrű hiányában megmondani nem lehet.

Köszönjük a madarász közösség, ezen belül külön is a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak segítségét!

Forrás: 
MME facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Nem kívánatos kölyökként jött világra, most új Guiness-rekordot állított fel

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja pénteken.

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.