Back to top

Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal

November utolsó szombatján a Balaton-felvidék ékszerdobozának, a Nivegy-völgynek a borait és borászait ismerhetik meg az érdeklődők a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközössége nem a versengésben, inkább az egységben hisz. Az összefogás a hétköznapjaikra is jellemző.

„A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze.

A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk.

Dobosi Győző
Dobosi Győző
Fotó: Dobosi Birtokközpont
Sok jó ötlet felmerül a borászokban év közben, amiket önerőből nem tudnak megvalósítani. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével viszont lehetőség van ezek életre hívására. Ezek a rendezvények segítenek a régió identitásának a kialakításában, és ez üzenet a helyi lakosoknak és az ide látogató turistáknak is” – mondta Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.

A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben. A tulajdonosok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szállodaként és nem étteremként üzemelnek, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor.

Ez a hely ad otthont az egész napos boros rendezvénynek.

November 26-án a Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolójával és mesterkurzussal indul a program, amit délután sétáló borkóstoló követ.

A mesterkurzuson a Nivegy-völgyi, Olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborok és dűlőborok fognak nemzetközi viszonylatban megmérettetni. 5 helyi bort 5 nemzetközi példával hasonlítanak össze, hogy kiderüljön, mennyire állják meg a helyüket a külföldi összehasonlítás során. Ebben a kitekintésben Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségre. A 10 boros kóstolóhoz egy kétfogásos gourmet ebéddel készülnek.

A Dobosi Biretokközpont
A Dobosi Biretokközpont
Fotó: Dobosi Birtokközpont

A délutáni sétáló kóstolónkon a vendégek a Nivegy-völgyi borok teljes spektrumát megismerhetik. Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Zánka tizenhárom borásza személyesen mutatja be a borait, így kóstolás közben beszélgetni is lehet velük. A borok mellé helyi sajtkészítők ingyenes sajtkóstolóval is készülnek, így lehetőség lesz a helyben készült termékek kóstolására.

Az est zárásaként egy hamisítatlan Dobosi borvacsorával várják vendégeinket.

A négy fogásos ételsort kifejezetten erre az alkalomra készíti Klaus Deutschmann, a Dobosi Birtokközpont séfje, aki korábban több Michelin csillagos étteremben is dolgozott, és a Balaton környéki gasztronómia egyik legfelkészültebb szakembere. A Dobosi borsor a régió zászlóshajó fajtájára, az Olaszrizlingre épül, ezekkel alkot a séf izgalmas ízkombinációkat. A borokat a házigazda borászat képviseletében Dobosi Győző mutatja be.

Az eseményen résztvevő borászatok:

 • Brazsil Cseppek Borház
 • Cseh Családi Pince
 • Dobosi Birtokközpont
 • Dombi Pince
 • Gergely Borház
 • Holló Pince
 • Horváth Pince
 • Kisspince Szentantalfán
 • Lídia Borház
 • Szabó és Fia Borpince
 • Tagyon Birtok
 • Tánczos Pince
 • Végh Pince

Az egész napos rendezvényen túl az évek óta megrendezésre kerülő Kóbor Bortúra sorozatot is bevonják a veszprémi transzferrel megközelíthető programok sorába.

Egy völgy – négy borászat – egy étterem – végtelen élmény.

Ez a Kóbor Bortúra a Nivegy-völgyben. A Balaton-felvidék ékszerdobozában 2013 óta hetente szerveznek az idelátogatóknak boros élménytúrát. A Dobosi Birtokközpont, a Holló Pince, a Kisspince és a Lídia Borház borai, valamint Zsóka fogadója házias ételei igazi kulináris kalandozásra várja az érdeklődőket, akik a helyszínek között közlekedő bortaxinak köszönhetően a magával ragadó panorámát is élvezhetik a borkóstoló programon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében Veszprémből díjmentes transzferjárattal is lehet csatlakozni a Kóbor Bortúrához három alkalommal, 2022. november 4-én, november 18-án és december 2-án.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.