Back to top

Nincs többé sírás!

A francia Bejo cég által kifejlesztett Orion vöröshagymát csupán néhány hete mutatták be a nagyközönségnek, a terméket a piac nagyon pozitívan fogadta. Az új hagymafajta szeletés közben sem csal könnyeket a háziasszonyok szemébe. Az innovatív zöldségnek egyéb más előnyös tulajdonsága is van.

"0%  sírás, 100% kíméletesség: ezt ígéri az Orion néven bemutatott hagymafajta, amelyet a francia Bejo cég hoz forgalomba és akik szerint az újdonság egy igazi kincs lesz a konyhában. Yannick Chevray, a vállalat marketing menedzsere a hagymával kapcsolatban azt is kiemelte, hogy jelenleg nagyon kevés az innovatív termék a piacon.

Az általuk kifejlesztett hagyma ráadásul a betakarítás pillanatától kezdve megőrzi kedvező tulajdonságait, így azonnal értékesíteni lehet.
Az öt franciaországi Loire-völgyi és champagne-i termelő együttműködésével létrehozott fajtát két hete mutatták be a nagyközönségnek, a piac nagyon jól fogadta, azonban a lakossági fogyasztók első visszajelzéseire még várni kell. 
A kép illusztráció, nem a cikkben szereplő Orion fajtáról készült.
A kép illusztráció, nem a cikkben szereplő Orion fajtáról készült.
Fotó: www.pixabay.com
Yannick Chevray szerint az Orion hagymával olyan vásárlókat is meg tudnak nyerni, akik korábban egyáltalán nem fogyasztottak hagymát, mert nem kedvelték az ízét, esetleg az szeletelés után az ujjakon maradó erős illatot, vagy azért mert könnyeztek a zöldség aprításakor
. Nos, mindezeket a problémákat az Orion egy csapásra megszünteti, ugyanis a hagymából hiányzik a biokémiai folyamatokban fontos szerepet játszó piroszőlősav. Ennek köszönhetően a többi hagymafajtától eltérően az Orion kellemes lágy, édeskés ízű és nem csíp. Nyersen és főzve is fogyasztható, főzés során a karamellizálódás miatt még édesebbé válik.
Az eltarthatósága is eléri a 8 hónapot, ami jóval hosszabb, mint a többi fajta hagymáé.

Fotó: www.pixabay.com
A Bejo vállalat a fajtakísérletek során öt olyan termelővel dolgozott együtt, akik nyitottak az újdonságokra, minőségi körülmények között, a jó gyakorlatok alkalmazása mellett állítják elő termékeiket. A termelőkkel 2021-ben kezdték meg az együttműködést, akikkel egyébként hosszú távú partnerséget szeretnének kiépíteni. 

A termékfejlesztés során a termelőknél egy hektáros parcellákat alakítottak ki, a kizárolágos, exkluzív francia eredet megjelölés eléréséhez hagyományos szelekciós módszereket alkalmaztak a nemesítés során.

Az Orion fajtával kapcsolatban jelenleg a fogyasztói elégedettséget mérik, és jövőre döntenek a termelés esetleges növeléséről. Az értékesítés során elsősorban kiskereskedőket és a vendéglátóipart célozzák meg, de a közeljövőben az exporttevékenységük fejlesztésére fókuszálnak, különös tekintettel azokban a célországokban, ahol a francia eredet a minőség garanciájaként ismert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Százmilliós adóhiányt jelentett egy zöldséges, körmére nézett a NAV

A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV a zöldségkereskedő ellenőrzését.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.