0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Piacon a lila brokkoli

Októberben kezdték betakarítani a spanyolországi Murcia tartományban termesztett Purple Magic brokkolifajtát.

Ez az első egyöntetű lila szárral és virágokkal rendelkező brokkoli, amelyet a Sakata cégnél nemesítettek (a fajtáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 30. számában írtunk). November végéig nagyon korlátozott lesz a kínálat, majd az őszi-téli exportszokásoknak megfelelően a termésmennyiség is bővülni fog, mondta Antonio Ibarra, a Sakata Seed Ibérica fejlesztési vezetője. Jelenleg három murciai vállalat is népszerűsíti a fajtaújdonságot, a Grupo Lucas, a Jimbofresh International és a Deilor szövetkezet, ez utóbbi egyébként a madridi Fruit Attraction nemzetközi kiállításon már be is mutatta az első ró­zsákat.

Nagyon jó visszajelzéseket kaptak, még olyanoktól is, akik egyébként egyáltalán nem rajonganak az egészséges zöldségféléért.

Antonio Ibarra szerint a zöldség élénklila színében rejlik az igazi varázslat, ebben a brokkoliújdonságban háromszor több antocianin van, mint például a gránátalmában. A fajta bevezetését nehezíti, hogy az elmúlt időszakban a termelési költségek 30-40%-kal nőttek az előző évekhez képest, ami a spanyolországi termőterületének csökkenéséhez vezetett. Az erősödő infláció miatt ráadásul a legtöbb különleges zöldség vetésterülete is szűkült, mivel a hektáronkénti hozam ezeknél általában alacsonyabb, ami a gazdaságosság rovására mehet. Ez azonban nem igaz a Purple Magic fajtára. Annak a termőképessége, könnyű termeszthetősége és betegségekkel szembeni ellenálló képessége nagyon hasonlít a zöld brokkolikéhoz. Emellett rövid tenyészidejű, ami a gazdák számára jövedelmezővé teszi a termesztést, a kihívásokkal teli időkben pedig lehetőséget teremt a választék bővítésére, fogalmazott Antonio Ibarra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet