0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Fenntartható salátakeverék

Olaszországban a nem termesztett, ám a szántóföldeken megjelenő gyógynövényeket spontán növényeknek is nevezik, amelyek közül legnépszerűbbek a borágó, a cikória, a porcsin, a csalán, a vad rukkola, a pitypang, a libatop és a disznóparéj (amaránt).

Az Altamura nevű olaszországi termelői szervezet a közelmúltban új ötlettel állt elő, és együttműködési megállapodást kötött egy jól ismert Instagram-influenszerrel, aki a RAI 2 tévécsatorna egyik műsorában is szerepel. Emanuele Cavaiolo influenszer, botanikus, agronómus és vegán táplálkozási tanácsadó is egyben. Az együttműködésnek megfelelően felméri és összegyűjti a gazdák földjein megjelenő ehető gyógy- és fűszernövényeket, majd azokból a szövetkezettel együtt keveréket állítanak össze, és tisztítás, csomagolás után kereskedelmi forgalomba is hozzák.

A Mix Selvaticónak (azaz vad mixnek) elnevezett salátakeverék nemcsak egészséges, hanem az egyébként pusztulásra ítélt, gyomnak tartott ehető növények élelmiszerforrásként való fenntartható hasznosítása is.

Az Altamura termelői szervezet fenntarthatósági szempontjainak megfelelően a pazarlás csökkentését célzó intézkedéseket komolyan veszik, az újszerű kezdeményezés is ennek jegyében született. A különleges mix novembertől lesz kapható. Olaszországban egyébként a vendéglátóipar már régen felfigyelt a vadon termő gyógy- és fűszernövényekre, sok csúcsgasztronómiai fogás alapanyagául szolgálnak az újrafelfedezett egészséges növények, így az új terméknek is várhatóan nagy sikere lesz.

Forrás: Kertészet és Szőlészet