Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 44. hét

Ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására november 2-a és 30-a között.

Nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás
Nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A támogatás keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett. Az elmúlt egy-két évben jelentősen növekedtek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei. Ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák már a 2022. évi árakat tartalmazzák. A támogatási intenzitás is emelkedik. Amennyiben az egyéni tervben a terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel, a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50 százalékról 60 százalékra emelkedik.

Ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40 százalékról 50 százalékra nő.

Nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás. A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is három évre lehet majd benyújtani, a korábbi évekhez hasonlóan november 2-a és 30-a között.

Újból lehet pályázni

a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére. A kérelmeket november 17-től a hónap végéig lehet benyújtani. A pályázat idei utolsó szakaszában nincs keretösszeg, az igények alapján döntenek majd a támogatásokról. Előnyben részesülnek azok a kérelmek, amelyek magasabb élőmunkaigényt céloznak meg, vagy hátrányos helyzetű térséget fejlesztenek. A pályázatra azok az őstermelők, mezőgazdasági tevékenységet végző, vagy mezőgazdasági terméket feldolgozó egyéni vállalkozók és mikrovállalkozók jelentkezhetnek, akik legalább egy éve 10 ezer lakosnál kisebb településen élnek, vagy ennél népesebb településhez tartozó tanyás térség lakói.

Eredményként csupán a termelési érték vagy árbevétel növelését kell elérniük 4 év alatt.

A 15 ezer eurós (csaknem 6,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatás szabadon fordítható mezőgazdasági tevékenységre. Az összeg 75 százalékát a támogatói okirat átadását követően azonnal utalják, a többit 3 év elteltével. Az eljárás egyszerűsített, a pályázók számára képzést is szerveznek gazdasági és vállalkozói ismeretekből.

Már lehet jelentkezni

a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programjára. A feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások október, november és december havi energiaköltségeik, valamint energiahatékonysági beruházásaik támogatására pályázhatnak október 20. és december 15. között. A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

A vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia-árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására.

Ez a növekedés a számlával igazolható gáz- és villamosenergia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át. Az energia költségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát. A támogatás legfeljebb 500 000 eurónak megfelelő forintösszeg, illetve legfeljebb 200 000 eurónak megfelelő forintösszeg, ha támogatás(oka)t de minimis támogatásként veszi igénybe a pályázó, létszámmegtartási kötelezettség nélkül. A támogatott cégeknek vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően a vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére. A támogatás igénylése két szakaszban történik és a regisztrációval indul.

A pályázói felületen a regisztrációt követően az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadni.

A beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy a Széchenyi Kártya Programban hitelt vesznek fel, amelyhez 15 százalékos önerőtámogatást ad a kormány. A másik lehetőség, hogy hosszú futamidejű, kedvezményes kamatozású beruházási hitelt igényelnek szintén a Széchenyi Kártya Program keretében. A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően, december 26-ig lehet majd benyújtani. Részletek: nergiatamogatas2022.hu

November 15-től lehet jelentkezni

a Széchenyi 2020 keretében a „Baromfi állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.4-22 kódszámú) felhívásra. A támogatási kérelmek benyújtására november 15-től 2023. október 15-ig lesz lehetőség. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint.

Meghosszabbították

a támogatási kérelmek benyújtásának határidejét a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívásra.

A támogatást igénylők 2025. december 31-ig jogosultak támogatási kérelem benyújtására.

Meghosszabbították

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című (VP5-16.5.2-21 kódszámú) felhívás jelentkezési határidejét. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 30-ig van lehetőség.

Újra megnyitották

a tanyafejlesztési pályázatot. A „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című (VP6-7.2.1.4-17 kódszámú) felhívásra 2023. június 5-ig lehet jelentkezni. A pályázattal a tanyákon megvalósuló, háztartási léptékű villamos energia- és vízellátás kiépítését célzó, illetve szennyvízkezelési fejlesztések támogathatók.

Jövő nyárig pályázhatnak

öntözésfejlesztésre a gazdák. Módosult „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című (VP2-4.1.4-16 kódszámú) felhívás dokumentációja, amely a következő pontokat érinti. A felhívás 4.3. pontjában történt módosítás alapján a támogatási kérelmeket 2023. június 30-ig lehet benyújtani.

A benyújtási határszakaszok száma három új dátummal bővült: 2023. február 28., április 28. és június 30.

A felhívás 3.1.2. Önállóan nem támogatható tevékenységek pontja kiegészült: „A 3.1.1. I., II., III., IV., V. pont szerinti tevékenységek esetén: mesterséges csatornák kotrásához, karbantartásához szükséges gépek, például önjáró kotrógépek és a hozzájuk tartozó kanál adapterek beszerzése.”

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” című (VP4-10.2.2.-20 kódszámú) felhívás dokumentációja. Új kifizetési kérelembenyújtási időszakot nyitottak azon kedvezményezettek számára, akik az idei év júliusában esedékes kérelembeadás lehetőségével nem tudtak élni. A kérelmek utólagos benyújtására december 1-9. között lesz lehetőség.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-18 kódszámú) felhívás. Az előírt állatsűrűségi minimum teljesítéséhez szükséges állategységet a kötelezettségvállalással érintett gyepterületek támogatott összterülete és az adott támogatás(ok) releváns területeire előírt állatsűrűség szorzata képezi.

Forrás: 
palyazat.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.