Back to top

Dacolnak a hideggel

A nyár elmúltával is vágyunk az élénk színekre, felvidító hangulatokra.

Heuchera-fajták, Erica, Mühlenbeckia
Heuchera-fajták, Erica, Mühlenbeckia
Fotó: Merényi Alexandra

Választható fajok

• Színes levelű tűzgyöngyvirág-fajok és -fajták (Heuchera)

Calocephalus és Mühlenbeckia
Calocephalus és Mühlenbeckia
Fotó: Merényi Alexandra
• Ezüstbokor (Calocephalus)

• Díszfüvek

(Carex, Festuca-fajok és -fajták)

• Télálló páfrányok (Dryopteris)

• Borostyánfélék (Hedera)

• Porccserje (Mühlenbeckia)

• Kutyatej (Euphorbia)

• Hamvas cipruska (Santolina)

• Varjúhájfélék (Sedum)

• Színes levelű kakukkfűfajták (Thymus)

Néhány szívós és örökzöld évelő növénnyel mindez megvalósítható. Jól megválasztott, szépen kialakított vegyes összeültetésekkel hangsúlyos látványt teremthetünk az erkélyeken, teraszokon, ablakpárkányokon vagy épp a bejárati ajtó előtt.

Még különlegesebb a látványuk, amikor dértől válnak hamvassá a levelek, vagy ahogy a hó leple alól kikandikálnak a díszfüvek magasba mutató karcsú levelei.

Az egyes alkalmas fajok lombozatukat, mások színes terméseiket télen is megtartják, így kora tavaszig és még később is élvezhetjük szépségüket.

Készítsünk vonzó növénykombinációkat, a gyönyörű kontrasztok érdekében játsszunk a színekkel, formákkal és textúrákkal. Az értékes növényfajok ültetéséhez válasszunk szép edényeket, fagyálló kerámiát, cserepet, kosarat, kezelt favödröket, tálakat. A hangulatot fokozhatjuk szezonális, akár növényi alapú kellékek behelyezésével. Ezek lehetnek piros almák, tökök, tobozok, ledes izzók, üveggömbök, színes gyertyatartók, fából készült apró madárodúk és megannyi más, mértéktartó mennyiségben és ízléses elrendezésben.

Sedum-fajok
Sedum-fajok
Fotó: Merényi Alexandra

Így készítsük el

Az edény aljára egy réteg kavics kerüljön a pangó víz elvezetésére, ez télen különösen fontos, majd töltsük fel laza tőzeges keverékkel.

A növényeket kedvünk szerint, ízlésesen rendezgessük el, tömörítsük és öntözzük be alaposan. A kialakított apró „kertek” alacsony gondozási igényűek. Tápanyag-utánpótlásra nincs szükség, azonban hosszú, csapadékmentes télen fagymentes időszakokban néhányszori öntözésre igen.

Heuchera és Dryopteris
Heuchera és Dryopteris
Fotó: Merényi Alexandra

Sedum, Heuchera, tarka borostyán, sárgászöld csíkos Carex
Sedum, Heuchera, tarka borostyán, sárgászöld csíkos Carex
Fotó: Merényi Alexandra

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2022/9-10. számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!