Back to top

Megújult a felsőtárkányi vadbemutatókert fa emelvénye

A muflonok és dámszarvasok mindennapjait immár megújult faemelvényről szemlélhetik a gyermekek, hiszen az EGERERDŐ Zrt. teljesen újjáépítette a felsőtárkányi vadbemutató kert felett vezető faépítményt, kilátópontot.

A Bükk nyugati kapuja, Felsőtárkány számos természetbarát család kedvenc kirándulóhelye. A kisgyermekes egri családok szívesen töltik szabadidejüket a közeli erdőben, kiváltképp az Egeres-völgy bejáratánál lévő vadbemutató kertnél.

"Háromgyerekes apaként tapasztalom, hogy a gyerkőcöket mennyire leköti a vadállatok figyelése!”

– mondja Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója. A vadbemutatókertnek legfőbb célja, hogy ideális helyszínt adjon a kor modern emberének és gyermekének, az élővilággal való kapcsolódáshoz, hogy testközelben, eredeti környezetükben figyelhessék meg az erdő és a benne mozgó vadállatok életét. – folytatja az erdész-vadász szakember.

Itt a kertben a dámszarvasok és muflonok egyik szegletből a másikba szabadon futkároznak, majd meg-megállnak, legelésznek, melyet a kedves kirándulók is jól megfigyelhetnek a kerítés mellől vagy az újjá épített, robosztus faépítményre mászva.

Ahogy az erdő is, a vadbemutatókert is minden évszakban más és más csodát rejt.

A muflonkosok csatája, a bárány születése, a dámbikák agancsának elhagyása, új agancs fejlődése évről-évre ismétlődő jelenségek a kertben, aminek a látogatók is részesei lehetnek egy-egy elcsent pillanatban.

Az Egeres-völgy turisztikai fejlesztése jó úton halad. A vadbemutató kert fejlesztése, együtt a kisvasúti fejlesztéssel, erdei játszóterek, tornapálya építésével, értékes és sokrétű attrakciók tárházát nyitja meg a látogatóknak, mely remekül kiegészíti a völgy sokszínű természeti kincseit.

 

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Medvelesre várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban

Medvelesre várják csütörtökön a látogatókat a Szegedi Vadasparkba, a vendégek Mici és Ursula viselkedéséből következtethetnek arra, hogy az eddigi enyhe tél után már a tavasz következik vagy még számítani kell kemény mínuszokra - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.