0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több bioélelmiszert a menzákra

Komoly vállalás Németország részéről, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 30%-án biotermesztésre szeretnének berendezkedni. A nagyszabású átállás sikere érdekében a szövetségi agrárminisztérium támogatást dolgoz ki azoknak a menzáknak és éttermeknek, ahol növelik a bioélelmiszerek arányát.

Hatalmas potenciál van az otthonon kívüli étkezést biztosító nagykonyhák alapanyag-beszerzési modelljének újragondolásában.

Ha tervezhető mennyiségű alapanyagigény érkezne a bölcsődei-óvodai-iskolai menzák, éttermek, üzemi étkezdék stb. részéről, az biztos alapot adna a nagyszabású bio-átállásnak,

vallja a szövetségi mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztérium (BMEL), ebből kiindulva dolgozta ki a támogatási modelljét.

Németország-szerte mintegy hatmillióan étkeznek napi szinten ilyen helyeken, vagyis ha ezeknek a konyháknak a részéről megnő a kereslet a bioélelmiszerek iránt, az stabilabb lábakat adhat az ökológiai gazdálkodásra váltásnak is, fejtette ki Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter.

A BMEL honlapján olvasható sajtóközleményből kiderül, hogy elsősorban a szaktanácsadásra, illetve a munkatársak képzésére kaphatnak támogatást azok a nagykonyhák, amelyek vállalják, hogy legalább 30%-ra növelik a biotermesztésből származó alapanyagok arányát; valamint azok a mezőgazdasági üzemek, amelyek növelik az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt területeiket.

A szaktanácsadási költségek 80%-a, illetve saját konyhát üzemeltető bölcsődék, óvodák és iskolák esetén 90%-a támogatható. A támogatási keret összesen 35 ezer euró.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu