Back to top

Spanyol fuvarozók sztrájkjától rettegnek a zöldségkereskedők

November 14-től határozatlan idejű sztrájkot jelentett be a magát belföldi és nemzetközi közúti árufuvarozók érdekvédelmi platformjának nevező csoport. A zöldség-gyümölcs ágazatban óriási aggodalmat váltott ki a hír, mivel egyrészt még élénken élnek az érintettek emlékeiben a márciusi zavargások, másrészt, mert bevételeik szempontjából ez az egyik legfontosabb hónap.

Illusztráció
Illusztráció
Ahogy a fruchthandel.de portál spanyolországi tudósítója beszámolt róla, a helyzet nagyon feszült, a szállítmányozással foglalkozók nagyon elégedetlenek, végül

ugyanaz a társaság helyezte kilátásba a sztrájkot november 14-től, amelyik márciusban is komoly fennakadásokat okozott az egész ország ellátásában.

A magát belföldi és nemzetközi közúti árufuvarozók érdekvédelmi platformjának nevező társaság főleg egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalatokat tömörít. Márciusi sztrájkjuk alkalmával (itt számoltunk be róla) a szakértők igyekeznek hangsúlyozni, hogy a „platform” nem hivatalos szakszervezet, így az akció munkajogilag nem minősíthető szabályszerű sztrájknak; a szállítmányozók hivatalos szakszervezetei pedig elhatárolódtak a megmozdulástól, melynek résztvevői autópálya-felhajtókat és logisztikai központokat tettek hozzáférhetetlenné, és gumiabroncsokat rongáltak.

Nem ok nélkül aggódik a teljes zöldség-gyümölcs ágazat. A szektor külkereskedő cégeit képviselő Fepex adatai szerint

november az egyik legfontosabb hónapjuk az éves bevétel szempontjából, heti 600 ezer tonna árut adnak el ilyenkor, 700 millió euró értékben.

A szövetség azt követeli a sztrájkra készülőktől, hogy ne lehetetlenítsék el a friss zöldség-gyümölcs eljuttatását a belföldi és a nemzetközi piacokra. Csatlakozott a követelésükhöz egy sor mezőgazdasági szövetkezet, kereskedelmi szövetség, valamint élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, illetve a hotel- és vendéglátóipari szektor számos képviselője is.

Mindannyiuk emlékeiben élénken él még a márciusi akció, amikor a platformnak sikerült hetekre megbénítania a közúti közlekedést. A mostani sztrájk kiterjedtsége még nem látható előre. A logisztikai szektor legfontosabb munkaadói egyelőre elhatárolódnak tőle, és szeretnék folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal, írja a fruchthandel.de portál cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Török paradicsom Hollandiában

Az energiaárak emelkedésével sok európai kertészet felhagyott a paradicsomtermesztéssel. Ennek ellenére az európai országok paradicsom iránti kereslete nem nőtt akkora mértékben, mint ahogy azt a török zöldségkereskedők remélték.

Növekedhet a görögdinnye termőterülete

A Nunhems Hungary, a BASF, a Seedplus és a Koppert Hungária dinnyetermesztési szakmai estet tartott Medgyesegyházán. Az előadók szóltak a lehetőségekről és kihívásokról, hiszen amíg a tavalyi aszályos év sok növénykultúrát károsított, a görögdinnye keresletének jót tett a forró nyár. A versenyképességhez azonban nemcsak a fajtát és technológiát kell jól megválasztani, hanem lehetőleg minél tovább kell a piacon lenni.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Hogyan készül Magyarország első számú hungarikuma?

Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője, mondhatnánk, azért húzott le nyolc kupica pálinkát Szőllősi Kristóf magán-pálinkafőző kisüzemében, hogy védekezzen a téli hideg ellen, de ez elég ingatag érv annak tekintetében, hogy télnek nyoma sincs.