Back to top

Több bioélelmiszert a menzákra

Komoly vállalás Németország részéről, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 30%-án biotermesztésre szeretnének berendezkedni. A nagyszabású átállás sikere érdekében a szövetségi agrárminisztérium támogatást dolgoz ki azoknak a menzáknak és éttermeknek, ahol növelik a bioélelmiszerek arányát.

Hatalmas potenciál van az otthonon kívüli étkezést biztosító nagykonyhák alapanyag-beszerzési modelljének újragondolásában.

Ha tervezhető mennyiségű alapanyagigény érkezne a bölcsődei-óvodai-iskolai menzák, éttermek, üzemi étkezdék stb. részéről, az biztos alapot adna a nagyszabású bio-átállásnak,

vallja a szövetségi mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztérium (BMEL), ebből kiindulva dolgozta ki a támogatási modelljét.

Németország-szerte mintegy hatmillióan étkeznek napi szinten ilyen helyeken, vagyis ha ezeknek a konyháknak a részéről megnő a kereslet a bioélelmiszerek iránt, az stabilabb lábakat adhat az ökológiai gazdálkodásra váltásnak is, fejtette ki Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter.

A BMEL honlapján olvasható sajtóközleményből kiderül, hogy elsősorban a szaktanácsadásra, illetve a munkatársak képzésére kaphatnak támogatást azok a nagykonyhák, amelyek vállalják, hogy legalább 30%-ra növelik a biotermesztésből származó alapanyagok arányát; valamint azok a mezőgazdasági üzemek, amelyek növelik az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt területeiket.

A szaktanácsadási költségek 80%-a, illetve saját konyhát üzemeltető bölcsődék, óvodák és iskolák esetén 90%-a támogatható. A támogatási keret összesen 35 ezer euró.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!