0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kivonulók közössége

Alternatív közösségi oldalt hozott létre két magyar vállalkozó azok számára, akik szerint a legnépszerűbb közösségi platform nem biztonságos és nem is független. Nemcsak a Facebookból keresnek kivezető utakat, hanem általában a multinacionális, globális rendszerekből. Törekvéseik fontos eleme az önellátás.

A platform fenntartását és anyagi függetlenségét a felhasználók havi egy euró körüli befizetései biztosítják – mondta el Kiss Zoltán alapító. Azokat várják a B Terv Netre, akiknek elegük van a globális médiából. „A globális rendszerek arra törekednek, hogy ne legyen alternatívájuk, és cenzúrázzák az eltérő gondolatokat.

A Facebook felhasználási feltételeit nem olvassa el senki, miközben az elfogadásukkal teljes mértékben beleegyezik abba, hogy az élete minden pillanatát követik. Amikor az emberek nem elég tudatosak, ezekkel az információkkal tömegesen manipulálhatóvá válnak.”

Ő 120 ezer fős csoportot épített fel a Facebookon „Legyen B terved az önellátás” elnevezéssel, amely nemcsak közösségi hálóként, hanem tudástárként is működik. Olyan helyen szeretné tudni, ahol a kapcsolatok és az információk is biztonságban vannak.

A közösségépítésben jógaoktatóként szerzett tapasztalatot. A spirituális gondolkodás és a természettel való harmónia közvetítése régi missziója. Közel tíz éve foglalkoztatja a gondolat, hogy szeretne tevőlegesen is hozzájárulni egy olyan világhoz, ahol az önellátás, a természetes életmód és a szabad gondolkozás jobban érvényesül, az emberek pedig kevésbé függenek a multinacionális vállalatoktól és más globális rendszerektől.

Kezdetben főként azokat a tapasztalatokat osztotta meg a Facebook-csoportjában, amiket saját kísérletezése során szerzett. Hogyan lehet vegyszermentes és tápláló ételeket termelni, vagy felfedezni a talajkímélő, illetve -visszaállító technikákat?

Az önellátás akkor kezdett népszerűbb gondolattá válni, amikor kibontakozott a pandémia, és elkezdődtek az ismert ellátási nehézségek.

Később pedig, amikor elkezdődött a háború, további gondok keletkeztek, és magasba szöktek az árak, még inkább megnőtt az érdeklődés iránta.

Jelenleg közel 120 ezer tagot számlál a virtuális közösség, a Facebook funkciói azonban nem felelnek meg az igényeinek. Egyebek mellett nem lehet csoporton belüli csoportokra keresni, földrajzi elhelyezkedés vagy akár termények, tevékenységek szerint.

A B Terv Netet úgy tervezték, hogy megfeleljen ezeknek a céloknak. Szabályok persze itt is vannak: tiszteletben kell tartani a törvényeket és a kulturált viselkedés normáit. A fő cél az önellátó közösségek épülése, és hogy ezek az emberek, valamint csoportok minél könnyebben egymásra találjanak. Egyebek mellett olyan applikáció is készül, amely a cserekereskedelmet fogja támogatni.

„Miért kellene nekünk a Dél-Amerikában leszedett, Tajvanban csomagolt barackot venni, amikor a világ legjobb barackja terem a Balaton mellett?”

A felhasználók a kertészkedéstől a kemenceépítésen, gyógynövényeken, kenyérsütésen keresztül a napelemekig és az ősmagyar hitvilágig rengeteg mindenről tájékozódhatnak, és az alternatív energia mellett az oktatási és egészségügyi rendszerekről történő „békés leválás” lehetőségei is szóba kerülnek. „Ne fusson az ember gyógyszertárba, amikor a kertjében megteremhet minden, amivel gyógyítani tudja magát.” Az oldal azonban csak felületet kínál – hangsúlyozza Kiss Zoltán. Aki akarja, kipróbálhatja a megosztott információkat és eldöntheti, hogy működnek-e a gyakorlatban. Nála például remekül bevált a mélymulcs, de másoknál állítólag nem.

Az október 21-i indulás óta több mint háromezren csatlakoztak a platformhoz, köztük már működő önellátó csoportok képviselői, mint Sipos Misi a Fenntartható Visszafejlődés tanyáival vagy Kátai Piroska az Anasztázia közösségekkel, de

olyanok is regisztrálnak, akik még városban élnek és csak tervezik az önállósulást, amihez információkat gyűjtenek.

Folyik az egyeztetés német, osztrák és ausztrál önellátó közösségek csatlakozásáról. A jelenleg angolul, németül és magyarul futó programot 27 nyelvre szeretnék optimalizálni.

A B Terv Net, illetve nemzetközi nevén BPlan tulajdonosa Kiss Zoltán és alapító társa, Fodor-Josephson Szilárd Csehországban bejegyzett cége, a Sustainable Private Societies’s Guardian.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu