0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Szőlőoltványoktól a facsemetékig

Oltványra mindaddig szükség lesz, amíg az emberek szeretnek gyümölcsöket és azok különböző változatait termeszteni. A vállalkozását Zalaegerszegen működtető Kaszás Balázs e mottót tartja szem előtt munkája során, immár negyed százada.

– A szakma fortélyait fiatal koromban kezdtem ellesni édesapámtól. Nemcsak a mesterség alapjait és a munkával szembeni alázatot tanultam el tőle, hanem hivatásommá vált mellette a növényszaporítás, a szőlészet és a borászat. Immár huszonöt éve foglalkozom szőlő- és gyümölcsfa-szaporítással.

Az Európai Unió követelményeinek megfelelő faiskolai szaporítóanyag-előállító bizonyítvánnyal rendelkezem, és 2006 óta okleveles borászként is ténykedem

– idézte fel a kezdeteket. – A feleségemmel közös vállalkozásunk célja, hogy eleget tegyünk bővülő vevőkörünk bővülő igényeinek, és hogy a Kaszás Oltványnál a gyümölcsfajták minél szélesebb választékát megtalálják. Ennek jegyében bogyósgyümölcsök (ribiszke, egres, áfonya, josta, málna, szeder), csont­héjasok (dió, mandula, mogyoró, gesztenye) és egzotikus gyümölcsök (kivi, datolyaszilva) egyaránt megtalálhatók nálunk. A meglévő és a leendő szőlészeteket, a kis- és hobbikertek tulajdonosait minőségi szaporítóanyaghoz szeretnénk juttatni. Vörös- és fehérborszőlőkkel és csemegeszőlő-fajtákkal egyaránt foglalkozunk. Az utóbbi években már mag nélküli csemegeszőlő-fajtákat is szaporítunk, fehéret-vöröset, korai és kései érésűt és rezisztens fajtákat egyaránt.

Kaszás Balázs elmondta, hogy tevékenységük eredményeivel Magyarország szinte összes borvidékén találkozni lehet, híres borászok ültetvényei vannak a referenciáik között.

– A szőlőoltványokkal minden munkálatot magunk végzünk, az alapoktól kezdve. A vad alanyok egy részét is magunk termeljük, a többit megvásároljuk.

Március közepe-vége felé, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja körül kezdjük az oltást. Géppel dolgozunk.

Omega alakú rést vágunk a vad alanyba és a nemes vesszőbe, majd összeillesztjük őket. Parafinnal segítjük az összeforradást, ami egyúttal a kiszáradástól is megvédi a növényeket.

Amikor az oltás megtörtént, bakhátra iskolázzuk ki az alanyokat, egyesével. Erre általában május második felében, június elején kerül sor. Évente mintegy 80 ezer oltványt iskolázunk. A kitermelésre októberben kerül sor, amikor már nagy lombozattal és szép gyökérzettel rendelkeznek a növények. A feldolgozást követően ötvenesével kötegeljük és csomagoljuk őket, de természetesen nemcsak csomagot lehet vásárolni nálunk, hanem egy-két darabot is. Vannak nagyobb borászatok az ismert borvidékeken – például Villányban, Egerben –, amelyek nagy tételben viszik az oltványainkat. Elmondhatom, hogy

az egész országra kiterjednek a kapcsolataink, a vásárlóink köre, ami egyrészt örömteli, másrészt változatos visszajelzést ad a munkánkról. Ehhez édesapám tevékenysége kellett, és az a huszonöt esztendő, amit én magam a szakmában töltöttem.

A szaporítóanyag-előállítás nem egyszerű feladat, főleg azért, mert a sikere az időjárás kegyén is múlik.

– Sokat kell dolgozni és nagyon oda kell figyelni a részletekre. Az előző év időjárási viszonyait (csapadék mennyisége, szárazság stb.) alapul véve kell megtervezni a munkát, de kell hozzá szerencse is. Csak egy példa: 2012-ben május 17-én reggel -4 fokot mutattak a hőmérők, amiben az oltványok 70 százaléka odaveszett. Ez nagy kiesés volt, minden tekintetben. Ezért is kell külön mérlegelni a kiültetés időpontját. Kétélű a dolog, mert ha korán ültetünk, akkor elfagyhat, ha későn, akkor nem érik be idejében. Ráadásul a szaporítóanyag- és az oltványkészítés évi két időszakra „korlátozódik”. Nyáron és télen nincs vele munka – de a bevétellel is ennek megfelelően kell gazdálkodnunk.

