0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Madárinfluenza elleni vakcinák tesztelése Hollandiában

A Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) vezetésével elkezdték a baromfi madárinfluenza-oltással történő védelmére irányuló teszteket.

A három különböző gyógyszeripari cég által gyártott jelenleg ismert H5 madárinfluenza elleni vakcinákat tojótyúkokon tesztelik, amely során vizsgálják a betegség klinikai tüneteire gyakorolt hatásait és a vírus terjedése elleni hatékonyságát. A tesztek három hónapig folynak, és ezután kerül sor az adatok elemzésére.

Az eredményekre legkorábban december második felében számítanak.

A szakemberek szerint egyre nagyobb az oltás iránti igény a madárinfluenza elleni küzdelemben. A baromfiállományok vakcinázásának számos előnye és hátránya is van. Egyrészt védenie kell az állatokat a betegség ellen, és emellett a vírus terjedését is meg kellene akadályoznia. Ha egy oltott madárállomány megfertőződik, de a madarak nem mutatják a betegség tüneteit, akkor a gazdálkodó számára észrevétlen marad a fertőzés, és a telepek között a vírus szép „csendben” terjedhet.

Ez az egyik oka annak, hogy az Európai Unióban külön szabályok vonatkoznak a vakcinázott baromfiállományra.

Az új típusú vakcináktól azt várják a kutatók, hogy a vírus terjedése ellen jobb védelmet nyújtanak, és specifikus tesztekkel meg lehet különböztetni a beoltott és a fertőzött egyedeket.

Forrás: poultrynews.co.uk