Back to top

A növényteleltetés trükkjei – növényvédelmi előrejelzés 45. hét

Bár már november első dekádjában járunk, az időjárás a sokévi átlagnál melegebb. Az elkövetkező napokban azonban fokozatos lehűlésre számíthatunk, ezért a lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

A kertben, teraszon tartott leander, murvafürt, orchideák, szerelemvirág, cserepes pálmafélék eddig jól érezték magukat, de az éjszakai néhány fokos hideg már lecsökkentette élettevékenységüket, alig párologtatnak, fázik a gyökérzetük.

Mielőtt bármit is tennénk, vizsgáljuk át az egész növényt, van e rajta valamilyen sérülés, látható-e kártevő, betegség. A sérült részeket vágjuk le, a fertőzött részeket felszívódó rovarölő szerrel permetezzük le, vagy az egész növényt öntözzük be a készítmény előírt oldatával.

Leander sárga levéltetve
Leander sárga levéltetve
A rovarölő szer felszívódik a növény minden részébe és elpusztítja a szívogató kártevőket. Leggyakrabban gyapjastetveket, a leander sárga levéltetveit, pajzstetveket találunk a növényeken.

Sajnos egyre gyakoribb az oleander agrobaktériumos fertőzése, a rákos sebek metszőollóval növényről növényre átvihetők, ezért az ilyen növényektől inkább mihamarabb szabaduljunk meg, mert rövid időn belül az összes leander beteg lesz.

Ha a növények csúcshajtásain pókhálószerű tüneteket látunk, akkor atkaölő készítménnyel vagy kénes gombaölővel permetezzünk.

A kéntartalmú készítmények lisztharmatölő hatásuk mellett igen jól gyérítik a takácsatkákat, de rövid a hatástartamuk, így gyakrabban kell ismételni a permetezést, ugyanakkor lakásban is használhatók, mert ártalmatlanok más élőlényekre.

Takácsatka kártétele leanderen
Takácsatka kártétele leanderen
Az így előkészített növények téli tárolására lehetőleg világos, de 5-10 °C-nál nem melegebb helyet válasszunk, mert csak így képesek téli nyugalmi állapotba kerülni. Ha ennél magasabb a hőmérséklet, elmarad a nyugalmi állapotuk, nem áll le a növekedésük, a kevesebb fény miatt nyurga, megnyúlt hajtások nőnek. A kártevők is könnyebben megtámadják őket, és ha ráadásul még szellőzetlen a tárolóhely, akkor lecsapódik a pára a növényeken, és megtelepszik a korompenész is a leveleken, ezért időnként szellőztessünk is.

A muskátli teleltetése ennél egyszerűbb, mert akár cserepestől, ládástól néhány fokon sötét helyen kitelel, esetleg gyökerestől kihúzva az edényből,

újságpapírba becsavarva és felfüggesztve jól átvészeli a téli napokat. Az edényes növények öntözésekor ügyeljünk arra, hogy csak éppen átnedvesítsük a talajt, mert a pangó vízben megfulladnak a gyökerek. A növények ebben az időszakban alig párologtatnak, így semmi szükség a gyakori öntözésre, időnként az ujjunkkal tapintsuk meg a talajt. Ebben az időszakban szükségtelen a tápoldatozás, mert nem hasznosítják a növények. Erre csak a következő tavasszal lesz szükség, hogy minél gyorsabban regenerálódjanak a téli nyugalomból.

Ha kényszerű okok miatt a nagyobb, nehezen mozgatható növényünket csak a szabadban teleltetjük, megpróbálhatjuk hullámpapírral, jutazsákkal alaposan körbetekerve védeni a zord időtől. Feltétlenül kerüljük a műanyag csomagolókat, mert alattuk nem jutnak levegőhöz, és folyamatos lesz a páralecsapódás, ezért bepállanak a növények.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.