Back to top

Hibakeresős szakma a miénk

Apagyi Bence 14. a nehézgépszerelők világranglistáján és hetedikként végzett a tavalyi Európa-bajnokságon. Nem csoda, hogy már egyetemistaként az ország legnagyobb mezőgazdasági gépkereskedő cégének kollektíváját erősíti.

A grazi Európa-bajnokságon
A grazi Európa-bajnokságon
Fotó: Flickr
Már gyerekkorában eldőlt a pályaválasztása, mivel Nádudvaron született, egy növénytermesztéssel foglalkozó kisebb családi gazdaságba. Jelenleg huszonnégy éves és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gépészhallgatója.

Munkahelyén a precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközökkel és technológiával foglalkozik, műholdas navigációs rendszerek szerelését és beüzemelését végzi.

Nemcsak szerelni, hanem vezetni is szereti a nagygépeket
Nemcsak szerelni, hanem vezetni is szereti a nagygépeket
Fotó: Flickr
Hogy nemcsak szerelni, hanem vezetni is szereti a nagygépeket, az a MATE szeptember végi kaposvári gazdászversenyén is kiderült róla. Gyakorlatilag mindenkit a pálya szélén hagyott a traktorral, miközben pillanatok alatt, hajszálpontosan teljesítette a tolatásokkal nehezített manőverezési feladatot.

Mint mondta, a WorldSkills nemzetközi versenyeket mintegy ötven szakmában rendezik meg évről évre a világ más-más nagyvárosában. Egyik évben VB-t, másik évben pedig Európa-bajnokságot tartanak. Ő 2019-ben 14. helyen végzett az oroszországi Kazanyban rendezett VB-n, és hetedik lett a tavalyi Európa-bajnokságon, amire az ausztriai Grazban került sor.

Verseny közben 2019-ben Kazanyban
Verseny közben 2019-ben Kazanyban
Fotó: Flickr
A szabályok értelmében versenyzőként nem indulhat többé ezeken a versenyeken, de felkészítőként, szervezőként továbbra is hozzájárul a sikeres magyar szerepléshez. Egyebek mellett meghibásodásokat talál ki az utódja részére, aki november 24 és 26. között, Salzburgban méri majd össze képességeit a szakma többi ifjú titánjával.

A magyar válogató versenyeket a WorldSkills Hungary szervezi a Szakma Sztár Fesztiválok keretében.

A mezőgépészek felkészítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) támogatja.

Bence szerel a tavaly szeptemberi grazi versenyen
Bence szerel a tavaly szeptemberi grazi versenyen
Fotó: Flickr
Versenyük hat modulból áll: motor, váltó, fék- és hajtásrendszer, nullrevízió (amely magába foglalja az átadás előtti átvizsgálást és üzembe helyezést is), hidraulika és elektromos rendszer. A világbajnokságon mindegyikre három-három, míg az EB-ken kettő-kettő óra jut. És mi a feladat? „Hibakeresős szakma a miénk – mondja Apagyi Bence -, és amit találunk, azt ki is kell javítani. Diagnosztikával, precíz mérésekkel, dokumentáció segítségével kell összetett meghibásodások okaira rájönni és elhárítani azokat.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.