Back to top

Malacsült válthatja a hagyományos karácsonyi pulykát Angliában

A madárinfluenza-járvány és a növekvő fogyasztói árak miatt a sertéshús lehet a brit karácsonyi fogások új sztárja az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanácsa (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB) szerint.

Ahogy korábban a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt róla, a szigetországban pulyka-hiány fenyeget karácsony előtt, ezért veszélybe kerül a hagyományos ünnepi fogás, a pulykasült.

Az AHDB fogyasztói viselkedést és piaci trendeket figyelő jelentése szerint ennek következtében a sertéshús népszerűsége növekvőben van.

Már tavaly decemberben is kevesebb volt a pulyka piaci részesedése, és úgy tűnik, hogy az angol vásárlók kezdenek eltávolodni ettől a hagyományos karácsonyi fogástól.

Az AHDB rangidős kiskereskedelmi szakértője, Kim Heath szerint a várható pulykahiány (és az ezzel összefüggő áremelkedés), valamint az általános drágulás együtt az elmúlt karácsonyok vásárlási trendjeivel a vörös húsok kereskedelmének növekedését hozhatják el idén.

„Az elmúlt két év kiszámíthatatlan karácsonyi periódusa után abban bíztunk, hogy az idei végre a finomságokról és a nagy ünnepségekről szólhat” – idézi a szakértőt a FarmingUK portál. „Azonban a nehéz gazdasági helyzet és a megélhetési válság miatt 2022 karácsonya ugyanolyan bizonytalannak ígérkezik, mint egy Covid-karácsony."

Emiatt valószínűleg többen fogják választani a olcsóbb húst a sültek elkészítéséhez, ami a sertésnek kedvez. Arra is rámutatott, hogy akik valami látványosabb fogást tennének az ünnepi asztalra, a várhatóan hiánycikké váló pulyka helyett választhatják a szintén exkluzívnak számító marha- vagy bárány sültet.

A jelentés szerint a fagyasztott hús- és tejtermék alapú desszertek népszerűek lehetnek azok körében, akik figyelnek a költségvetésükre, és a normál, valamint jó ár-érték arányú márkák jelentős piaci részesedést érhetnek el idén karácsonykor.

A Covid utáni korlátozások megszűnéseként idén várhatóan többen gyűlnek össze, ami nagyobb mennyiségű ételt kíván, így sokan visszaállnak a nagyobb adagok elkészítésére, ami szintén az olcsóbb alapanyagok piacának kedvez.

Az AHDB elemzői szerint a karácsony még mindig a legnagyobb szezonális esemény lesz a kiskereskedők számára, amikor a fogyasztók többet költenek - még a gazdasági bizonytalanság idején is. Erre példa, hogy a 2008-as recesszió idején az egy háztartásra jutó kiadások a napi fogyasztási cikkek esetén 11 százalékkal volt magasabb decemberben, mint az azt megelőző három hónap átlaga.

A Two Ears One Mouth kutatóintézet szerint azonban a vásárlók 53 százaléka tervezi, hogy az emelkedő megélhetési költségek miatt igyekszik jobban kihasználni a kedvezményes árakat és akciókat.

"Az jelenlegi gazdasági helyzet ellenére nyugodtan megjósolhatjuk, hogy a karácsonyi időszak még mindig jelentős fellendülést hoz az év többi részéhez képest.” – tette hozzá Heath.

Azonban a megszorítások miatt várhatóan másképp alakul majd a bevásárlókosarak tartalma, mint a korábbi években

– mutatott rá a szakértő.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.