Back to top

Tisztelgés az alapító életműve előtt

A magyar mezőgazdaság meghatározó szereplői gyűltek össze Nádudvaron, hogy közösen emlékezzenek Szabó Istvánra, a KITE Zrt. örökös tiszteletbeli elnökére. November 4-én pénteken a KITE Zrt. központi épületében ünnepélyes keretek között leplezték le Szabó István mellszobrát, ezzel is ápolva a karizmatikus vezető szellemi örökségét, és hogy a vállalat dolgozóinak egyre újabb generációit mindig emlékeztesse a KITE stabil értékrendjére, amit Szabó István is megtestesített.

Az örökös tiszteletbeli elnök vezetői rátermettsége korán megmutatkozott, és mindössze 28 éves korában, 1952 szeptemberében választották meg a Vörös Csillag Termelőszövetkezet elnökévé. A tisztséget 38 éven keresztül viselte.

Szabó István bronz mellszobra Solti András alkotása
Szabó István bronz mellszobra Solti András alkotása

A magyar mezőgazdaság fejlesztéséért dolgozók között ő volt az egyik leginnovatívabb és legfáradhatatlanabb személyiség, munkásságát több magas állami kitüntetéssel ismerték el.

Szabó István meghatározó szerepet játszott a kilenc termelőszövetkezet részvételével létrehozott Kukorica- és Iparinövény-termesztési Együttműködés 1972-es megalakulásában. Az együttműködés újító szellemiségét jellemzi, hogy ez volt az első alulról szerveződő társulás az akkori társadalmi-gazdasági viszonyok között, amely a taggazdaságok KITE keretében való szakmai és fejlesztési együttműködését nonprofit szervezetként valósította meg. Az elképzelés helyességét a kooperációban részt vevő szövetkezetek számának gyors növekedése és a KITE 50 év alatt elért eredményei egyaránt bebizonyították.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója ünnepi beszédében ismertette Szabó István egész életútját meghatározó életfilozófiáját, ami ilyen köztiszteletben álló személlyé tette. Azt vallotta: minden körülmények között maradjunk meg embernek – és elveinek a gyakorlatban is érvényt szerzett.

Ez vezette a példaértékű új technológiák bevezetésében és elterjesztésében is, aminek köszönhetően ugrásszerűen javult a magyar mezőgazdaság hatékonysága, és képessé vált példátlan nagyságú exportálható árualap megtermelésére.

Eszményei Nádudvar városi rangra emelése érdekében tett erőfeszítéseiben is megnyilvánultak; „mindenki Pista bácsijának” a KITE mellett ez volt a másik szívügye. Megvalósításával sokat javultak a település lakóinak életkörülményei.

A KITE kollektívája hálás Szabó István örökségéért, azért, hogy ma nemcsak a KITE Magyarország legnagyobb, leginnovatívabb és legkomplexebb horizontális integrációja, hanem az egyetlen olyan, amelyik a mai napig alapítói elveit vallja: megmaradt a szakmaiság és a mezőgazdaság fejlesztésének zászlaját hordozó termelései rendszernek.

Guba Sándor, a KITE igazgatóságának elnöke személyes hangvételű beszédben idézte fel Szabó Istvánhoz fűződő személyes és szakmai kapcsolatát, a közös munkával töltött évek során megismert segítőkész és karizmatikus vezetőt. Arra intette a hallgatóságot, hogy valahányszor elmennek

„Pista bácsi” szobra előtt, úgy gondoljanak rá, mint szakmáját és másokat egyszerre tisztelő, együttérző és önzetlen emberre.

„Az a szakértelem és elkötelezettség, amivel a gazdaságokat építette, és mindaz, amit letett a magyar mezőgazdaság asztalára, fantasztikus teljesítmény. Ő mindig előre nézett. Szabó István életműve két kardinális pont köré rendeződik: az egyik az ember, a gazda, aki műveli a földet, a másik a technológia, a tudás, a szemlélet, ami a műveléshez kell. A kettő együtt a siker kulcsa, a KITE Zrt. ezt a szemléletet viszi tovább” – mondta a szoboravatáson tartott beszédében Nagy István agrárminiszter.

A szobrot Jakab István, Csányi Sándor, Guba Sándor, Szabó Levente és Nagy István leplezték le
A szobrot Jakab István, Csányi Sándor, Guba Sándor, Szabó Levente és Nagy István leplezték le
Fotó: Fekete István/AM

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a következő szavakkal emlékezett meg róla: „Szabó István egész élete a parasztság, a mezőgazdaság és a vidék szeretetét példázza. A legnehezebb helyzetben is megtalálta a legsikeresebb megoldásokat, és mindig tanult, tanított, nevelt. Kereste a fejlesztés lehetőségét, és a fejlett világ eredményeit tanulmányozva hazahozta a legkorszerűbb tudást és technológiát.”

Csányi Sándor, a KITE Zrt. tulajdonosa, az OTP elnök-vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy

Szabó István puszta megjelenése is tiszteletet parancsoló volt, filozófiája példamutató, tapasztalata pedig egyedülálló.

Színvonalas örökséget hagyott hátra, ami páratlan erőt képvisel a magyar mezőgazdaságban. Idő előtt felismerte a korszerű technológia jelentőségét, ezért lehet a KITE még ma is, ugyanúgy, mint a múltban, jövőbe mutató vállalat.

A megemlékezésen részt vettek Szabó István családtagjai és a KITE számos munkatársa. Az ünnepség záróakkordjaként elhangzott Szabó István kedvenc verse, Hegedűs D. Géza színművész előadásában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.