Back to top

Indul a Veresi szamóca

A paradicsom mellett az idén szamócatermesztésbe kezdtek Veresegyházon. Az első termést ünnepélyes keretek közt mutatta be Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa. Az eseményen a paradicsom és a szamóca termesztéstechnológiája közti különbségről és a megvilágítással és akvapóniával kapcsolatos konzorciumi kutatásokról is szó esett.

A Veresegyház nevét hazánkban és külföldön ismertté tevő vállalkozás kezdeteire Pásztor Béla polgármester emlékezett vissza a bemutatón. Az a fiatalember, aki annak idején paradicsomtermesztésbe akart vágni a városban, csodát tett a veresi homokon, mondta, most pedig szamócát kezd termeszteni. Ez a gyümölcs a város címerében is szerepel, valaha fontos termény volt.

Koncz Zsófia miniszterhelyettes hangsúlyozta, mennyire fontos az új technológiák bevezetése a gazdaság minden területén, és röviden bemutatta, hogy a mezőgazdaság fejlődéséhez egyre több iparág, technológia eredményeit használják föl a termelők.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az Agrárminisztériummal együtt dolgozik a fejlesztések hátterének megteremtésén, kedvező szabályozási és támogatási környezet kialakításán, ilyen a digitális agrárstratégia vagy az okos gazda program.

Juhász Anikó: Korszerű technológiákra lehet építeni a jövőt
Juhász Anikó: Korszerű technológiákra lehet építeni a jövőt
Fotó: István Gábor/FruitVeB
Technológiaintenzív ágazatot kíván építeni az Agrárminisztérium, csatlakozott az elmondottakhoz Juhász Anikó, az AM helyettes államtitkára. A jelenlegi válságok megerősítik, hogy korszerű technológiákra lehet építeni a jövőt. A magyar agrárstratégiát, a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot 2020-tól maximális hazai társfinanszírozással lehetett indítani,

az azóta megítélt 1500 milliárd forint támogatás több mint 70%-a gazdaságfejlesztésre irányult.

Kiemelten kezelik a kertészetet, az állattenyésztést, a mezőgazdaság digitális átállását. Az új közös agrárpolitika 2023-tól indul, és a magyar stratégiai tervben külön szerepel a tudásfejlesztés és innováció, aminek keretében tanácsadásra, képzésre és innovációra 90 milliárd forintot, a digitalizációra pedig 100 milliárd forintot szán a szaktárca. Ezeken a területeken a társminisztériumokkal tud továbblépni az AM.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Veresegyház élen jár a termálvíz hasznosításában, közintézményeiket azzal fűtik. A fejlett technológiával termesztett, egyedülálló minőségű Veresi paradicsom pedig meghódította Magyarországot. Most a Covid, az energiaválság és egy veszélyes paradicsomvírus állította új helyzet elé a céget, amire ismét fejlesztéssel válaszoltak. Az üvegházi szamócával importot váltanak ki.

Még 2016-ban járt a Veresi Paradicsom Kft.-nél az egyiptomi mezőgazdasági miniszter, aki elmondta, hogy a 100 millió lakosú ország élelmiszer-önellátásra készül,

Márkus Zsolt: Válságok sorára adott válasz a szamócatermesztés
Márkus Zsolt: Válságok sorára adott válasz a szamócatermesztés
Fotó: István Gábor/FruitVeB
emlékezett Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. vezetője. Azóta egyre gyakrabban hallja ezt az elhatározást, a mezőgazdaság mindenütt alapvetően fontosnak tekintett terület, így gyakran nem a vállalkozások, hanem bonyolult támogatási rendszerek versenyeznek egymással a piacon.

Az utóbbi években a koronavírus-járvány kezdte a válságok sorát, amit viszonylag könnyen átvészelt a cég. Utána jött a paradicsom barna termésráncosodás vírus, egyenesen Hollandiából, a különleges paradicsomfajták palántájával. A ToBRFV-vel fertőzött állományban a 12 hónapos termelési ciklus 6 hónapra rövidül és a legjobb esetben is 40%-os termésveszteséget okoz a betegség, ráadásul romlik a paradicsom minősége. A fertőzés eredetében nem sikerült egyetértésre jutni a hollandokkal, mert hiába találta közepesen fertőzöttnek a kipalántázott állományt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a szlovák állami laboratórium, a holland szakemberek által szedett és bevizsgált minták negatív eredményt adtak.

A legutóbbi csapás pedig a gazdasági világválság, ami nem csak az energiahordozókra terjed ki, de azok drágasága befolyásolja legjobban a téli hajtatást. A Veresi paradicsom esetében a fedezeti pont 3,5-szer akkora, mint 2021-ben, ennyivel viszont nem lehet megemelni a paradicsom árát.

A válságra többféle választ lehet adni, például Hollandiában sokan abbahagyják a téli termesztést.

Üvegházban, konténerben, LED-világítással fejlődnek a tövek
Üvegházban, konténerben, LED-világítással fejlődnek a tövek
Fotó: Horváth Csilla
Belgiumban, Hollandiában és Szlovákiában a mezőgazdaság energiatermelését támogatják azzal, hogy magasabb áron veszik meg az áramot a gazdaságoktól. Az is megoldás, ha javítjuk az energiahatékonyságot, amihez további beruházásokra van szükség. Márkus Zsolt az "energiaszegény növényre" való átállást választotta. A szamóca ugyanis jóval kevesebb fűtéssel és világítással beéri, mint a paradicsom, cserében fejleszteni kell a termesztéstechnológiáját. Teljesen új víztisztítási technológiát és más öntözési rendszert kellett bevezetni hozzá, más a klímavezérlés, a biológiai növényvédelem és másféle növénykondicionáló szerekre van szüksége. Mindezek fejlesztéséhez konzorciumi kutatás indult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Bay Zoltán Kutatóközponttal és a Carbotech Magyarország Kft.-vel közösen.

Az idén augusztusban ültették el a 220 ezer olasz szamócapalántát, amelyek első termését kóstolhatták a vendégek. A folytontermő fajtáról várhatóan a jövő év június végéig lehet majd szedni a termést, amit igényes csomagolásban, negyedkilós kiszerelésben hoznak forgalomba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!