0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

„A vadászat megnemesíti a lelket” – így Szent Hubertusz

1744 óta Hubert napján, azaz november 3-án ünnepeljük Szent Hubertuszt, a vadászok, erdészek, lövészcéhek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok, a kutyákat veszettség ellen védő szentet, aki egyes dokumentációk szerint 705 és 727 között Lüttich városának első püspöke volt.

A legenda szerint Hubert életének nagy részét a világi örömöknek szentelte, azonban egy nagypénteki vadászat során az Ardennek erdejében megjelent előtte egy szarvas, agancsai közt a feszülettel, és egy égi hang megtérésre szólította föl. Ez a látomás annyira megérintette és égi jelnek vette, hogy megváltoztatva életét, más értékek felé nyitott, ennek köszönhetően Lüttich püspökének választották. A Pápa általi felszentelése során öltözékéből, amit a históriák szerint egy angyal adott át neki, hiányzott a stóla, amit azóta is őriznek, és mindmáig azokra teszik, akiket veszett kutya harapott meg. Élete utolsó hónapjaiban egy horgászaton megsebesült, betegen még elindult egy templomszentelésre, de útközben meghalt. Testét a liège-i Szent Péter-templomban temették el.

A 15–18. században vadászként vadászkürttel, vadászkéssel, karddal és kutyával, agancsa között feszületet hordozó szarvas előtt térdelve, vagy püspökként pásztorbottal ábrázolták.

Hubert püspök tisztelete főleg Lotharingiában, a Rajna-vidéken és Belgiumban virágzott, de hazánkban is több történelmi szakaszban felbukkant.

A vadászokat arra figyelmezteti, hogy tiszteljék az állatokat, védjék a környezetüket és tudatos vadgazdálkodást folytassanak! „A vadászat megnemesíti a lelket” – így Szent Hubertusz híres mondása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu