Back to top

Színkavalkád a cserépben

A Beppler Kft. által szervezett találkozó remek lehetőséget teremtett a szakemberek személyes tapasztalatcseréjére. Az eseményen ugyanakkor képet kaphattak a kertészek a következő termesztési szezon kihívásairól és a piaci trendekről is. A szaporítóanyag-forgalmazó cég kínálatában szereplő egynyári- és évelőújdonságokat Pethő Zsolt területi képviselő mutatta be.

A Confetti Garden fantázianevű növényegyüttes a Dümmen Orange egyik zászlóshajója. Ezekben a termékekben három növényt ültetnek össze, szállításuk a 4. és 19. naptári hét között igényelhető, ültetésüket azonban nagy biztonsággal a 8-9. héttől ajánlják, 12-es cserépmérettől. A magasabb eladási ár érdekében mindenesetre érdemesebb 15 centiméteres cserepet használni, ajánlotta Pethő Zsolt.

A Confetti Garden Calibrachoaváltozatok nagyon népszerűek
A Confetti Garden Calibrachoaváltozatok nagyon népszerűek

Leggyakoribbak és legkeresettebbek a Confetti Gardenek közül a Calibrachoa nemzetség vegyes színvilágú, telt és szimpla virágú kombinációi.

Újdonság a Nano Countryside néven kapható összeültetés, jellemzője, hogy kisebb, akár 10,5 centiméteres cserépbe is ültethető kombináció, mivel kisebb méretű növényekről van szó.

A különböző típusú színkombinációkon belül egyedi csoportot képez a szín a színben koncepció, ilyenkor három különböző nemzetség azonos színárnyalatát ültetik össze. E csoporton belül újdonság a Sparkly Purple. Fontos jellemzőjük, hogy ültetésnél és a nevelés során a legérzékenyebb növény minimumkövetelményeit teljesítsük. Léteznek két-há­rom nemzetség összeültetésével elért vegyes színkombinációk is, amelyekkel igazi színkavalkádot kapunk. Néhány képviselője ezeknek a típusoknak a Speedy Candy, a Speedy Red és a szintén 2022-es újdonság, a Speedy Pastel Pink, amelyben Calibrachoa- és Petunia-fajták kerültek összeültetésre. Bacopa, Coleus és Cuphea nemzetségek kombinációjával is készül Confetti Garden.

Termesztés szempontjából legnépszerűbbek azok a Confetti Garden-típusok, amelyekben mindhárom növény ugyanabból a nemzetségből kerül ki, hisz ilyenkor mindegyiknek ugyanaz a termesztési igénye.

Extrától a díjnyertesig

Díjnyertes gumósbegónia-fajta a Begonia I’Conia Aroma Peach
Díjnyertes gumósbegónia-fajta a Begonia I’Conia Aroma Peach
Fotó: Beppler Kft., Fleuroselecet
Izgalmas újdonságnak ígérkezik a kála és a balkonnövények társítása. A kála exkluzív minőségű készáruval gazdagíthatja a kertészetek virágzó cserepesnövény-áru­választékát, mutatós növény, jól illeszthető a balkonnövény-kultúrákhoz. Ennek is van egy Confetti-változata, amelyben a növények azon kívül, hogy jól mutatnak, meg is nevelhetők együtt. A 21 centiméteres cserépben három balkonnövény fog közre egy, a színárnyalatnak megfelelő kálát. Pethő Zsolt kiemelte, hogy a három balkonnövény ültetése során középen kihagyják a helyet a 12-es cserépátmérőjű kálának, ugyanis annak a termesztéstechnológiája igen erős törpítést követel. A kálát tehát külön kell nevelni, azt az értékesítés előtt egy-két héttel ültetik a balkonnövények közé.

A Begonia I’Conia sorozat csüngő és álló habitusú begóniákat fog össze, virágméretük közepestől az XL-es méretig terjed.

Zöld és fekete levelű változatok is szerepelnek közöttük, 12-13-as cserépmérettől a 25 centiméteres ámpolnás méretig nevelhetők, ez utóbbiba ajánlott három növényt ültetni. Ezek a begóniafajták naptűrők még a mi klímánkon is. Igazi különlegesség a tavalyi Fleuroselect-díjas újdonság, a Begonia I’Conia Aroma Peach. A begóniafajta sárgás-narancsos színű, friss, üde, illatos virágokkal rendelkezik, félig csüngő habitusú. Az I’Conia Portofino sorozat félig csüngő begóniákból áll, közös jellemzőjük a nagy, L-es virágméret. Négy különböző színben érhető el. Csüngő, félig csüngő habitussal rendelkező begóniahibrid a Viking sorozat. Magonc formájában forgalmazzák, kaspóban és balkonládába ültetve is kiválóan mutat. Érdekessége, hogy 25 centiméteres kaspóba is elegendő mindösszesen egy növényt ültetni. Naptűrő, de az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli, rózsaszín és piros változatban kapható.

A Bidens kedvelt és népszerű balkonnövény.

Igazi újdonság a Confetti Garden növénytársítások között a balkonnövények és a kála kombinációja
Igazi újdonság a Confetti Garden növénytársítások között a balkonnövények és a kála kombinációja
A klasszikus sárga mellett megjelentek már a narancssárga különböző árnyalatai is. A jól elágazódó növényeket 10-13-as cserépben ajánlott ter­meszteni, 25-ös ámpolnás termesztéshez három növényt kell ültetni. A Bidens Goldmoon intenzív aranysárga színnel rendelkezik, könnyen gondozható, félig csüngő habitusú, balkonládába ültetve is csodálatosan mutat, jól tűri a napot, nem igényel semmilyen különleges ellátást a végső felhasználónál.

A Dümmen Orange kínálatában hat különböző Calibrachoa-sorozat található meg, a sorozatok különböző virágmérettel, habitussal rendelkeznek és nagyon változatos, minden igényt kielégítő színárnyalatokban elérhetők. Értékesítésük nagyon sikeres, mert a nemesítőház folyamatosan megújuló színekkel tud jelen lenni a piacon. Tavalyi újdonság volt a Tik-Tok sorozat, amely idén már hat színben is rendelhető. A virágok közepes méretűek, azonban a növények virágzása nappalhosszúság-független.

A Bloomtastic sorozat már évek óta szerepel a Beppler Kft. kínálatában, a növényekre egységesen jellemző az erős növekedés és az extra nagy virágok.

Öt színben kapható, ennek köszönhetően komoly helyet kíván magának a piacon a sorozat, fogalmazott Pethő Zsolt.

Új nemesítési technológia

A klasszikus sárga Bidens-fajták mellett megjelentek a narancssárgák is
A klasszikus sárga Bidens-fajták mellett megjelentek a narancssárgák is
Petúniából kilenc különböző sorozattal rendelkezik a Dümmen Orange, a sorozatok mindegyike különböző bokortípusú, nappalhosszúság-függetlenek és L-XL virágméret jellemzi őket. A Potunia, Potunia Plus és Potunia Piccola kisebb bokorméretű petúniákat foglal magába. Ezek olyan sorozatok, amelyeknél a növények a cserép fölött felfelé törve és nem csüngő habitussal növekednek. Kompakt, de intenzív növekedéssel, erőteljes színű és nagy virágokkal rendelkező fajták, a hajtásokon olyan sok virág van, hogy gyakorlatilag a bokor sem látszik. A Petunia Sweetunia sorozat növényei feltűnő színük miatt karakteres megjelenésűek. Egyöntetű, szabályos gömb alakú bokrot képez a növény, 12-15 centiméteres cserépbe vagy 17-27-es ámpolnába is ültethető.

A Surprise sorozat színválasztéka évről évre bővül, leginkább ennek a tagjait javasolják ámpolnába ültetni.

Tavalyi újdonság volt a sorozaton belül a Canari yellow, amely egy intenzív sárga virágú petúnia. Itthon idén került forgalomba, és nagyon kedvező visszajelzéseket kaptak eddig a termelőktől. A Surprise Sparkling sorozat csüngő habitusú fajtákat foglal magába, izgalmas pöttyös, fröcskölt mintájú virágok teszik különlegessé a tagjait. Öt színt kínálnak ebből a sorozatból.

A Calibrachoa Tik Tok sorozat tavalyi újdonság volt, idén már hat színben elérhető
A Calibrachoa Tik Tok sorozat tavalyi újdonság volt, idén már hat színben elérhető

Az előadó a dísznövénytermesztésben új technológiának számító géntérképezésen alapuló Intrinsa technológiára is fölhívta a figyelmet. Az eljárás során a modern technológia és a hagyományos nemesítés találkozik, ennek eredményeként a szelekciót sikerül felgyorsítani. A technológia szélesebb körű alkalmazásával megnyílik a lehetőség sok nemzetség nemesítésének, vagy akár a rezisztencianemesítésnek a felgyorsítására is. Ezzel a módszerrel hozták létre az első, dohány mozaik vírusra rezisztens petúniasorozatot, a Smartunia sorozatot, amely jelenleg három színben érhető el, ezek a Smartunia Windmill Black, Red és Pink.

Muskátliból álló, futó, félfutó és interspecifikus fajták is szerepelnek a Beppler Kft. kínálatban.

A rezisztens Smartunia sorozatot Intrinsa technológia alkalmazásával nemesítették
A rezisztens Smartunia sorozatot Intrinsa technológia alkalmazásával nemesítették
A Savannah sorozat álló muskátlijai sötétebb lombúak, ideálisak 12-es cserépben történő nevelésre, mivel a növények kompakt növekedésűek. Ennek a helykihasználás miatt van nagy jelentősége, hiszen így több növényt lehet egy négyzetméteren termelni, ez pedig a jelenlegi energiaárak mellett igen fontos szempont. Húsz különböző színben is elérhető. A Green Idols sorozat zöld lombú muskátlikat foglal magába. Erőteljesebb növekedésűek, a megfelelő fejlődéshez korábban szét kell őket rakni, nem lehet cserép-cserép mellett nevelni a fajtákat. A színválaszték tizenhat színből áll. Az igazi „parasztmuskátlikat” a Survivor Idols sorozat képviseli. Egyöntetű, de intenzív növekedésű fajták, amelyeket ajánlott 13 centiméteres cserépbe ültetni. Kisebb cserépben nevelve fontos az időben szétrakás. Interspecifikus muskátlisorozat a Big EEze, amely nyolc színben kapható, kompakt, egyöntetű növekedésű fajtákból áll. Az új Santana sorozatba tartozó interspecifikus muskátlik nagyon jó hőtűrők, kompakt növekedésűek, szintén nyolc különböző színben érhetők el.

A folytatásban a Beppler Kft. évelőújdonságairól számolunk be.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.