0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együnk a bőrünk szépségéért

Számos növényi szupertáplálék van, melyek segítséget nyújtanak a szépségápolásban, hiszen belülről (is) táplálják a bőrt. Szuper, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és mit iszunk. Még szuperebb, ha magunknak készítjük el a táplálékainkat. A legszuperebb pedig az, ha minél gyakrabban fogyasztunk olyan alapanyagokat, amelyek kiérdemelték a szupertáplálék minősítést. 

Ezeknek a táplálékoknak a kedvező hatása tovább fokozható, ha nem csak fogyasztjuk ezeket a bőrünk kedvéért, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk.

A szupertáplálék státuszt csak olyan növények kaphatják meg, amelyek bizonyos tulajdonságaikkal kiemelkednek a többi közül.

Például azzal, hogy rengeteg vitamint, ásványi anyagot, különösen értékes és esetenként meglehetősen ritka fitokemikáliákat tartalmaznak. Ha külsőleg is használjuk, bőrünk a lehető legjobb gondoskodásban részesül.

Açaí (Euterpe oleracea)

Ez az apró, datolyaszerű gyümölcs, amely méretéhez képest hatalmas magot és csupán vékony gyümölcshúst tartalmaz, elképesztő hatással van a bőrre: küzd a ráncok, a pigmentfoltok, a pattanások, az irritáció és a gyulladás ellen. Csökkenti az arc duzzadtságát, rugalmassá, puhává, makulátlanná és fiatalos megjelenésűvé teszi a bőrt.

Amla (Phyllanthus emblica)

Elsőrendű „fiatalság- elixír”, mely kívül és belül gyengéden óv. Tisztítja, erősíti, feszesíti a bőrt, véd az UV- sugaraktól, fokozza a kollagéntermelést, elodázza a korai öregedés jeleinek (ráncok, őszülés) megmutatkozását. Esszenciális olajaival táplálja, tisztítja a hajat és a fejbőrt, erősíti a hajhagymákat.

Javítja a haj szerkezetét, megszűnteti a korpásodást, csökkenti a hajhullást, serkenti a hajnövekedést, dúsabbá teszi fejünk ékét. Van külsőleg és belsőleg használható amla por, erre érdemes figyelni a vásárláskor.

Hajpakolás: a hajtömegünknek megfelelő mennyiségű (25- 100 g) amla port kimérjük, és 40-45°C-os vízzel elkeverjük. Amint megfelelő hőmérsékletűvé válik, belemasszírozzuk a benedvesített fejbőrbe és a hajba. Ajánlott legalább 30 percig zuhanysapkával a fejünkön dunsztolódni és várni a csodát. Aztán öblítsük le bő, langyos vízzel. Első használat előtt érdemes ellenőrizni, hogy tolerálja- e a bőrünk.

Avokádó (Persea americana)

A világ egyik legszuperebb gyümölcse, ami döbbenetes módon addig fejlődik, mint egy magzat az anyaméhben. Talán éppen ennek köszönheti egyedülállóan gazdag tápanyagtartalmát. Fantasztikus zsírokat, bőrszépítő vitaminokat, ásványi anyagokat és fitonutrienseket tartalmaz. Hidratálja a szöveteket, erősíti a sejtmembránokat, javítja a bőr tónusát, védi a bőrt a nap károsító hatásával szemben. Segíti a napégés utáni regenerációt és a bőrirritáció csökkentését. Ápolja a hajat és a fejbőrt, sőt, még a hajnövekedést is serkenti.

Hidratáló és ráncfeltöltő avokádópakolás: nyomkodjunk össze fél érett avokádót és keverjünk hozzá 1 evőkanál tejszínt, vigyük fel az arcunkra. Relaxáljunk 25-30 percig, végül langyos vízzel öblítsük le.

Goji (Lycium chinense)

Ámulatba ejtő beltartalmi értékekkel rendelkezik, tehát abszolút méltó rá, hogy a szupertáplálékok közé soroljuk. Kiemelkedően jól teljesít a szabad gyökök elleni védelemben, a bőr hidratáltságának, feszességének, ragyogásának fokozásában, a gyulladáscsökkentésben és számíthatunk rá a hiperpigmentáció kezelésében is.

Stimulálja a kollagén- és elasztintermelést, véd a napsugárzás káros hatásai ellen, és regenerálja a sérült bőrt.

Gránátalma (Punica granatum)

Az antioxidánsokban gazdag gránátalma hidratálja, feszesebbé, puhábbá és ragyogóbbá teszi a bőrt. Harcol a pattanások, a pigmentfoltok és a gyulladás ellen. A rubint színű gyöngyöcskékben fellelhető lé serkenti a vérkeringést, a kollagéntermelést, valamint védelmezi a bőrt az UV sugárzás és számos baktérium ellen.

Hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa)

A hibiszkusz erőteljes antioxidáns és antibakteriális hatással rendelkezik. Tisztítja a bőrt, megfutamítja a pattanásokat, csökkenti a gyulladást, késlelteti a ráncok kialakulását, stimulálja a kollagénszintézist, finomítja a hegeket, halványítja a foltokat, segíti a sebgyógyulást, serkenti a hajnövekedést és csökkenti a hajhullást.

Kakaó (Theobroma cacao)

Kiemelkedő jelentőséggel bír a szépségápolás terén. Csordultig van töltve jobbnál jobb összetevőkkel: fehérjék, zsírsavak, vitaminok, ásványok. Antioxidánsai harcolnak az ártalmas szabad gyökök hatásai ellen, ezzel pedig hosszabb ideig megóvják a bőr fiatalos textúráját. Olaja gyulladáscsökkentő és láthatóan táplálja, szebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt.

Szuperhidratáló és arcsimító kakaós arcmaszk: 1 evőkanál görög joghurtot, 1 evőkanál kakaóport keverjünk össze, míg selymesen krémes állagot kapunk. Vigyük fel a bőrre, hagyjuk hatni 15- 20 percig, majd öblítsük le langyos vízzel.

Kivi (Actinidia deliciosa)

Növeli a bőr kollagéntermelését, közömbösíti a szabad gyökök károkozásait, vigyáz a bőr fiatalos szépségére, ragyogására, rugalmasságára. Felélénkíti a fáradt, fakó bőrt.

Mangó (Mangifera indica)

Csordultig van fitokemikáliákkal, gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, kollagéntermelést segítő és sebgyógyulást ösztönző C- vitaminnal, bőrvédő anyagokkal (béta- karotin, E- és C- vitamin). Javítja a bőr textúráját, mérsékli korosodásának jeleit, védő hatású a nap káros sugarai ellen.

Papaya (Carica papaya)

Gazdag vitaminjai és ásványi anyagai hozzájárulnak a csodálatosan szép és tiszta bőr kialakulásához. Harcol a baktériumok, gombák és vírusok ellen, ezért számos bőrproblémát orvosolhatunk vele.

A szupernövények belülről építgetik és javítgatják a testünket, kívülről pedig táplálnak és képesek gyógyítani elég komoly panaszokat is.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu