0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Füstös megoldás – növényeknek

Az University of Missouri egyik csoportjának kutatása arra irányult, hogy miként változtatja meg a növények növekedését az erdőtüzek során keletkezett füsttel telített talaj.

Azonban, épphogy belekezdtek a kutatásba az egyik népszerű élelmiszer-adalékanyag használatakor meglepő felfedezést tettek – és úgy gondolják, hogy valamikor a jövőben az élelmiszernövények egészségi állapotán ezzel az anyaggal javítani lehet. Amikor adalékanyagot (folyékony füstöt) adtak ahhoz a talajhoz, amelyben növényt termesztettek úgy találták, hogy az anyag fokozza a növények természetes védekezőképességét és növeli a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállásukat.

A fa égetésekor keletkező füst kondenzálásával gyártott folyékony füstöt használtak – laboratóriumi körülmények között –az erdőtüzek során kialakult füstös körülmények szimulálására.

Az 1:200 arányban hígított folyékony füsttel hetente kezelt talajon nevelt napraforgónak a kezeletlen kontrollénál nagyobb, és 35%-kal több lignint tartalmazó levelei fejlődtek. A kezelt növények szára is megvastagodott, bár lignintartalma nem tért el a kontrollétól. Ráadásul, a kezelt növényeken kétszer annyi virág fejlődött ki, de a virágtányér átmérője nem tért el a kontrolltól.

Forrás: mdpi.com