Back to top

Jó étvágyat! - (de belehalhat): büdös, undorító, veszélyes, mégis világhírű ételek

Számos országnak vannak olyan híres, vagy hírhedt ételei, amelyeknek láttán (szagolván), a turistákat kirázza a hideg, ám a helyieknek teljesen természetes eleség, amit jóízűen fogyasztanak. Ezek között vannak elképesztően büdös, vagy extrém és számunkra teljesen hihetetlen ételek is. A mi pálpusztai sajtunk csak „kezdő” némelyikhez képest…

Jó étvágyat! - (de belehalhat...)

A büdös, de kedvelt hal...
A büdös, de kedvelt hal...
Fotó: wikipedia
Japánban találkozhatunk veszélyesebb étkezési tradíciókkal is. Ilyen a fugu, vagyis a gömbhal fogyasztása. A hal bizonyos részei erős idegmérget tartalmaznak, ezért ha valaki rosszul készíti el, a vacsoravendég szörnyű halált hal.

Ellenmérge nincsen, viszont a nyers fugu állítólag rendkívül finom és drága fogásnak számít, amelyet szép, ízléses formában tálalnak,

hiszen Japánban pont ugyanolyan fontosnak tartják a tálalást, mint az étel minőségét.

Az elegáns gömbhal ellenpéldája a svéd surströmming halkonzerv, ami rettentően, büdös, erjesztett heringet tartalmaz. Egy kutatás szerint ez a világ egyik legbüdösebb étele, pedig van pár ellenfele még a piacon.

Élő ételek…

Sajt, tele élettel, (légylárvákkal...)
Sajt, tele élettel, (légylárvákkal...)
Fotó: wikipedia
Versenytársat jelent a Szardíniában casu marzu néven ismert juhsajt, melyben a sajtlégy lárvái jönnek-mennek. Vannak, akik fogyasztás előtt kiszedik a kis kukacokat, ám mások azzal együtt eszik meg a sajtot. Csípős utóíze két órán át is képes megmarad az ember szájában. A hagyomány úgy tartja csak az a sajt fogyasztható, amelyben élő nyüvek tekeregnek, mert ha a kukacok kipusztulnak, a sajtot nagyon kockázatos megkóstolni.

Marokkóban elterjedt étel a főtt, fűszeres birka agyvelő, melyet bárhol falatozhatunk a piacokon, ráadásul étvágygerjesztőnek sokszor a birka megnyúzott fejét is kiteszik asztaldísznek.

Az érlelés a titok…

Azerbajdzsánban és Iránban bárányfejből és báránykörömből készül a kale pacse leves, amelyet általában reggelire szoktak fogyasztani. Ebbe a bárány szemét és agyát is belefőzik. Rendkívül borzalmas „illatú” különlegesség a kiviak nevű fogás is, amit a hosszú grönlandi telek átvészelése érdekében találták ki, hiszen elég pepecselős megalkotni. Elkészítése nagyjából fél évig tart, úgy készül, hogy egy kibelezett fókatetemet megtömnek különböző madarakkal, majd kipréselik belőle a levegőt, bevarrják, bezsírozzák és egy nagy követ tesznek a tetejére. Esküvőkre, születésnapokra is különösen közkedvelt finomság!

Olcsón tenyészthetők, és némelyik egészen ízletes. Hasznos, ha a belőlük készült ételen nem lászik, hogy mi volt az alapanyag...
Olcsón tenyészthetők, és némelyik egészen ízletes. Hasznos, ha a belőlük készült ételen nem lászik, hogy mi volt az alapanyag...
Fotó: wikipedia

Az előbbiek után már bárki szívesen enne rovart

A rovarok fogyasztása nem új keletű dolog, vannak kultúrák, ahol már régóta a hagyományos táplálkozás alapelemei. Magas fehérjetartalmuk és finom ízük miatt sokan kedvelik őket. A rovarevésnek bizony több előnye is van. A rovarétrend sokkal fehérjedúsabb és jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a magasabb rendű állatok húsa.

Tenyésztésük és feldolgozásuk is jelentősen egyszerűbb, hiszen kevesebb helyet igényelnek, és kevesebb táplálékra is van szükségük.

A galacsinhajtó vagy ganajtúró bogár az egyik ilyen rovar-étel amelyet más kultúrákban szívesen fogyasztanak. Főként élve falatozzák az Amazonas-medencéjében, de előfordul az is, hogy parázson sütik meg őket.

A hangyák is közkedvelt eleségnek számítanak egyetlen hátrányuk csak az, hogy jó sok kell ahhoz, hogy egy ember jól tudjon lakni velük. De talán a számunkra leginkább meglepő étel a poloska, melynek íze megsütve állítólag az almáéra hasonlít.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.