Back to top

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

A történelmi eredményről 2022. augusztus 22-én sajtótájékoztató keretében számoltak be a Sjáli Izlandi Lovasparkban, amelyben mindent úgy alakítottak ki, hogy az izlandi ló igényeit szolgálja. A sajtótájékoztatón részt vett Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, olimpikon, a magyar lovassport örökös bajnoka, valamint Michl József, Tata polgármestere is.

Az izlandi ló a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája. Több mint ezer éve semmilyen egyéb fajta genetikai állománya nem keveredhetett a szigetországban élő példányokéval. A mai napig érvényes, hogy az a ló, amely egyszer elhagyja Izlandot, nem térhet oda vissza, és idegen lovakat sem lehet a szigetre importálni.

Egyedülálló az izlandi ló jármódja is: a lépés, az ügetés és a vágta mellett a tölt és a pace jármóddal is rendelkezik.

Fotó: Neddens
A töltben rendkívül rázkódásmentesen, a lassútól a nagyon gyors tempóig lehet haladni. A pace-ben a ló az első és hátsó lábait egyszerre tudja mozgatni egyazon oldalon, vagyis ha a jobb első lábával lép, akkor a jobb hátsó követi ezt a mozgást. A lassan másfél évtizedes múltra visszatekintő Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület 2019-ben vette fel a Magyar Izlandi Lovas Egyesület nevet, vált országos szervezetté, és a koronavírus berobbanása előtt vették fel – így hazánkat is – a Nemzetközi Izlandilovas Szövetségbe 22., teljes jogú tagként. Az egyesület elnöke, Straubinger Zoltán, valamint elnökhelyettese, Németh Krisztina 2021-ben átvehették a Széchenyi Díj a Közügyekért kitüntetést. (A bal alsó fotón az egyesületet képviselő Pálházy- Nagy Zsuzsanna, Valler Veronika, Straubinger Zoltán, Kremmer Veronika, Pierre Sandsten Hoyos, valamint Németh Krisztina.)

Az egyesület számos ingyenes közösségi programot szervezett: a Lóvoda napok, a Szent György- napi Lovasünnepek, valamint a tatai lóverseny-hagyományokat is felélesztő Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyek és az ehhez kapcsolódó családi napok is a nevükhöz kötődnek.

Most bő két évvel később a közép-európai bajnokság volt az első verseny, amelyen részt vettek, a pandémia időszakát a felzárkózásra használták fel. Az egyesületnek és tagságának már az is óriási eredmény és öröm volt, hogy alig két évvel azután, hogy a Nemzetközi Izlandilovas Szövetség teljes jogú tagjává választotta, részt vehettek a közép-európai bajnokságon. Az már csak hab a tortán, hogy az első nemzetközi izlandilovas megmérettetésen milyen kiváló eredményeket értek el Magyarország és Tata színeiben. Straubinger Zoltán, a Magyar Izlandi Lovas Egyesület elnöke kiemelte, hogy a két dobogós hellyel megnyílt hazánk előtt az út a világversenyek felé is, és hálásak azért a bizalomért, tiszteletért, amellyel fogadták őket a nemzetközi lovas szövetségnél, céljuk pedig, hogy a jövőben továbbvigyék mind Magyarország, mind Izland, mind az izlandi lovak hírét, hírnevét.

Ha minden jól megy, a tenyésztési programjuk tervei szerint jövőre már 48 ló nevelkedik majd Tatán.

Komolyan veszik a leendő lovasok képzését is, az oktatásért felelős szakember Írországból jár rendszeresen Tatára. Emellett minden megyében szeretnék segíteni az izlandilovas-udvarok alapítását, létrehozását, ezért várják is az érdeklődők jelentkezését, akik csatlakoznának a Magyar Izlandi Lovas Egyesülethez, és így a világszövetséghez. A tataiak tudásukkal, kapcsolati tőkéjükkel, képzési, tenyésztési programjukkal, tapasztalataikkal támogatnák a leendő izlandilovasok fejlődését, így a fajta meghonosítását országszerte.

Hazánkat a tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesület tagja és versenyzője, Kremmer Veronika képviselte a közép-európai bajnokságon, aki 26 éve lovagol, de olyan örömet, amelyet az izlandi lovak adnak, más fajtáknál nem tapasztalt.

A versenyen két lóval indult: T1 kategóriában Ísbjörn von Vindstaðir, T4 kategóriában Neptún von Vindstaðir volt a társa, és T1 kategóriában ezüstérmet, T4 kategóriában pedig bronzérmet szerzett.

Az izlandi világszövetség tájékoztatása szerint közel kétszázan indultak a versenyen. Ők Ausztriából, Belgiumból, Olasz-, Magyar-, és Németországból, Luxemburgból, Svájcból és Hollandiából érkeztek Hannover tartományba, Nöpkébe. A különböző sportszámok mellett igazi közösségi együttlét, találkozópont is egy-egy izlandilovas verseny. Esténként szórakoztató programok, így például a hagyományos nemzetek estje is várja a delegációkat, és a megnyitóünnepség is nagyon látványos szokott lenni.

A következő nagy viadal, amelyen a tatai egyesület már több versenyzőt szeretne indítani, a 2023-as hollandiai világbajnokság lesz.

A sportszakmai célok mellett sportdiplomáciai, turisztikai, gazdasági szempontból is jelentős a világszövetségi tagság.

Ennek példája egyebek között a közép-európai bajnokságon megszervezett nemzetek estje, amelyen hazánk is bemutatkozott. A magyar gasztronómiát, kultúrát, valamint Tatát is bemutatták, ez utóbbiban a város önkormányzata is segítette őket különböző kiadványokkal. További részletek az egyesületről és az izlandi lovakról a www.izlandilo.hu oldalon olvashatók.

A versenykategóriák

T1 kategória

Az ovális pályán rendezett versenyszámban a lovasok három körben az alábbi feladatokat mutatják be:

– rövid fal közepétől kezdve egy kör lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás;

– a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás;

– a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt.

T4 kategória

Az ovális pályán rendezett versenyen az indulók csoportosan, maximum hármasával vesznek részt. Az alábbi feladatokat kell végrehajtaniuk úgy, hogy a harmadik feladat pontszáma duplázódik:

– bármilyen tempójú tölt;

– lassú, állandó és nyugodt tempójú tölt, átmenet lépésbe kézváltással;

– lassúból közepes tempóba váltó tölt, egy kézben, egyértelműen odadobott szárakkal.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.