Huszonöt év tapasztalatait összegezve azt mondhatom, hogy látunk jövőt a szakmában, de az biztos, hogy nagy elszántság kell hozzá.

A szőlőoltványokat keresik az emberek, mondja Kaszás Balázs. Míg a borászatok és pincészetek a borszőlőt veszik, addig a magánszemélyek inkább csemegefajtákat keresnek.

– Azt vettük észre, hogy az új fajtákat elég nehéz bevezetni, legtöbben a régieket, az úgymond „bevált klasszikusokat” keresik. Ilyennek számít az Olaszrizling, a Cserszegi fűszeres, a Zenit, a Zengő, a Pátria, a vörösek között pedig a Zweigelt és a Cabernet-k vezetnek. Az említett fehérek közül több is Bakonyi Károly szőlőnemesítőhöz, a Cserszegi fűszeres atyjának a nevéhez fűződik. Karcsi bácsival annak idején munkakapcsolatban voltunk, dolgoztunk együtt. Sokat lehetett tanulni tőle. Azt is megfigyeltük, hogy az idősebbek, a hatvan év körüliek kezdik kicserélni az elöregedett tőkéket, újakat vásárolnak. A fiatalabbak közül pedig egyre többen gondolják úgy, hogy „milyen jó, ha saját gyümölcsünk van”. Tudják, hogy három évbe telik, mire a szőlő termőre fordul, és kalkulálnak is vele. Aki családi házat épít, az majdnem biztosan telepít néhány szőlőtőkét is. Ők nem bort szeretnének készíteni, hanem csemegeszőlőt akarnak termelni, legföljebb annyit, amennyi elegendő a családnak.

A gyümölcsök és a telepítésük tekintetében hasonló tapasztalataik vannak.

– Érdekes, hogy néhány évvel ezelőtt milyen népszerűek voltak a régi fajták hazánkban. Sokan keresték és telepítették őket. Persze, hozzá kell tenni, hogy ebben nem kis adag romantika is volt, az, hogy „a nagyszüleink kertjében milyen finom almát, körtét ettünk”. De amikor hosszú évek után újra megkóstolhatták őket, sokan úgy vélekedtek, hogy nem is hasonlít a régire az ízük. Ennek oka, hogy időközben rászoktunk az új, édeskés fajtákra, és a régiek furcsának hatnak mellettük. A termelésükkel kapcsolatban is sok volt a tévhit.

Sokan azt gondolták, hogy egyáltalán nem kell gondozni-permetezni a régi gyümölcsfajtákat. Tény, hogy ellenállóbbak, de nem szabad növényvédelem nélkül hagyni őket. A faiskolában mi is permetezzük őket, egyszerűen szükség van rá – természetesen az előírásoknak megfelelő vegyszerekkel.

Az új fajtákat szintén sokan keresik. Amit ismernek, abból sokan rendelnek-vesznek csemetét. Ugyanakkor előfordul, hogy a boltban látnak meg egy fajtát, amit megkóstolnak, aztán érdeklődnek nálunk, hogy be lehet-e szerezni. Ez nem mindig egyszerű, eleve utána kell néznünk, hogy engedélyezett-e a szaporítása. Ehhez időre van szükség. Természetesen arra törekszünk, hogy minél több fajta álljon a hozzánk betérők rendelkezésére.

Amúgy a technikai lehetőségeket ki­használva beindítottuk a saját web­shopunkat. Először csak e-mailen fogadtunk megrendelést, de a webshopon keresztül már egy nap alatt teljesíteni tudjuk a megrendeléseket. Ez a vásárlóknak hasznos, akárcsak a tanácsok, amiket az interneten keresztül mindenkivel meg tudunk osztani.

Kaszás Balázsék összesen mintegy 3 hektáron dolgoznak. Szezonban több alkalmazottat foglalkoztatnak, és fejlesztésen is gondolkodnak. Azt mondja, a fejlesztés elkerülhetetlen a jövő érdekében.

– Például epret telepítettünk, egyelőre ezernégyszáz tövet. Ezzel a gyümölccsel kitoltuk a tavaszi munkaidőszakot május végéig. Egyelőre csak próbálkozunk vele, meglátjuk, hogyan működik. Pályázati támogatással folyamatban van egy traktor beszerzése, ami nagy segítség lesz a napi munkában. A fiatalgazda-pályázatban is részt veszünk, minden lehetőséggel megpróbálunk élni.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság