Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 45. hét

Megkezdődött a következő üteme a 10 hektár alatti állami földek értékesítésének. Ezúttal főként erdő, gyümölcsös, szőlő és fásított területekre, valamint vegyes művelési ágú földekre lehet ajánlatot tenni.

Az állami értékesítés jellemzően a kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat érinti
Az állami értékesítés jellemzően a kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat érinti
Fotó: pixabay

A Nemzeti Földügyi Központ több mint 6700 földrészletet kínál eladásra országszerte, összesen csaknem kétezer településen. A kezdeményezés mintegy 7700 hektárt érint. Azokra a földekre is lehet ajánlatot tenni, amelyeket a korábbi ütemekben már meghirdettek, de még nem találtak gazdára.

Az eladásra kerülő földek listái és az értékesítési hirdetmények az NFK honlapján (nfk.gov.hu) érhetők el. Vételi ajánlatok az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén lehet tenni a meghirdetéstől számított 30 napig, vagyis december 7-ig. napjáig. A felület az NFK honlapjáról, valamint az epr.nfk.gov.hu oldalon is elérhető.

Bárki licitálhat, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Egy hektár mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, de egy és tíz hektár közötti területre, illetve tulajdoni hányadra kizárólag a földműves-nyilvántartásban szereplőktől érkezhet érvényes ajánlat. Az érintett települések önkormányzatai honlapjukon is közzéteszik a megvásárolható földek adatait.

Az állami értékesítés a nemzeti földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálja, jellemzően a kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat érinti, amely leginkább a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, illetve osztatlan közös tulajdonú ingatlanhányadok esetén a tulajdonostársaknak kedvező lehetőség.

Megszülettek

a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás idén benyújtott támogatási kérelmeinek 90 százalékáról. 1720 gazdálkodó kapott támogatói okiratot, amellyel három éven keresztül válnak jogosulttá a támogatásra. A pályázat keretében az állattartók összesen 19,2 milliárd forint értékben részesülhetnek támogatásban. Célja az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása természetes helyükön, hagyományos tartási, takarmányozási körülményeik között.

A pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, 2023. január 2. és 31. között. A kötelezettségvállalási időszak minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart.

A pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, 2023. január 2. és 31. között
A pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, 2023. január 2. és 31. között
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Érdemi változások

lesznek a közvetlen támogatásokban – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki a 2023-27-es közös agrárpolitika nemzeti stratégiáját ismertette egy orosházi gazdafórumon. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektár fölött gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáronként.

Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente és az üzem területének valamennyi földhasználati kategóriájában önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik a növényvédőszer-felhasználást, forgatás nélküli talajművelést végeznek, vagy természetkímélő gyepgazdálkodást folytatnak.

A szántó-, gyep- és ültetvényterületre várhatóan 81 euró hektáronkénti többlettámogatást kapnak.

Elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős részei
Elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős részei
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A vetésváltásban érdemi változás, hogy minden 10 hektár feletti termelőnek legalább a területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termesztenie az előző évhez képest, három év alatt tehát minden szántó sorra kell, hogy kerüljön. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. Az évelő szántóföldi kultúrák és az árasztásos művelésben termesztett növények szintén kivételt képeznek. A szabályszerű másodvetés alkalmazása önmagában is vetésváltásnak számít.

A terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között, némileg megváltozott formában.

A fiatalgazda-támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről.

Növelik az ipari zöldségek termesztési támogatását, de csökken az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje.

2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult, 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai.

A vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani. A támogatott területek között szerepel az állattartás, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöldberuházások, valamint a precíziós gazdálkodás. A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, de magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők és az ökológiai gazdálkodást folytatók. A feltételek közül kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség.

A generációváltást segíti egy új, január 1-jével hatályba lépő, a gazdaságátadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma. A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást. A többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős részei. Az újraelosztó-támogatás keretében az első 10 hektár után hektáronként mintegy 80 euró, 11-150 hektár között pedig hektáronként mintegy 40 euró többlettámogatást igényelhetnek a gazdálkodók.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című (VP2.-4.1.4-16 kódszámú) felhívás. A piaci áraknak való megfelelés érdekében megemelték az elszámolható kiadások összegét.

Forrás: 
AM

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.