0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

12 hihetetlenül jótékony hatású vitaminbomba télre

Hűvösebb időben sem kell aggódnunk amiatt, hogy nincs elég vitaminforrás, amit fogyaszthatunk, ugyanis rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízűek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre.

Mik azok a téli zöldségek?

A téli zöldségeket akkor ültetik és takarítják be, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd – nevezetesen azért, mert jobban kedvelik a hűvös időjárást.

A listánkon szereplő zöldségek közül egyesek az év különböző időszakaiban is megtalálhatók; egy dolog azonban közös bennük: télen egyszerűen jobb az ízük.

És hogy miért is van ez így? Nos, bizonyos zöldségek képesek felvenni a harcot a téli időjárással, mivel nagyobb mennyiségű cukrot tárolnak. Ez azt eredményezi, hogy a zöldségek még édesebb ízűek a hűvös hónapokban.

A 12 legjobb téli zöldség

Kelkáposzta: a káposztafélék családjába tartozó keresztesvirágú zöldség, mely egész évben megtalálható, de a hideg időjárásban érzi igazán jól magát. A kelkáposzta az egyik legtápanyagdúsabb zöldség a listánkon, ugyanis kiváló rost- és kalciumforrás, ráadásul lenyűgöző mennyiségű K-, A-, B6- és C-vitaminnal büszkélkedhet. Fogyasszuk nyersen salátákhoz adva, vagy pároljuk meg, hogy egészséges köretet készítsünk belőle.

Paszternák: a tél az ideális időszak e gyökérzöldség betakarítására, mivel a sárgarépához hasonlóan a paszternák is édesebbé válik a hőmérséklet csökkenésével.

Természetes édessége mellett a paszternáknak finom földes íze is van, amely jól illik ezen évszak kiadós ételeihez.

Emellett kiváló forrása az oldható rostoknak, vitaminoknak (C-, B- és E-vitaminok) és ásványi anyagoknak (mangán, kálium és magnézium). Más szóval, bölcsen tesszük, ha egész télen paszternákot eszünk. Próbáljuk ki levesbe főzve, süteményben sütve vagy egyszerűen csak sütve, ugyanis ez egy sokoldalú (és ízletes) zöldség.

Kelbimbó: úgy néznek ki, mint az aranyos káposztafélék, és ugyanahhoz a keresztesvirágúak családjába tartoznak. Igen, a kelbimbóról beszélünk – egy enyhe ízű alapvető élelmiszere a hideg időjárásnak, amely jól működik önálló köretként, vagy bármihez hozzáadva a tésztáktól a krémes rakott ételekig. A kelbimbó táplálkozási szempontból is egy nagyágyúnak számít. Ha megesszük, bőséges adag A-, B-, C- és K-vitaminhoz jutunk, ráadásul rengeteg egészséges rostot is kapunk.

Mángold: egy másik téli zöldség, amelynek számos egészségügyi előnye van, beleértve a rengeteg K-vitamint (azaz egyetlen adagban egy egész napra elegendő), valamint az A- és C-vitamint.

A legjobb, hogy a mángold nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ami remek választás azok számára, akik el akarják kerülni a téli súlygyarapodást, és enyhe, édes íze csak egy csipetnyi keserűséggel bír.

Sárgarépa: ezt a népszerű gyökérzöldséget természetesen egész évben lehet fogyasztani, de télen a legjobb választás, amikor a hideg miatt különösen édessé válik. A sárgarépát fogyasszuk nyersen, amikor egészséges nassolnivalóra vágyunk, és lenyűgöző mennyiségű A-vitamint kapunk; emellett a kiadós téli pörköltek tápanyagokban gazdag kiegészítőjeként is ajánljuk.

Brokkoli: a brokkoliról talán nem is gondolnánk, hogy téli zöldség, hiszen ez a keresztesvirágú zöldség az év bármely szakában megtalálható. Ennek ellenére a brokkoli, családjának többi tagjához hasonlóan, valóban kedveli a fagyos hőmérsékletet, így megtapasztalhatjuk, hogy ez a tápanyagokban gazdag, virágzó zöldség kiváló ízű a téli szezonban. Ráadásul sokoldalúságának köszönhetően felhasználási módokból sincs hiány, ami nagyon jó dolog, tekintve, hogy a brokkoliban található vitaminok és antioxidánsok számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhetnek, például csökkentik a rák kockázatát, küzdenek a gyulladások ellen, és javítják az emésztés egészségét.

Retek: a nyers retek csípős íze és kellemes ropogása tökéletes nassolnivaló, míg a sült retek lágy, földes íze sok téli ételhez passzol.

Bárhogyan is készítjük el, ez a gyökérzöldség rengeteg káliummal, jelentős mennyiségű B- és C-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal lát el.

Fehérrépa: enyhe, édes és gyakran figyelmen kívül hagyott zöldség a fehérrépa, melynek sok közös vonása van a sárgarépával, ráadásul a legtöbb receptben felcserélhetőek. A fehérrépa különösen ízletes, ha sajtos gratinban a burgonyát vagy a karfiolt helyettesítjük vele, és ropogósra sütve a sült krumpli egészséges alternatívája is lehet. Ami a tápértéküket illeti, gazdagok C- és K-vitaminban, valamint rostban, folsavban és rákellenes glükozaminokban.

Póréhagyma: a póréhagyma gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre, a szemre és az immunrendszerre. Mielőtt megfőznénk őket, mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, hogy megszabaduljunk a szemcséktől.

Karfiol: mindenki szereti a karfiolt, és nem nehéz megérteni, hogy miért. Ez a keresztesvirágú zöldség olyan, mint a brokkoli, de nem zöld, így nem riasztja el a válogatós fogyasztókat, és az íze is enyhébb és édesebb. Szórjuk meg sajttal, adjuk tésztákhoz, süssük meg az egész fejet, valójában a karfiolt számtalan módon tálalhatjuk, hogy mindenki élvezhesse finom, diós ízét, miközben profitálhat a benne található rákellenes fitonutriensekből, rostokból és B-vitaminokból.

Tök: sokféle tök létezik, az őszi és téli szezonban mindenhol megtaláljuk őket.

Ha a tök édes, vajas, földes ízére vágyunk, ne habozzunk, ugyanis, ami az egészségügyi előnyöket illeti, bármelyik tökhöz is nyúlunk, garantáltan A-vitamin-, kálium- és karotinoid-koktéllal találkozunk.

Káposzta: a káposzta valójában egy keresztesvirágú zöldség, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a kelkáposzta, a karfiol és néhány más hideg kedvelő zöldség. A káposztát az emeli ki a tömegből, hogy egyetlen adagja elképesztő mennyiségű C- és K-vitamint tartalmaz. A legjobb az egészben, hogy a káposzta különösen könnyen beilleszthető az étrendbe, mert főzve elég enyhe az íze ahhoz, hogy szinte bármilyen étel hátterébe beleolvadjon.

Forrás: purewow.com