0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Emléktáblát kapott az év kilátója

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Kiss János országgyűlési képviselő, Veres Pál, Miskolc polgármestere és Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője közösen avatta fel az Év Kilátója címet elnyert Zsófia-kilátó emléktábláját pénteken, Miskolc-Lillafüreden.

Révész Máriusz államtitkár köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2010 óta Magyarországon több mint 100 kilátót építettek és újítottak fel. Ezek azért fontosak, mert úti célként szolgálhatnak egy-egy túrán. Ugyanezért építenek és korszerűsítenek kerékpárutakat, turistaházakat, vízitúra-megállóhelyeket. Beszélt arról is, hogy

az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által meghirdetett Év Kilátója és az Év Turistaháza internetes közönségszavazás nagy érdeklődés mellett zajlott, összesen 40 ezer szavazat érkezett, a Zsófia-kilátó 7800 voksot kapott.

Miskolcnak van jövője, van ereje és van lehetősége fejlődni – fogalmazott Kiss János, a térség országgyűlési képviselője. Szerinte a megyeszékhelynek számos kitörési lehetősége van, ezek közül az egyik a turizmus. Miskolcon a turisztikai fejlesztéseknek, a természetjárásnak folyamatosan a fókuszban kell lennie. Ez ugyanis nemcsak élénkíti a város gazdaságát, munkahelyeket teremtve és növelve a bevételeket, de arra is lehetőséget ad, hogy a turisztikán, az ide látogatókon keresztül megváltoztassák a Miskolcról kialakult képet.

Veres Pál polgármester kijelentette: Miskolcnak olyan páratlan természeti adottságai vannak, amelyek a fővároson kívül máshol nincsenek. Nemcsak az országban, de Közép-Európában sincs még egy olyan város, mint a borsodi megyeszékhely, ahol négy turisztikai desztináció – Miskolctapolca, a belváros és az Avas, a Diósgyőri vár valamint Lillafüred – található. Arról is beszélt, hogy

elkészült egy komplex terv Lillafüred fejlesztésére, most igyekeznek forrásokat találni a megvalósításhoz.

Lillafüred Magyarországon megkerülhetetlen brand, ami nemcsak a térségben vagy az országban, hanem külföldön is ismert – mondta Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője. A Zsófia-kilátóról szólva úgy fogalmazott: itt egyesül a múlt és a jelen, hiszen 1900-ban elkészült az eredeti kilátó, és 122 évvel később az újjáépített komplexum az év kilátója lett. Felhívta a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Természetjáró Szövetség, az Egererdő Zrt. és az ÉSZAKERDŐ Zrt. konzorciumi összefogására, aminek nyomán megújulhatott az építmény.

Az eseményt követően a résztvevők emléktáblát helyeztek el a Fehérkőlápa Turistaháznál is, amely az Év Turistaháza szavazás nyertese lett.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt. Sajtóközlemény