0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Zöldséghiány Belgiumban?

"Idén télen a szokásoshoz képest a belga üvegházi zöldségkészlet körülbelül tíz százaléka lesz elérhető" – hívta fel a figyelmet Barry Michiels, a Gebroeders Michiels exportőre hozzátéve: „a helyi ellátást tekintve olyan, mintha tíz évet mentünk volna vissza az időben."

Az elmúlt években mindig uborkát, paradicsomot és télen kaliforniai paprikát fogyasztottunk. Idén azonban a megnövekedett fűtési költségek miatt a szokványos téli zöldségekre kell hagyatkozni. A kínálat újra szezonálissá válik, nem minden érhető el egész évben.

Annak ellenére, hogy Belgiumban csak mérsékelten csökkentek a gázárak, a kereskedő úgy látja, hogy ez kihat az üvegházakból származó zöldségellátásra.

„Az elmúlt időszakban csökkentek valamelyest a gázárak, ennek ellenére sok termelő nem fűt ezen a télen” – mondta Barry. Van még a piacon paprika, padlizsán és uborka, és december közepéig még kínálunk paradicsomot. Ezen túlmenően a kereskedelem főként a téli zöldségek, például a póréhagyma, a sárgarépa, a kelbimbó és a káposzta értékesítésétől függ.”

A szakember elmondta, hogy az emberek szeretik az enyhe őszt, de a sokkal hidegebb idő jobb az üzleti életben. A hideg tél megnöveli a póréhagyma, a sárgarépa és a kelbimbó iránti keresletet. A hőmérséklet csökkenése és a téli zöldségkereslet növekedése hasznukra válik.

Az exportőr megjegyezte, a német nagykereskedelmi piacon különösen a spanyol vagy marokkói paradicsom és kaliforniai paprika felé fordulnak.

Úgy tudni, hogy mindkét országban a termelők bővítették vetésterületüket. Úgy látják, hogy Hollandiában és Belgiumban kevesebb mennyiség áll rendelkezésre, és ezt szívesen kihasználják a konkurensek. Az egyetlen kockázat az, hogy ők is az időjárástól függenek. Ha a tél kemény lesz, akkor valódi piaci hiányokkal lehet számolni.

„Túlélhetünk egy gyengébb téli szezont is. A termelők számára azonban ez katasztrofális, és sajnos nem várok sokat a vendéglátóipartól sem. Az infláció minden bizonnyal költségtudatosabbá teszi az embereket”- magyarázta a szakember.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu