Back to top

Októberben tovább csökkent a FAO élelmiszer-árindexe

Az ENSZ élelmezési ügynökségének világpiaci élelmiszer-árindexe októberben enyhén csökkent, ami a hetedik egymást követő havi csökkenés, és mintegy 14,9 százalékkal maradt el a márciusban mért történelmi csúcsértéktől.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) globálisan leginkább forgalmazott élelmiszer-alapanyagok árát követő árindexe októberben 135,9 pont lett, kissé alacsonyabb a szeptemberi 136,0 pontnál. A szeptemberi értéket felülvizsgálat után 136,3 pontról módosította 136,0 pontra a FAO.

Az index az idén márciusban 159,7 ponton érte el rekordját. Az azóta tartó csökkenéssel együtt is az index októberi értéke még 2,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az árindex a világjárvány előtt 2019-ben éves átlagban 96,1 ponton állt. A 2020-as index 98,1 pont, a 2021-es pedig 125,7 pont volt.

Az élelmiszerárak októberi széleskörű csökkenését a gabonaárak emelkedése ellentételezte októberben. A gabonaindex 3,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza árindexe 3,2 százalékkal, főként az ukrajnai export bizonytalan kilátásai, valamint a lefelé módosított amerikai készletek miatt. A rizs árindexe 1,0 százalékkal emelkedett.

Ezzel szemben a növényolajok árindexe októberben 1,6 százalékkal csökkent, és közel 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének emelkedését a pálma-, szója- és repceolaj világpiaci árának csökkenése több mint ellensúlyozta.

A tejtermékek ára 1,7 százalékkal csökkent, a húsféléké 1,4 százalékkal, a cukoré pedig 0,6 százalékkal mérséklődött.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Személyre szabott, egészséges kolbászokat fejlesztenek

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.