Back to top

Cél a versenyképesebb és környezetileg fenntartható élelmiszertermelés – elfogadták a magyar KAP stratégiai tervet

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság tegnap elfogadta a magyar stratégiai tervet a közös agrárpolitika forrásainak felhasználására. Ezzel történelmi léptékű fejlődés lehetősége nyílik meg a hazai élelmiszertermelők előtt. A célunk az, hogy megmaradjon az élelmiszer-ellátás biztonsága és tovább erősödjön a vidék gazdasága, javuljon termelőink versenyképessége és a környezeti állapot hazánkban a 2023-2027 közti időszakban.

A magyar stratégiai tervben közvetlen támogatásra 2485 milliárd forint, vidékfejlesztésre 2891 milliárd forint forrást terveztünk erre az időszakra.

Magyarország számára az élelmiszertermelés, a mezőgazdaság és az erdészet fontos területek, mert általuk a vidéki lakosság saját erőforrásait felhasználva termet értéket, hangsúlyozta Nagy István, ráadásul komparatív előnyeink is vannak. Éppen ezért a vidékfejlesztési forrásokhoz 80%-os nemzeti kiegészítő támogatást ad a kormány. Prioritásként kezeljük az élelmiszeripar megújítását és a mezőgazdasági termelésben az egy hektárra jutó termelési érték növelését, mondta a miniszter.

A területalapú támogatások terén megőrizzük a forrásokat nagyságrendjét, alaptámogatásként egy hektár után 147 euró vehető igénybe.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A kis és közepes gazdaságok számára az újraelosztási támogatással ez az összeg megfejelhető 80 euróval az 1-10 hektáros gazdaságok esetében, illetve 40 euróval a 10-150 hektáros gazdaságoknál. A környezetvédelmet szolgálja az új, zöld támogatási elem, azaz az agroökológiai program, amelyben különböző vállalások fejében további támogatáshoz lehet jutni. A fiatal gazdákat segíti, hogy az eddigieken felül 300 hektáros gazdaságméretig 157 euró plusztámogatáshoz juthatnak.

Kiemelt cél a termelői együttműködések és a tudásátadás elősegítése, ezekre külön forrásokat szán a stratégiai terv, hogy elősegítse az átállást a tudásintenzív mezőgazdaságra.

A 2023-tól induló új rendszerről már eddig is számos tájékoztatót adott az Agrárminisztérium, amivel a felkészülést segítette. Nagy István végül megköszönte kollégái, a magyar gazdatársadalom, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkáját, akik segítettek a Feldman Zsolt vezetésével véghez vitt a hatalmas feladat megoldásában. Brüsszelben Benkő Péter vezette a szakmai munkát. A magyar stratégiai terven 2019 óta 9 munkacsoportban több mint 90 szakember dolgozott.

A munka 2018-ban kezdődött, tette hozzá Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, ugyanis akkor kezdtek egyeztetni a tagországok az új KAP-ról, és 2021-ben született meg az EU-val a politikai megállapodás, majd az előírásoknak és a Bizottság több mint 400 észrevételének megfelelve, 2021 december 30-án sikerült benyújtani a stratégiai tervet. Ennek az alapja a 2021-ben született Megújuló vidék, megújuló agrárium program, amiben többek között azt a célt tűztük ki, hogy a magyar mezőgazdaságban az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték másfélszeresére emelkedjen 2030-ig, azaz érje el a 862 eurót.

A termelés hatékonyságának megduplázása, az agrárkivitel másfélszeresére növelése és az élelmiszeripari beruházások 20%-os bővítése szerepel még a célok között.

Mindezeknek az elősegítésére tehát a stratégiai tervben a vidékfejlesztési források 53%-át, 1500 milliárd forintot fordítunk gazdaságfejlesztésre, 36%-át, vagyis 1000 milliárd forintot zöld intézkedésekre és 10%-ot, 285 milliárd forintot a vidék megújulására. A tudásátadásra fordított összeget pedig megkétszerezzük.

Az agrártámogatások szabályairól szóló törvényt elkészítette a szaktárca, tette hozzá Feldman Zsolt.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Jó hír tehát, hogy a 2027-ig tartó időszakban a Magyarországnak járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat tekintve kedvező megállapodás születhetett. A hazai szakmai előkészítő munka, majd a brüsszeli tárgyalások nyomán elfogadott dokumentummal megnyílt a lehetőség arra, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar tovább erősödjön . Arról, hogy milyen változások várhatók a támogatásokban 2023 után egy szakmai konferencián számolnak be az Agrárminisztérium szakemberei.

A Magyar Mezőgazdaság és Kertészet és Szőlészet Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőjét követően közli a konferencián elhangzó előadásokból készült írásokat, melyek számos hasznos információval szolgálhatnak az agrárvállalkozásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

A város, amelynek először lett klímastratégiája

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség tavalyi, Tatabányán megrendezett évzáró konferenciáján a házigazda település zöldfelület-gazdálkodását ismerhettük meg.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...