0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Indul a Veresi szamóca

A paradicsom mellett az idén szamócatermesztésbe kezdtek Veresegyházon. Az első termést ünnepélyes keretek közt mutatta be Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa. Az eseményen a paradicsom és a szamóca termesztéstechnológiája közti különbségről és a megvilágítással és akvapóniával kapcsolatos konzorciumi kutatásokról is szó esett.

A Veresegyház nevét hazánkban és külföldön ismertté tevő vállalkozás kezdeteire Pásztor Béla polgármester emlékezett vissza a bemutatón. Az a fiatalember, aki annak idején paradicsomtermesztésbe akart vágni a városban, csodát tett a veresi homokon, mondta, most pedig szamócát kezd termeszteni. Ez a gyümölcs a város címerében is szerepel, valaha fontos termény volt.

Koncz Zsófia miniszterhelyettes hangsúlyozta, mennyire fontos az új technológiák bevezetése a gazdaság minden területén, és röviden bemutatta, hogy a mezőgazdaság fejlődéséhez egyre több iparág, technológia eredményeit használják föl a termelők.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az Agrárminisztériummal együtt dolgozik a fejlesztések hátterének megteremtésén, kedvező szabályozási és támogatási környezet kialakításán, ilyen a digitális agrárstratégia vagy az okos gazda program.

Technológiaintenzív ágazatot kíván építeni az Agrárminisztérium, csatlakozott az elmondottakhoz Juhász Anikó, az AM helyettes államtitkára. A jelenlegi válságok megerősítik, hogy korszerű technológiákra lehet építeni a jövőt. A magyar agrárstratégiát, a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot 2020-tól maximális hazai társfinanszírozással lehetett indítani,

az azóta megítélt 1500 milliárd forint támogatás több mint 70%-a gazdaságfejlesztésre irányult.

Kiemelten kezelik a kertészetet, az állattenyésztést, a mezőgazdaság digitális átállását. Az új közös agrárpolitika 2023-tól indul, és a magyar stratégiai tervben külön szerepel a tudásfejlesztés és innováció, aminek keretében tanácsadásra, képzésre és innovációra 90 milliárd forintot, a digitalizációra pedig 100 milliárd forintot szán a szaktárca. Ezeken a területeken a társminisztériumokkal tud továbblépni az AM.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Veresegyház élen jár a termálvíz hasznosításában, közintézményeiket azzal fűtik. A fejlett technológiával termesztett, egyedülálló minőségű Veresi paradicsom pedig meghódította Magyarországot. Most a Covid, az energiaválság és egy veszélyes paradicsomvírus állította új helyzet elé a céget, amire ismét fejlesztéssel válaszoltak. Az üvegházi szamócával importot váltanak ki.

Még 2016-ban járt a Veresi Paradicsom Kft.-nél az egyiptomi mezőgazdasági miniszter, aki elmondta, hogy a 100 millió lakosú ország élelmiszer-önellátásra készül,

emlékezett Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. vezetője. Azóta egyre gyakrabban hallja ezt az elhatározást, a mezőgazdaság mindenütt alapvetően fontosnak tekintett terület, így gyakran nem a vállalkozások, hanem bonyolult támogatási rendszerek versenyeznek egymással a piacon.

Az utóbbi években a koronavírus-járvány kezdte a válságok sorát, amit viszonylag könnyen átvészelt a cég. Utána jött a paradicsom barna termésráncosodás vírus, egyenesen Hollandiából, a különleges paradicsomfajták palántájával. A ToBRFV-vel fertőzött állományban a 12 hónapos termelési ciklus 6 hónapra rövidül és a legjobb esetben is 40%-os termésveszteséget okoz a betegség, ráadásul romlik a paradicsom minősége. A fertőzés eredetében nem sikerült egyetértésre jutni a hollandokkal, mert hiába találta közepesen fertőzöttnek a kipalántázott állományt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a szlovák állami laboratórium, a holland szakemberek által szedett és bevizsgált minták negatív eredményt adtak.

A legutóbbi csapás pedig a gazdasági világválság, ami nem csak az energiahordozókra terjed ki, de azok drágasága befolyásolja legjobban a téli hajtatást. A Veresi paradicsom esetében a fedezeti pont 3,5-szer akkora, mint 2021-ben, ennyivel viszont nem lehet megemelni a paradicsom árát.

A válságra többféle választ lehet adni, például Hollandiában sokan abbahagyják a téli termesztést.

Belgiumban, Hollandiában és Szlovákiában a mezőgazdaság energiatermelését támogatják azzal, hogy magasabb áron veszik meg az áramot a gazdaságoktól. Az is megoldás, ha javítjuk az energiahatékonyságot, amihez további beruházásokra van szükség. Márkus Zsolt az „energiaszegény növényre” való átállást választotta. A szamóca ugyanis jóval kevesebb fűtéssel és világítással beéri, mint a paradicsom, cserében fejleszteni kell a termesztéstechnológiáját. Teljesen új víztisztítási technológiát és más öntözési rendszert kellett bevezetni hozzá, más a klímavezérlés, a biológiai növényvédelem és másféle növénykondicionáló szerekre van szüksége. Mindezek fejlesztéséhez konzorciumi kutatás indult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Bay Zoltán Kutatóközponttal és a Carbotech Magyarország Kft.-vel közösen.

Az idén augusztusban ültették el a 220 ezer olasz szamócapalántát, amelyek első termését kóstolhatták a vendégek. A folytontermő fajtáról várhatóan a jövő év június végéig lehet majd szedni a termést, amit igényes csomagolásban, negyedkilós kiszerelésben hoznak forgalomba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu