Azonban, épphogy belekezdtek a kutatásba az egyik népszerű élelmiszer-adalékanyag használatakor meglepő felfedezést tettek – és úgy gondolják, hogy valamikor a jövőben az élelmiszernövények egészségi állapotán ezzel az anyaggal javítani lehet. Amikor adalékanyagot (folyékony füstöt) adtak ahhoz a talajhoz, amelyben növényt termesztettek úgy találták, hogy az anyag fokozza a növények természetes védekezőképességét és növeli a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállásukat.
Az 1:200 arányban hígított folyékony füsttel hetente kezelt talajon nevelt napraforgónak a kezeletlen kontrollénál nagyobb, és 35%-kal több lignint tartalmazó levelei fejlődtek. A kezelt növények szára is megvastagodott, bár lignintartalma nem tért el a kontrollétól. Ráadásul, a kezelt növényeken kétszer annyi virág fejlődött ki, de a virágtányér átmérője nem tért el a kontrolltól.