A StatPearls kutatása szerint a bőrünk, mint a környezeti kórokozók, az ultraibolya fény és a mechanikai sérülések elleni védőgát, igazi szépsége éppen abban rejlik, hogy megvédi testünket az esetleges sérülésektől. Emellett bőrünk a tápanyaghiányos étrendről is tanúskodik. Ezért cikkünkben összegyűjtöttük azokat a tápanyagokat, amelyeket beillesztve az étrendbe hozzájárulhatnak bőr egészségéhez.
1. Fehérje
A fehérjék „az élet építőkövei”. A makrotápanyag több mint 20 aminosavból áll, amelyek a testünk felépítésére és helyreállítására szolgálnak, beleértve bőrünket is.
„A fehérjék alapvető fontosságúak a bőr rugalmasságának elősegítésében és fenntartásában” – mondja Laura Geigaite, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola bőrgyógyásza. „A testünk a fehérjéket aminosavakká alakítja, és újra feldolgozza azokat, hogy más fehérjéket hozzon létre, mint például a bőrt támogató keratint és kollagént.” A keratin olyan fehérje, amely a bőr külső rétegében található. Egészséges állapotban tartja a sejteket azáltal, hogy megvédi őket a stressz okozta károsodásoktól. A kollagén adja a bőr szerkezetét, és segíti, hogy sima és rugalmas maradjon az életkor előrehaladtával.
A keratintermelést ösztönző élelmiszerek például, az állati fehérjék, a bab és a dió.
Magas kollagéntartalmú ételek például, a csontleves, a csirke, a marhahús, a tenger gyümölcsei, a csicseriborsó, a kaliforniai paprika és a dió.
2. C-vitamin
Általában az egészséges immunrendszerrel kapcsolatban szoktuk emlegetni, de a C-vitamin számos szempontból előnyös a bőr számára is. Ez az erős vitamin megvédi a bőrsejteket az öregedéssel kapcsolatos károsodásoktól. „A C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek küzdenek a szabad gyökök által okozott károk ellen, elősegítve az egyenletes bőrtónust” – mondja Laura Geigaite. Ez azért van, mert a C-vitamin szerepet játszik a kollagén termelésben, ami a bőr szilárd szerkezetét adja.
Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek például, a brokkoli, a kelbimbó, természetesen a citrusfélék és a paradicsom.
3. Omega-3 zsírok
Az omega-3 zsírsavak egyfajta többszörösen telítetlen zsírok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a lazac, a dió és a lenmag. Leginkább szív- és agyvédő tulajdonságaikról ismertek, de a bőr egészségében is szerepet játszanak. „Ezek az esszenciális zsírsavak hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, és jótékony hatással vannak a bőr helyreállítására és általános rugalmasságára” – mondja Enrizza P. Factor, klinikai bőrgyógyász. Kutatások összefüggésbe hozták az omega-3 zsírsavak hiányát a gyulladásos bőrbetegségekkel, például az ekcémával, bár a bőrbetegségek megelőzésében játszott szerepüket még tanulmányozni kell.
A magas omega-3-tartalmú ételek például, a zsíros halak, a chia mag és az avokádó.
4. E-vitamin
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin és antioxidáns. Fő célja a káros szabad gyökök elleni küzdelem és a sejtek védelme a károsodástól, hasonlóan a C-vitaminhoz. Ezért az E-vitamin szerepet játszik a bőr egészségében.
Magas E-vitamin tartalmú ételek például a mandula, a sütőtök és a leveles zöldségek, vagy a spenót.
5. A-vitamin
A Mayo Clinic szerint az A-vitamin szükséges a látáshoz, a sejtnövekedéshez, a szaporodáshoz és az immunitáshoz. Ezenkívül antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a bőr károsodását. Az A-vitamin kritikus szerepet játszik a bőr helyreállításában és karbantartásában. A béta-karotin, egy karotinoid és az A-vitamin előanyaga, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik a túlzott napozásból eredő bőrkárosodást.
Magas A-vitamin tartalmú élelmiszerek például, a zöldfűszer, az édesburgonya, a sárgadinnye és a pirospaprika.
További egészséges bőr tippek
Étrendünk jelentős szerepet játszik a bőr egészségében, de nem ez az egyetlen tényező. A National Institutes of Health szerint a bőr egészségéhez hozzájárul:
- a langyos vízben fürdés és enyhe tisztítószerek használata
- a hosszabb ideig tartó napsugárzás elkerülése, fényvédő krém használata
- a szolárium vagy naplámpa használatának mellőzése
- a hidratáltság, tehát a megfelelő folyadékbevitel
- a stresszhelyzetek korlátozása
- és a mélyen és hosszan történő alvás.